Smartphone/tablet d. 01. oktober. 2013, skrevet af @ngler 0 Kommentarer. Vist: 24358 gange.
Store dele af denne sektion er fra vores tidligere test af Windows Phone 8 telefonen HTC Windows Phone 8X
Selve brugen er på mange måder ens mellem 7.5 og 8, men ved nærmere eftersyn så er WP8 forbedret på rigtig mange punkter. En af de helt store ændringer er den kernel, som er brugt. I Windows Phone 7 og 7.5 har man brugt den gamle kernel fra Windows Mobile 6.5, hvor man i Windows Phone 8 har lånt fra den NT kernel, som bruges i Windows 8. Det gør også, at Windows 8 og Windows Phone 8 deler flere komponenter, der skulle gøre det nemmere at udvikle til den. Der er dog også kommet eksempler på software lavet til Windows 8 (den fulde), som kan køres på Windows 8 RT (versionen til tablets / ARM CPUer) - dog kræver det en del, da Windows 8 kører på de kendte x86 CPU'er fra Intel og AMD - og Windows RT er til ARM baseret CPU'er, som især kendes fra smartphones og tablets.
Hardwareunderstøttelsen er blevet noget bedre og WP 8 understøtter nu DualCore CPU, NFC (Near Field Communication). Der er sket en masse små, men ikke ubetydelige ændringer i softwaren.
Ændringerne er mange, men vi tager nogle af dem her, ellers kan du læse meget mere om dette her:
http://www.windowsphone.com/da-DK/How-to/wp8/start/whats-new-in-windows-phone
Den gamle WP 7.5 kunne man ikke ændre størrelsen i sine tiles på sin startskærm. Det er nu muligt at ændre størrelsen på sine tiles i lille, almindelig og stor i WP8 og WP7.8.
Børnehjørnet er en ny funktion, som faktisk er ret godt tænkt. Børnehjørnet tilgås ved at swipe til venstre, når telefonen er låst eller ved at launche app'en. Ejeren kan så definere hvilke apps, musik og videoer. Hvis der er links i apps, som der er rettighed til, kan disse åbnes ellers ikke, medmindre man har givet ret til en browser. På den måde kan børnene lege med telefonen uden, at man skal bekymre sig om, at de roder i alle mulige indstillinger. Jeg har prøvet få android apps til samme brug, men WP 8 klarer det noget mere elegant og samler det hele et sted.
Udover børnehjørnet kan man også få adgang til musikafspilleren fra låseskærmen, det er ganske praktisk. Ligeledes kan man se opdateringer også.
iPhone har Siri, Google har Google Now m.m. og selvfølgelig har WP8 også mulighed for tale kommandoer og desværre heller ikke på dansk. Jeg synes faktisk, at det virker noget bedre end f.eks. Samsung's talekommandoer på min daglige S3. Om det er mit engelsk, som er skyld i det, ved jeg ikke.
Backup af apps (liste), opkaldsoversigt, SMS, temafarve, konfigureret konti, favoritter fra IE, indstillinger m.m. til skyen.
Ikke underligt så har Microsoft forbedret integrationen til Skydrive, deres alternativ til Dropbox, Ubuntu One mfl. En fed feature er, at den også synkroniserer SMS'er.. Især en fordel, hvis man f.eks. har en arbejdstelefon og en privat telefon koblet op til samme Livekonto.. (eller tester flere Windows Phone telefoner samtidigt ;) )
Der er også en yderligere integration til Messenger / Live med rum. Rum er muligheden for at dele og integrere kalender, fotos, chat m.m. med sine venner. Det virker pt. med iPhone og Windows Phone 7.x udover WP8 , men mon ikke Android også bliver inviteret?
Microsoft har haft godt fat i forretningslivet med deres PDA'er og smartphone operativsystem og de har da også lavet en del forbedringer omkring sikkerheden og forretningsbrug:
- Sikker start , WP8 tillader kun godkendte software komponenter at køre under boot.
- Signering af kode.
. BitLocker kryptering af enheden.
- Informationsrettighedsstyring , så man kan styre rettigheder på dokumenter.
- Firma app sted i Windows Store - mulighed for at have sit eget lille isoleret sted på App store - så virksomhedens apps ikke skal deles med alle mulige andre.
