Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: http://www.Asus.com.tw
Produktet distribueres i DK af: http://www.MidtData.dk
Link til producentens website: http://www.Asus.com.tw

Chipsæt



Nedenstående er udvalgte dele fra Klavs S' artikel om nForce 4, som kan læse om lige her.

NVIDIA har i allerhøjeste grad formået at udnytte sin ekspertise fra grafikchip-udviklingen til også at indbefatte chipset. Da virksomheden i sin tid introducerede nForce var det med en særdeles skeptisk attitude det nye tiltag blev mødt. I dag er nForce næsten lige så kendt som GeForce blandt entusiasterne og en vaskeægte succes.

Da NVIDIA præsenterede nForce3 - med betegnelsen nForce3 150 - var skuffelsen stor. Der var ingen SoundStorm 2 og værre endnu - ikke engang SoundStorm. NVIDIA havde droppet lydsupporten og resten af Southbridgen lignede et licenskøb fra sidste årtusinde. Når brugerne ikke kunne finde features håbede de på ydelse, men også her var der mangler. NVIDIA havde ikke kunnet få deres chipset til at spille med AMD's HyperTransport teknologi og i stedet for de 800MHz HT-bus, som AMD havde specificeret måttet nForce3 150-købere nøjes med 600MHz HT. Lavede end forventet og hvad værre var - lavere end VIA's nye K8T800 chipset. For at gøre tingene endnu værre virkede PCI- og AGP-locken ikke på produktionsbundkort selvom NVIDIA's reference-kort sagtens kunne låse disse frekvenser. Nforce3 150 var og blev en skuffelse.

NVIDIA var med andre ord ramt og efter nogle måneder kom nForce3 250 som et plaster på såret. Her var der flere nyheder og blandt andet support for op til 16 processorer og 800MHz HT. Nyere udgaver havde endda support for 1GHz HT og der var mulighed for hardware Firewall og indbygget Gbit netkort kunne også fås. S-ATA support og mulighed for RAID 0, RAID 1 og RAID 0+1 var også klar, men lyden var desværre stadigvæk en AC'97 løsning. Til gengæld virkede PCI- og AGP-locken og NVIDIA reddede lidt af æren med nForce3 250.

Men 2005 byder på en ny teknologi, der breder sig med lynets hast - PCI Express. Denne feature kræver enten et redesign af det eksisterende chipset eller et helt nyt. NVIDIA har valgt det sidste og vil nu vaske nForce3 fiaskoen af sig. Navnet er...nForce4...


NVIDIA har internt kaldet nForce4 for CK8, men at navnet blev nForce4 overrasker nok de færreste. Mere overraskende er det at CK8 allerede blev vist til udvalgte på Computex i Juni sidste år. Chipsettet har altså mere eller mindre været klar i lang tid og det viser også at NVIDIA uden tvivl har valgt at bakke enormt op bag PCI Express, som er den helt store feature på nForce4.

nForce4 tager dog sin opbygning fra nForce3 250 og man kan med rette sige at der er tale om en forbedret udgave af dette chipset. nForce4 kommer i tre forskellige versioner, men inden vi kigger på disse skal vi da lige gennemgå de fælles træk.

Alle nForce4 chipset supporterer PCI Express og det er med 20 lanes. Det vil i praksis sige at vi kan forvente bundkort med et PCI Express x16 slot og 4 PCI Express x1 slots. Således er de 20 lanes brugt.

Alle chipset har også NVIDIA's native Gbit LAN, som har vist sig meget populær. Fordelen med at have Gbit LAN indbygget i chipsettet er naturligvis en forbedret ydelse og NVIDIA's Gbit LAN er én af de allerhurtigste løsninger, hvis man er på udkig efter Gbit LAN.

Samtidig med at NVIDIA introducerede sin indbyggede Gbit LAN fik man også tilknyttet en Firewall. Den er nu oppe i version 2.0 og NVIDIA har denne gang taget endnu et skridt inden for sikkerhed på nettet. Den nye feature hedder ActiveArmor og findes i både nForce4 Ultra og nForce4 SLI, men desværre ikke i det almindelige nForce4 chipset.

