Layout / Design
Her X79-Deluxe med sit gyldne farvetema. Ligesom de gyldne Z87-bundkort fra ASUS er det holdt meget æstetisk og overskueligt.
Som med alle X79-bundkort (med plads til otte RAM-klodser) er LGA2011-soklen centralt placeret med hukommelsesporte på hver sin side. Dette giver ikke meget plads, især ikke hvis man har høje hukommelsesmoduler, som kan gøre det svært at montere en stor luftkøler.
Bundkortet har fået i alt tolv SATA-porte. De første seks fører gennem chipsættet: to af disse kører 6Gb/s, mens de resterende fire er på 3Gb/s. De fire følgende SATA-porte kører 6Gb/s gennem en Marvell 9230-controller, og de næste to kører også 6Gb/s, men gennem en ASMedia ASM1061-controller. De sidste to SATA-porte i ASMedia controlleren er allokeret til eSATA-porte ved siden af I/O-pladsen.
Bundkortet er udstyret med fire PCI-Express X16-porte samt to PCI-Express X1-porte. Den øverste og nederste X16-port kører begge fuld hastighed, X16, mens de to midterste kører X8. Det betyder, at det er bedst at bruge den øverste og nederste ved SLI/CrossFire, men X79-Deluxe understøtter op til tre grafikkort på samme tid.
I bunden er der både Start og Genstart-knapper, der gør det nemt at bruge bundkortet uden kabinet. Ved siden af disse knapper er der en DirectKey-knap, som gør det muligt at komme direkte i BIOS. Yderst til venstre viser et LED-display hvad der sker under opstartssekvenserne, så det er nemt at finde eventuelle fejl.
Med køleprofiler afmonterede står vi tilbage med et sort bundkort, der ser en smule trist ud. Ikke desto mindre afslører det dog afsløret ti strømfaser. Ligeledes viser det, at også kølingen faktisk intet gør ved I/O-pladsen: Der er ingen termisk tape og det ser ikke ud til at køleren har kontakt med bundkortet. Det samme gør sig gældende med køleren akkurat ovenfor den øverste PCI-Express-port.
Et hurtigt kig på det nøgne bundkort giver anledning til visse bekymringer. Jeg fandt nemlig i alt seks ASMedia-controllere og en Marvell-controller - disse enheder er dem, der giver X79-Deluxe dens adskillige USB- og SATA-porte. Normalt får man ingen USB3-porte med X79-chipsættet, men bundkortet her har hele seks USB3-porte ved I/O-pladsen og to til frontpanelet i kabinettet. Derudover får man maksimalt seks SATA-porte på X79, mens vi med de porte finder hele tolv af slagsen. Det bekymrende er, at alle disse controllere kommunikerer gennem PCI-Express-baner. Ganske vist har ASUS X79-Deluxe en del af disse, men processoren skal også bruge kræfter på at kunne håndtere det hele.
Liste over ind- og udgange:
2 x Power eSATA 6Gb/s
2 x LAN (RJ45) port(s)
6 x USB 3.0 (blue)
4 x USB 2.0 (one port can be switched to USB BIOS Flashback)
1 x Optical S/PDIF out
5 x Audio jack(s)
1 x USB BIOS Flashback Button(s)
1 x ASUS Wi-Fi GO! module (Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac and Bluetooth v4.0/3.0+HS)