Smartphone/tablet d. 01. oktober. 2013, skrevet af @ngler 0 Kommentarer. Vist: 24214 gange.
Da Lumia 520 er testet samtidig med Lumia 620 og Lumia 720, er dette afsnit kun en forklaring, hvad ClearBlack teknologien går ud på. Da Lumia 520 ikke har ClearBlack, så skal nedenstående mere ses som, hvad man går glip af, hvis alternativet til L520 var L620 eller L720. Der er flere steder nævnt, at L520 ikke har ClearBlack, hvilket konkurrenterne heller ikke har så sammenlignet med dem, går man ikke glip af noget.
ClearBlack er Nokias måde at prøve at få bedre synlighed især udendørs. De fleste har prøvet at se på sin mobilskærm, når solen skinner.
Så tænkt på mobilen således, at (sol)lyset rammer skærmens gennemsigtige glaslag og bliver reflekteret af selve skærmpanelet og det blænder så den, der kigger på skærmen.
En måde at få mere synlighed er at skrue op for lyset, så det er stærkere end refleksionen. Lidt ligesom at kigge på et stearinlys, der står foran et stort halogenspot. Når spottet er tændt "overlyser" det lyset. Det koster selvfølgelig noget på strømforbruget at skrue helt op for lyset. Nokia har en lidt anden tilgangsvinkel, nemlig ClearBlack.
Som lystfisker så kan det være svært at se vandet for bare genspejling af solen. Med et par polaroid solbriller, så kan man fjerne genspejlingen fra lyset og derved se vandet (og måske en lille laks :P ). Tricket er egentlig relativ simpelt, nemlig at lys består af bølger i forskellige vinkler. Edwin Land lavede allerede i 1929 det første filter til at polarisere lys. Groft sagt så er lys vandret blændende for øjet - så hvis man laver et filter, som tillader lodret lys at komme igennem, så fjernes refleksionerne. En bonus er, at kontrasten således også forbedres.
Nokias tilgang er lidt mere kompleks og faktisk genial i sin grundform. Der er et lag filter, som fjerner de blændende vandrette lys, så ryger lyset igennem et lag, som roterer lyset en kvart omgang. Det reflekteres så tilbage imod brugeren, men først vendes det en kvart omgang til (så de oprindelige lodrette bliver til vandret), samt de ryger det igennem samme filter igen, som så fjerner det vandrette, ergo (sol)lyset bliver fjernet helt, men lys fra skærmpanelet kommer kun igennem den ene vej, så det bliver ikke blokeret.
Inspireret af denne fra Nokia
Kort sagt, det udefrakommende lys blokeres det generende vandrette lys, det lys bliver reflekteret og vendt 90 grader og bliver så blokeret på vejen tilbage ud. Billedet fra skærmen skal kun den ene vej, så det bliver ikke blokeret. Det udefrakommende lys bliver så blokeret af to omgange, da det første lag trods alt skal være gennemsigtig for, at man kan se skærmen.
Her er L520 sammenlignet med L620 - og selvom man kan se en tydelig forskel i billedet, så er forskellen endnu større i virkeligheden. Skærmen på L520 er stort set kun tydelig der, hvor der skygges med hånden.
Her sammenlignet med Samsung Galaxy S3 AMOLED - igen billedet viser ikke helt den reelle forskel (fra højre Lumia 520, Lumia 720 (med ClearBlack) og Samsung Galaxy S3 - alle med højeste lysstyrke).
Et lille sjovt forsøg - hvis man kigger på L520 kontra L620, så er skærmen grå, hvis den er slukket, men på L620 er den sort. Hvis man tager et par polaroid solbriller og drejer skærmen, så blokeres lyset fuldstændigt ved en ganske bestemt vinkel - hvilket den ikke gør på L520.
I dagslys er der en kæmpe forskel på Lumia 520 og 620. I dagslys er det næsten umuligt at se på skærmen på L520 og på L620 kan man stort set ikke se refleksioner - kort sagt ClearBlack er genialt.
Anmeld
Information