ActiveArmor er en forbedring af Firewall'en og kører i en ren hardware engine. NVIDIA fortæller selv om specielle features, der skal beskytte mod hackere og det bruger-venlige interface, men det handler vigtigst af alt om performance. Ved at lægge disse features ned i hardware vil man ifølge NVIDIA's beregninger kun bruge omkring 10% af CPU'ens ydelse på at holde Firewall'en kørende! Dette skal ses i lyset af at mange software-løsninger kan bruge op til 75% af CPU-kraften! Det er godt nok NVIDIA's beregninger og de skal tages med et gran salt, men det virker lovende.

Tilbage i chipsettet finder vi 10 USB 2.0 porte og det gælder alle nForce4 løsninger. Der er også fuld support for NVIDIA RAID i alle chipsets, hvilket er lidt overraskende - man kunne godt tro at NVIDIA ville have droppet dette i deres entry-level nForce4 chipset.


NVIDIA sender indtil videre tre udgaver af nForce4 på gaden. Det drejr sig om nForce4, nForce4 Ultra og endelig nForce4 SLI. Lad os se lidt på disse tre hver for sig.



nForce4 er basisudgaven og supporter både socket 754 og 939. Her er basis-ingredienserne, men ikke support for S-ATA 2 eller ActiveArmor teknologien. Endnu værre er dog at HyperTransport er begrænset til 800MHz og ikke de 1000MHz, som socket 939 bringer med sig. For virkelig at komme salt i såret er der ikke mulighed for at ændre på multiplieren på HT-bussen. Mange Athlon 64 overclockere har sikkert allerede oplevet at når man hæver FSB'en vil man være nød til at sænke multiplieren for kommer den over 1000MHz for HT-bussen ryger stabiliteten. Derfor er nForce4 ikke valget til entusiasten eller overclockeren - der skal et suffix på.



Et suffix finder vi på næste chipset - nForce4 Ultra. Her har vi samme features som på nForce4, men med 1GHz HyperTransport og mulighed for at neddrosle multiplieren på HT-bussen. Derudover support for native S-ATA 2 og Active Armor så firewall'en styres i hardware.



Sidste chipset er det virkelig spændende nForce4 SLI. Chipsettet er en udvikling af nForce4 Ultra, men her med programmerbare PCI Express lanes. Det vil sige at man får to PCI Express slots til grafikkort. De er begge PCI Express x16, hvis man kun benytter det ene slot, men sætter man to GeForce SLI-kort i systemet deles de to slots om de 16 lanes og bliver hver PCI Express x8 slots. SLI (står for Scalable Link Interface) er en særdeles spændende teknologi, der går ud på at koble to grafikkort sammen og lade disse deles om strabadserne. At gå nærmeres ind i SLI kræver en selvstændig artikel, men interessede kan finde mere hos NVIDIA på http://www.nvidia.com/page/sli.html og vi vil naturligvis også i fremtiden berette mere om SLI her på siden.

GPU chipsættene:

NVIDIAs GPU chipsæt til Athlon 64 findes i 3 forskellige udgaver, nForce 410 med Geforce 6100 GPU, nForce 430 med Geforce 6100 GPU og nForce 430 med Geforce 6150 GPU. I modsætning til de sædvanlige nForce 4 chipsæt er GPU chipsættene delt op i den klassiske North Bridge og South Bridge. Deres indbyrdes features minder dog meget om nForce 4 chipsættet, hvis man ser bort fra det indbyggede grafikkort.

I tabellen nedenfor kan man se forskellene på de tre chipsæt:


NVIDIA® GeForceT 6150 and NVIDIA nForceT 430 NVIDIA® GeForceT 6100 and NVIDIA nForceT 430 NVIDIA® GeForceT 6100 and NVIDIA nForceT 410
Ideal Platform for Media Center & Media PCs Small Business PCs Home and SOHO PCs
CPU Athlon 64 Sempron Athlon 64 Sempron Athlon 64 Sempron
PureVideo Yes Yes Yes
DirectX® 9.0 Shader Model 3.0 Support Yes Yes Yes
TV Encoder Yes No No
TMDS/DVI Yes No No
Graphics Clock 475 MHz 425 MHz 425 MHz
PCI-Express 1x16 2x1 1x16 1x1 1x16 1x1
MPEG-2/WMV9 Playback high-definition (1080p/1080i) standard definition standard definition
Audio HDA (Azalia)/AC97 HDA (Azalia)/AC97 HDA (Azalia)/AC97
Video Scaling high-quality (5x4) basic (2x2) basic (2x2)
SATA/PATA drives 4/4 4/4 2/4
SATA speed/ 3Gb/s 3Gb/s 3Gb/s
RAID 0,1,0+1,5 0,1,0+1,5 0,1
NVIDIA MediaShieldT Yes Yes Yes
NVIDIA ActiveArmorT Firewall Yes Yes ---
Ethernet 10/100/1000 10/100/1000 10/100
USB ports 8 8 8
NVIDIA nTuneT Utility Yes Yes Yes



