Test: Sapphire X550

Grafikkort, AMD/ATI d.  03. december. 2005, skrevet af red_martians 0 Kommentarer.  Vist: 9981 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.sapphiretech.com
Produktet distribueres i DK af: www.sapphiretech.com
Link til producentens website: www.sapphiretech.com

Støj


Spilbart det var kortet ikke, men støjsvagt, også i den grad. Uden blæser og med et forholdsvis stort køleprofil, bliver kortet under windows-brug kun håndlunkent, men trods det store profil er det lige før man brænder nallerne på det, når vi bruger 3D-testprogrammerne. Men kortet holder sig stadigt stabilt og funktionsdygtigt hvilket er det væsentligste.
Kortet får pga. det passive profil 0/0 i vores skema, og kan klart anbefales hvis man går efter lavest mulige støjniveau.







TV-out


S-Video-stikket er et 7pin. Dvs. der er ægte composite-udgang ved brug af et specielt composite.stik. Flere moderne grafikkort benytter sig af et 7 eller 9pin-S-VHS-stik. Hvor de andre pins varetager et separat RGB-signal(kun 9pins) og et separat composite-signal(7 og 9pins) De gamle 4pins er forældede, og kan sjældent levere et fornuftig billede på andet end S-Video som stadig ikke er standard på alle almindelige fjernsyn.

Jeg bruger selv composite til at vise mine film, og må derfor bruge et stik der kan lave det indbyggede composite-signal om til et composite-stik. I windows er billedet lidt sløret, men teksten er ganske læsbar i 800x600 og kan også læses fornuftigt i 1024x768.
Ved film-brug sker der ting og sager, og efter jeg havde kørt min Bjergkøping Gran-prix, prøvede jeg en HDTV-trailer med TAXI3. Her kan man virkelig se detaljer, og selvom det er low-end-chip klarer den sig på højde med alle de andre kort i X-serien.
Farverne er generelt en smule mættede, som det meget oftest ses med ATi-kort, hvilket ofte er en smagssag. Personligt kan jeg godt lide skarpe kontraster og knald-farver, og med lidt justering i driveren kan det godt rettes til. Så som Video-kort er det fremragende, og vil her kunne udnytte sine videoshader-HD og HDTV-understøttelse kunne levere endnu flottere billeder end ældre kort.





Strømforbrug



I Vores Strømforbrugs-test tester vi fire ting. Antal Kwh som bundkort, strømforsyning, ram, processor og grafikkort bruger under 2 forskellige 3Dmark-test. Samt at vi vil måle max forbrug (peak) og min forbrug i "idle" i watt.



Her ser vi virkeligt at kortet viser sine sande kræfter. Strømforbruget er langt lavere end vi tidligere har oplevet med dette system. Faktisk så lavet at jeg begyndte at tjekke alle dimser igennem igen. 10w under næstbedste i idle og 35w i load er noget der ville kunne mærkes på årsbudgettet hvis maskinen kører uafbrudt. X550 er så meget som 25w/83w bedre end topscoren Geforce7800GTX. Dette må siges at være et af kortets klare fordele, og oven i købet en ganske god grund til at købe sådan et.





Overclocking
Nu det er et low-end-kort og med passiv køling burde det ikke være lovligt at overclocke det. Men det gør vi alligvel. Bl.a. opdagede jeg at de havde monteret hynix-ram, som jeg tidligere har haft overclocket med meget gode resultater. Oprindeligt er clockfrekvensen 400Mhz på processoren og 250Mhz (DDR500) på rammene.


Først fik det lidt at leve af, og derefter meget. Kortet clockede trods passiv køling ganske godt, og et overclock på kab 16% på processoren og 18procent på rammene er over gennemsnittet og ville kunne give mærkbare ydelsesforbedringer.