- Styring af mobiler, der gør det nemmere at integrere enhederne i et Windows miljø
- Exchange (ActiveSync), Office 365, SharePoint og Lync suppoert.
Internetbrowseren har også fået en overhaling, så nu er den i version 10 og med en langt bedre javascript engine end forgængeren i Windows Phone 7.5. Men den har ikke nem-skift mellem faner og skift fra PC til mobil mode (user agent).
Se mere om de nye features her:
http://www.windowsphone.com/da-DK/How-to/wp8/start/whats-new-in-windows-phone
Kort om softwaren
Vi har snakket om ændringerne i forhold til WP 7.5, men her er en kortere gennemgang af WP 8.
Startskærmen synes jeg, giver et rigtigt godt overblik. Det er overskueligt og simpelt. Live tiles giver nyttige informationer. Dog mangler f.eks. en bedre oversigt af kalenderen.
Der er en del muligheder for ændre indstillinger, bl.a. taledelen. Desværre kan den ikke dansk.
WP8 har forbedret mulighed til svagtseende, hvilket mange nok vil værdsætte, så telefonen kan bruges uden briller og lup.
Der er nu mulighed for popup med SMS'er, en ganske rar feature, der gør det nemt at lige overskue om, det er en SMS, der skal svares på nu eller senere.
En god ting er, at hvis man f.eks. får en PDF fil i mailen, så kan WP8 godt finde ud af, at man skal hente en PDF app til at læse den. Det gør det noget nemmere. Desværre er det ikke alle filer, den kan klare.
Man kan se et overblik over kørende programmer. De kan ikke lukkes ved swipe som på Android 4.xx, så man skal ind i programmet og trykke tilbage pilen for, at det lukker. Egentlig fint nok, udover at ved browseren virker det også som et trin tilbage, så der skal trykkes noget for at lukke programmet.
Musikafspilleren er rimelig standard, dog med muligheden for at læse mere om kunstneren m.m. Der skulle også komme FM radio i Amber opdateringen (er ikke kommet endnu) - Nokia.dk har dog allerede skrevet, at den er der... men nope. Hvis man bruger SDkort, så skal man være opmærksom på, at musikken skal placeres i den rigtige mappe - for ellers kan man ikke se det i afspilleren.
Tastaturet er standard. I modsætning til Android kan man ikke skifte tastaturet alle steder. Der er dog enkelte andre, men dem vi har prøvet, virker kun i SMS delen. Det skal dog siges, at ordbogen er rigtig god til at rette forkerte anslag, når man skriver. Umiddelbart virker den noget bedre til at rette fejl end den, der er i Windows Phone 7.x. Desværre er der mange steder, hvor ordbogen ikke virker, f.eks. når man søger i browserens adresse felt.
Vi har tidligere testet Nokia Lumia 900 (Windows Phone 7.5 / 7.8) med deres Nokia Drive aka Here Drive. Programmet har fået noget af en overhaling i Nokias WP8 telefoner med et noget mere lækkert interface.
Desværre er det ikke den fulde udgave af Here Drive, da den kun virker i de nordiske lande, ret nederen hvis man tit skal syd på. Heldigvis koster den fulde version kun 119 kr. Som "altid" er det muligt at downloade kortene fra Nokia, således man ikke skal hente kortene i udlandet med en dyr data takst.
En ny feature er Pendling. Tanken er egentlig ret god, man skriver, hvor man kører fra og til og hvornår man normalt tager frem og tilbage. Så tjekker telefonen omkring det tidspunkt hvor lang tid, det vil tage - taget de nuværende trafikale forhold i betragtning. Ikke ligefrem så avanceret som Google Now (der også kan andre ting), men helt klart en rigtig god feature. Man kan desuden også få det som Live tiles. Største minus er, når man først har tilføjet en "pendling rute", så kan man ikke redigere tidspunktet, hvornår man normalt starter og slutter. Det drillede også lidt, hvis man vil slette en gammel og starte forfra.
Here Transport har også fået en lille overhaling og er et fint alternativ til rejseplanen.
Here Maps er også et fint alternativ til f.eks. Google Maps, der mangler dog streetview!
Der er mulighed for at ændre systemfarver, så ens tiles m.m. har denne farve.