Som man kan se er det ikke meget der skiller de tre chipsæt og der er tale om småting når det gælder forskellene fra nForce 4 chipsættene, f.eks. 8 USB2.0 porte kontra 10 USB2.0 porte på nForce 4 baserede bundkort.
pekr
 
Elitebruger
Tilføjet:
23-11-2005 07:42:09
Svar/Indlæg:
119/2
Jeg synes at i bedømmer kortet på de forkerte punkter.
Kortet er henvendt til HTPC (som i også skriver), og dermed er jeres test metode simpelthen ikke god nok. Den slags kort skal ikke bedømmes ud fra spil, overclocking med mere. Nærmere støj, anvendelighed, input/output. Her får man for 650 kr. bundkort, grafikkort (HD understøttelse) lydkort. Dvs, man kan bygge en fantasisk HTPC for små penge. Men kan jo heller ikke sammenligne en alm. person bil med en varevogn, og så bedømme varevognen til at være bedre fordi den kan læsse mere.
Selvfølgelig kan man sige, bundkortet har ikke mange indstillingsmuligheder, derfor den lave score, men det er jo heller ikke det kortet er tiltænkt.




Woodgnome
 
Elitebruger
Tilføjet:
23-11-2005 09:23:57
Svar/Indlæg:
1888/560
Jeg vil mene, at jeg har bedømt produktet ganske rimeligt - også taget i betragtning af at den henvender sig til HTPC folket. De ting som man kan forvente, at der vil være gjort lidt mere ud af er antallet af features, layout (støjniveau) og prisen.

Innovation/teknologi (features) har jeg givet højt pga. alle de integrede dele og prisen er også i orden. Jeg kan udmærket se, at det er et rigtig billigt bundkort, men bundlen og BIOS taget i betragtning synes jeg ikke det fortjener 5. Layout er også fint og støjfrit, men så er der heller ikke mere ved det.

Hvis det henvender sig så meget til HTPC folket, hvor er DVD playeren så? Hvor er billedfremviseren? Hvor er alle mediaprogrammerne i det hele taget?

De andre scores synes måske lidt lave, men husk på at i vores pointsystem svarer 2 og 3 til standard i hhv. den ringere/bedre ende. Der skal noget ud over det sædvanlige til at få 4 og det skal endnu mere til før jeg giver 5. Det giver selvfølgelig en lav overall score på 53%, men igen er vores skala en lidt anden end på andre sider. 53% er ikke dårligt - det er bare ikke mere end standarden.

Mht. til at bedømme et produkt i forhold til andre, så synes jeg ikke det er rimeligt, at to i bund og grund ens produkter skal bedømmes ud fra forskellige "regler" - det er for mig ikke objektivt. Hvert produkt har sine stærke sider og det kan man også se, hvis man kigger på den individuelle rating for hver kategori - f.eks. scorer det højt i HTPC "egnede" kategorier, som beskrevet ovenfor, mens et billigt nForce 4 baseret bundkort sikkert ville score højere i BIOS, men alligevel ende op med samme overall score, fordi de andre kategorier ikke er i orden.

Hvad jeg <I>kan</I> gøre i stedet for at bedømme produktet ud fra et sæt separate standarder, er at fremhæve potentialet til en HTPC og det er lige nøjagtig hvad jeg har gjort i konklusionen (som langt de fleste læser).

