Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: http://www.zepto.dk
Produktet distribueres i DK af: http://www.zepto.dk
Link til producentens website: http://www.zepto.dk

Centrino "Sonoma"


Seneste udgave af Intels populære Centrino platform går under kodenavnet "Sonoma". Med denne platform har Intel indført PCI-Express og DDR2-SDRAM blandt de bærbare computere, og dermed taget skridtet til disse teknologier fuldt ud, selvom de nye chipsets fortsat har support for det billigere DDR-SDRAM. Med nye netværkschips, er der også lagt op til højere hastigheder på især de trådløse netværk.

De tre chipsets som udgør rygsøjlen i Centrino-platformen, kaldes samlet for Mobile 915 Express chipsets, og henvender sig til tre forskellige formål. Chipsettet som benyttes i Znote 2314W er Mobile 915PM Express chipset, og herunder kan du se et diagram over chipsettet.


Den første umiddelbare forbedring i forhold til forgængeren, 855, er den højere bushastighed, som er indført med 915 chipsettet. Her er nemlig support for 533 MHz FSB, mod de 400 MHz, der understøttes af forgængeren. Det giver først og fremmest hurtigere adgang til hukommelsen, som jo også har fået større båndbredde, med support for 533 MHz Dual-Channel DDR2, kan man opnå en båndbredde til hukommelsen på op til 8,5 GB/s, langt mere end de 4,2 GB/s, som chipsettet åbner op for. Det mest åbenlyse valg af hukommelse til 915 Express chipsettet er 533 MHz Single Channel DDR2-RAM, så man opnår samme båndbredde som chipsettet. I praksis vil man dog typisk vælge det billigere 333 MHz DDR-SDRAM, som også findes i Znote 2314W.

En anden nyhed er Serial-ATA, som efterhånden er ved at være standarden for de stationære computere. Ultra-ATA er dog fortsat understøttet, og denne teknologi anvendes også i Znote 6515WD, og det skal også ses i lyset af, at der fortsat er en begrænset mængde af de små 2,5" harddiske på markedet, som rent faktisk benytter Serial-ATA interfacet.

Men den største forbedring, er nok indførslen af PCI-Express, som åbner op for en række nye muligheder. Først og fremmest er der med et PCI-Express x16 interface bedre support for de nye grafikprocessorer fra ATi og nVidia, som alle er lavet til denne platform, og det lever rent hastighedsmæssigt fuldt ud op til det der bruges i desktop-computere.

Med 4 PCI-Express x1 baner er der også bedre understøttelse for de funktioner i en moderne computer, som kræver mere båndbredde, eksempelvis Gigabit Ethernet, som stort set kan "æde" en hel PCI-bus alene.


Med 915 Express chipsettet er der også åbnet op for afløseren til det gamle CardBus interface, ExpressCard. Som med de fleste nye teknologier, er ExpressCard ikke så udbredt i opstartsfasen, hvilket skyldes at producenterne af bærbare computere, ikke vil understøtte teknologien, før der er kort på markedet, og omvendt vil producenterne af disse kort ikke sende kort på markedet, før der er bærbare computere, der understøtter teknologien. Derfor finder man ikke ExpressCard i ret mange computere endnu, heller ikke Znote 2314W, men da teknologien er spændende vil vi lige kort gennemgå den.

Et ExpressCard har en hel PCI-Express x1 bane til rådighed, hvilket er en båndbredde på 250 MB/s med fuld dupleks, altså både til og fra kortet. Med i interfacet er også en USB 2.0 forbindelse, så et ExpressCard kan altså benytte USB 2.0 bussen.


Der findes to varianter af ExpressCard, nemlig ExpressCard|34 og ExpressCard|54. Forskellen er udelukkende fysisk, da ExpressCard|34 er 34 mm bred, mens ExpressCard|54 er 54 mm bred, sidstnævnte for at give plads til mere elektronik i kortet. Begge kort er 5 mm tykke, og det er muligt at sætte et ExpressCard|34 i et ExpressCard|54 slot.


Udover selve chipsettet, så indgår også netværkschippen i Centrino-platformen, eller sagt med andre ord, så skal computeren have Intels netværkskort for at få Centrino klistermærket.


Znote 2314W benytter det nyeste netkort i serien, Intel PRO/Wireless 2915ABG, som understøtter alle de gængse trådløse teknologier på markedet, 802.11a/b/g, med hastigheder op til 54 Mbit/s for 802.11a/g og 11 Mbit/s for 802.11b.