På lydsiden er det underligt nok ikke muligt at få egne lyde for meddelelser som kalender og SMS mm. Det er dog muligt at ændre ringetonen og have forskellige ringetoner til kontaktpersonerne.
Windows Phone 8 telefoner har tre knapper, Tilbage, hjem og søg. Egentlig er der flere "hemmeligheder" i Windows Phone 8, som man ikke lige tænker over. Det kan f.eks. være twitter opdateringer i ens foto galleri.
Men søgesiden har fået en mange nye funktioner.
Ikke at der findes en del apps, som kan genkende musik, men denne er integreret i telefonen. Det samme er QR scanneren.
En lidt facinerende funktion, som kan oversætte tekst.
Google Oversæt gør dog et bedre job (men gætter omvendt ikke sproget) - men helt klart har Microsoft tænkt over, hvordan de kan gøre deres søgefunktion mere effektiv og måske lige så vigtig - gøre den mere integreret. For hånden på hjertet , Android kan det samme og endda bedre, men det kræver mange forskellige apps for at kunne genkende musik, søge nettet, læse QR koder og lave tekstgenkendelse.
Kameraet er ved første øjekast ganske standard. Der findes dog flere apps til kameraet, som enten er installeret eller i det fleste tilfælde kan hentes efterfølgende.
Nokia Glam Me er egentlig forskellige filtre.
Nokia Cinemagraph er et slags animation af billeder. De giver en sjov effekt, men jeg fandt aldrig rigtig ud af om, det kunne eksporteres i format, som andre enheder kan læse.
Smartfoto er et relativ avanceret stykke software. Tanken er, at den tager et par billeder og ved hjælp at ansigtsgenkendelse, så kan "skifte" ansigt på hver person, så alle smiler. Vi prøvede ved at tage billeder af følgende youtube video: http://www.youtube.com/watch?v=sB9afGZTJkg
Appen har taget billederne og giver først mulighed for at bladre igennem de billeder, den har taget - hvis det ikke er godt nok, kan den genkende ansigter. Så kan man bladre ansigter på hver person på en lille slider til højre - ikke altid perfekt, men en sjov feature.
Så det færdige resultat
Emailklienten er der ikke sket meget med. Den grupperer emails i tråde, hvilket kræver lidt tilvænning, men det giver et noget bedre overblik. Personligt er jeg mere til denne form end Gmail på Android, da det er noget mere skjult hvilke mails, der er med i tråden.
Galleriet er rimeligt simpelt og den ændrer baggrunden med de billeder som er i galleriet. Man kan sortere på flere forskellige måder og der er en funktion, hvor man kan tilføje online albums som fra Facebook. Der er også lidt redigeringsmulighed, men langt fra det helt store.
En lille "feature" som er ret belastende, man kan ikke vælge, at klienten downloader billeder altid for bestemte afsendere.
Man kan desuden ikke se headeren :( - men ok det er nok ikke ligefrem vigtigt for de fleste.
Indstillingerne er lidt rodet, da de er i en lidt ulogisk rækkefølge, de er i hvert fald ikke alfabetisk.bLydindstillinger som logisk burde være under musik, er under lydindstillinger. Nokia har Dolby forbedret lyd, måske et modtræk imod HTC Beats? (OBS disse findes ikke på vores Lumia 520, kun 620 og 720!).
En rar feature er, at man kan styre hvilke programmer, som må køre i baggrunden.
En lille bommert? Man kan vælge LTE , selvom mobilen ikke har 4G...
Microsoft Office kender de fleste og det er der selvfølgelig også til Windows Phone.
Word med lidt mulighed for markeringer, formatering og lidt kommentarer.
Excel er faktisk det langt mest avancerede af de 3, der er mulighed for at lave formler m.m.
Powerpoint er noget amputeret.
Excel-delen er god, Word rimelig og Powerpoint er uacceptabelt. Vi snakker om skaberen af Office og der findes tredjepartsprogrammer til Android, som er mere avanceret.
OneNote er Microsoft's Evernote klon - en måde at samle små noter et sted (og der synkroniseres desuden til Skydrive). Det er et godt lille værktøj.
På PC siden så er det rart at se, at det nu ikke længere kræver Zune og man kan via et lille program trække filerne over og fra sin Windows Phone 8.
Anmeld
Information