For nu at vende tilbage til din varevogn vs. personbil - så kan varevognen selvfølgelig læsses mere, men hvordan tror du den klarer sig når man skal have familien med en tur i skoven eller Brian holder og gasser op i lyskrydset (forudsat man er en af dem, der vil prøve at rykke fra ham :P)?



pekr
 
Elitebruger
Tilføjet:
23-11-2005 15:21:14
Svar/Indlæg:
119/2
Jeg er helt enig i din konklusion ang. htpc delen. Men når folk ser en score på 53%, ja så tænker de at dette produkt er godt nok kun middel, men hvis vi sammenligner med andre produkter i den klasse, fx. Ati's løsninger (IGP9100 og den slags) så ligger dette produkt milesten derfra, vi skal stadig huske på at som MicroATX tilbyder kortet mange features, og er iflg. mine erfaringer langt bedre end størstedelen af den slags kort.

Men det var nu ikke for at stable en stemning på benene, vi alle oplever jo ting forskeligt.







Coctail
 
Elitebruger
Tilføjet:
23-11-2005 20:03:24
Svar/Indlæg:
2353/24
Er enig med #1 i at jeres vurdering er lidt lav, for hvis man tager bundle/tilbehør vs. prisen er den yderst rimelig, så der vil jeg mene at den burde have et 3 tal (middel).

Sådan et lowend bundkort, anser jeg det for vigtigt at teste det onboard gfx (især når gfx´et har de features som det har) fordi en lowend pc normalt vil blive brugt som office pc ( i dette tilfælde vil den også være god til htpc) hvor et onboard gfx er tilstrækkeligt. Ergo skal man også vudere ydelsen ud fra det punkt, og det kan man IKKE gøre uden at tage grafikkortet med.

just my 2 cent.



Emillos
 
Overclocker
Tilføjet:
23-11-2005 20:51:19
Svar/Indlæg:
14079/622
Ja H-T´s karakterscala er generelt lav. Men da det ikke er os brugere der tager stilling til dette, skal vi måske blande os udenom..

Fin test Woodgnome, og det er da et fedt bræt.. det er bare for ærgeligt at de ikke har lavet en mere indholdsrig bios, (gerne en AWARD :f) så man man ikke kan undervolte og underclocke da strømforbruget imo er rimelig vigtigt for en HTPC. Herunder kunne OC da også være spændende, da boardet sikkert har potentialet..

"Det var desværre ikke muligt at teste det indbyggede grafikkort, men med en Geforce 6150 GPU kan det forventes, at der ikke vil blive leveret nogen vildere voldsom 3D ydelse. <- Hvorfor ?:(
Dog kan man nok regne med lidt under gf6200TC-ydelse.. alligevel ville det være rart med en test af samme :)



Woodgnome
 
Elitebruger
Tilføjet:
24-11-2005 19:58:05
Svar/Indlæg:
1888/560
#3 bare rolig, jeg tager det som konstruktiv kritik :)

#4 jeg er egentlig også lidt træt af at scoren synes så lav selv, for det er skam et ganske fint bundkort, men jeg har svært ved at se hvor jeg kunne give bedre point og stadig kunne forsvare det - det skulle da lige være bundle, som du selv skriver. Det er desværre for sent nu :l .

Der er selvfølgelig muligheden at bedømme det i forhold til hvem det henvender sig til, men så er vi tilbage til diskussion om det er fair at bedømme 2 bundkort efter forskellige standarder.

Mht. grafikkortet, så er jeg helt enig, det er en vigtig del af bundkortet, men jeg havde ikke tiden til at skulle rode mere med drivere og BIOS indstillinger end jeg gjorde. De fleste ved også godt, at et Geforce 6150 ikke ligger i den gode ende når det gælder 3D ydelse, så det må være rimeligt at skrive - men det kan selvfølgelig gøres bedre :00 .

#4 jeg ville så gerne have set en vild BIOS og OC muligheder - det ville have været SÅ fedt (har altid godt kunne lide microATX bundkort, der er bare alt for LIDT af dem der kan noget ud over bruges til en kontor/HTPC maskine :( ).



Chewbacca
 
Overclocker
Tilføjet:
18-12-2005 19:56:38
Svar/Indlæg:
1/0
Er der nogen der ved hvorfor jeg ikke kan spille nogen spil med det indbyggede grafikkort? det flimrer når det skal vise noget 3D!