Bundkort, Intel d. 15. februar. 2014, skrevet af freak_master 0 Kommentarer. Vist: 11574 gange.
Bundkortet er meget sort med få guld streger. Det har fået formfaktoren EATX, som er lidt bredere end ATX formfaktoren, hvilket betyder at kabinettet også skal være en smule større end de mest normale Midi kabinetter.
Skal der overclockes med minus temperaturer kan bundkortet her sagtens klare det. Gigabyte har lavet godt med mellemrum mellem kondesatorene, så det er til at isolere soklen relativt nemt. Højden på køleren er heller ikke slem, og der burde være understøttelse for faktisk alle store luftkølere.
Bundkortet har fået rigtig mange knapper der alle er rare at have i en overclock situation. Knappen med lynet på kalder Gigabyte for OC Ignition. Med knappen trykket ind vil bundkortet ikke starte op, men der vil stadig blive leveret strøm til grafikkort, harddiske og blæsere. Ved siden af ser vi Tag knappen, der kan loade eller unloade en BIOS profil selvom systemet kører i Windows. Kan man ikke boote op med en speciel konfiguration i BIOS kan denne bruges til først at slå overclocket til når systemet er oppe at køre. Med Turbo knappen inde, overclocker bundkortet selv CPU'en til 4,2 GHz. Plus og minus knapperne til højre hæver BCLK hastigheden med enten 1 MHz eller 0,1 MHz afhængigt af om Gear knappen er trykket ned eller ej. Plus og minus knapperne til venstre hæver eller sænker multiplier på CPU'en. På billedet ser vi også målepunkter til at måle den præcise spænding til de forskellige komponenter. Ved siden af de sorte knapper ser vi et LED display der fortæller hvad der sker under opstart, så det er nemt at finde frem til en eventuel fejl.
Lidt længere nede ser vi en PCIe kontakt, hvor det er muligt at lukke ned for PCIe portene. Har man 4 grafikkort med frost på, og gerne vil have et ud, er det ikke altid helt nemt, men det hjælper bundkortet her dig heldigvis med. Her ser vi også et USB 3.0 front stik samt et SATA strømstik der leverer ekstra strøm til PCIe portene.
Bundkortet har fået hele 10 SATA 6 Gb/s porte. De første 6 sorte kører igennem Intel's chipset, og de sidste 4 grå kører igennem en Marvell SATA controller.
Bundkortet her er meget fokuseret på at kunne holde 4 grafikkort. Dette bliver opnået igennem en PLX chip der giver bundkortet flere PCIe baner end Intel tilbyder. Bruger man dog kun et enkelt grafikkort, kan det sættes i den anden øverste PCIe x16 port. Dette vil lukke ned for PLX chippen og grafikkortet kan kommunikere med CPU'en direkte i stedet for at skulle igennem PLX chippen.
I bunden ser vi to kontakter, to kontakter man umiddbart ikke helt kan regne ud hvad vil gøre, og slet ikke når man ser på navnene; "BIOS SW" og "SB". Knappen mod venstre der har navnet "M/B" er en ganske normal BIOS switch knap, hvor man kan vælge imellem BIOS 1 eller BIOS 2. Bundkortet her har Gigabyte's dual BIOS funktion, hvilket egentlig blot laver et check for at se om både BIOS 1 og BIOS 2 køre med samme version. Hvis der er en forskel mellem de to BIOS'er vil bundkortet genstarte 3 gange og opdatere den ældste BIOS. Kontakten mod højre med navnet "SB" lader en vælge om man vil bruge den funktion eller ej. Det betyder at man kan have en BIOS der er god til overclock når det skal bruges, og en helt anden BIOS version til når der skal køres med standard hastighed.
Uden køler på bundkortet ser det lidt bart ud, men der er stadig en masse interessante komponenter tilbage.
Køleren er lavet i 2 dele, præcis som Z87X-OC Force. Køleren har 2 aktive blæsere, som nok vil jage de fleste væk, især dem der vil bruge kortet med den indbyggede vandkøling. Men blæserne larmer slet ikke, og vil man absolut ikke have dem kørende, klarer køleren sig også fint uden den aktive køling.
Her får vi afsløret en 16 fasers strømforsyning. Det er den præcis samme strømforsyning som vi ser på Gigabyte's Z87X-OC Force, hvilket også gør kortet til en fin kandidat hvis der skal overclockes på minus grader.
Her ser vi den tidligere omtalte PLX chip. Normalt er det kun muligt for producenter at opdele de tilgængelige PCIe baner CPU'en har tilgængeligt på 3 måder, som vi ser det i chipset diagrammet på side 2. PLX chippen samler alle disse PCIe baner og på magisk vis bliver disse lavet til 48 baner, som kan distribueres som producenten har lyst til.
Bagved de 4 grå SATA porte finder vi Marvell 88SE9230 controlleren der giver bundkortet disse 4 SATA porte.
Nede i venstre hjørne finder vi ALC898 codec chippen fra Realtek, og lige ved siden af ser vi forstærkeren til udgangen til hovedtelefoner i fronten af kabinettet.
Chippen her er den der leverer thunderbolt portene bag på. Denne chip er version 2 af Thunderbolt, som giver mulighed for at tilkoble hele 6 enheder (5 enheder og 1 skærm), hvilket samlet set giver de 12 som lovet af Gigabyte.
Anmeld
Information