Test: BTX? Hva' er det?

HT Exclusive d.  15. december. 2005, skrevet af red_martians 23 Kommentarer.  Vist: 13067 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S

BTX, hva' er det?


I flere butikker er BTX endelig ved at finde sin plads, men hvad er BTX egentlig, og hvad betyder det?
BTX er kort fortalt en helt ny kasse-standard. Nærmere beskrevet den måde som tingene er placeret i et kabinet. Der er altså blevet lavet om på en masse forskellige ting. Skal man have BTX, skal man i dag have en speciel CPU (pga. køleren), et specielt bundkort og et specielt kabinet. BTX-strømforsyninger er også ved at vinde indpas ligesom der er begyndt at dukke specielle BTX-grafikkort op.

Ok, flere af jer tror måske allerede at jeg er skør, men dette er fremtiden, og standarden blev sat for flere år siden, men har haft svært ved at vinde indpas indtil nu. Det der er sket er, at bundkort-fabrikanter også er begyndt at fremvise BTX-bundkort til AMD-processorer, og så snart AMD er med, er næsten 100% af alle PC-producenter parat til at flytte med over.

Men lad os først og fremmest se på hvorfor vi har brug for denne nye standard, og hvad den kan bruges til. BTX er især produceret pga. varme/støj-gener. BTX formål er altså at fjerne den enorme mængde varme, der udvikles af en computers komponenter, mest effektivt.
Vi vil altså helst kun bruge én blæser til at fjerne al varmen, og den bedste måde at gøre det på, er at danne en slags luft-tunnel, og samle alle de varme komponenter så tæt på hinanden som muligt.
Derfor har udviklerne vendt op og ned på vores forestilling hvordan et bundkort ser ud.





Som det ses er det svært at se nogle ligheder, foruden at alle slots er ens. PCI-e er stadig PCI-e og strømstikket er stadig det samme, ligesom ram-sokler og processor-soklen. Det kan altså sagtens lade sig gøre, at bruge normale del-komponenter, men herefter hører ligheden så også op.

Processor, Northbridge-chip og south-bridge-chip er forbundet i en pæn række, ligesom at hele chipsættet er placeret syd for udvidelses-slotsne og ikke ud over hele printpladen som på ATX.
Idéen med at udvidelses-slotsne nordfor(chipsæt mod syd) skyldes i høj grad grafikkortet. Et grafikkort bruger i dag ligeså meget strøm som processoren, og har altså ligeså stort et behov for at komme af med varmen. Derfor vender grafikchippen nu ned af mod CPU'en for at kunne drage fordel af den luft-tunnel-effekt, der er så vigtig for BTX-standarden. Samtidigt er grafikkortet med til at skabe tunnelen, og i nogle tilfælde følger der endda et specielt riser-kort med til bundkortet. Et riser-kort er et kort der ændrer grafikkortets vinkel yderligere 90grader for yderligere at understøtte tunnel-effekten omkring komponenterne.







Bundkort til BTX



Bundkortene til BTX kommer i 3 forskellige udgaver. Pico-BTX, Micro-BTX og Standard-BTX. Forskellen er ligesom med ATX, størrelsen af bundkortet. Den nederste del er generelt ens på alle tre udgaver, hvor at model-typen generelt fortæller hvor meget plads der er til udvidelses-slots.



Pico-BTX er altså det mindste, der har 1-2 udvidelses-slots. Oftest et PCI-express 16x til grafikkort og evt. et PCI-express 1x til andre produkter. p-BTX er så småt ved at vinde frem, og bl.a. shuttle er begyndt at bruge dem i visse barebones. Dette bundkort er altså til folk der har brug for noget virkeligt småt, og det bliver spændende og se, om det er en standard der vil vinde indpas i barebones. Kunne jo være rart at man kunne skifte bundkort som man ønsker det i disse små maskiner. p-BTX har ikke nogen direkte pendant i ATX-verdenen, og det nærmeste man kommer det er nok flex-ATX



Micro-BTX, er den midterste model inden for BTX, og som navnet siger, er Micro-ATX pendanten hos ATX. Her snakker vi altså om et regulært bundkort, der er beregnet til mindre kabinetter. Her vil man ofte se 4 udvidelses-slots, og micro-BTX har derfor allerede set sin anvendelighed til især BTX-desktop-kabinetter. I øjeblikket er det faktisk ikke muligt at købe andet retail-BTX-bundkort end m-BTX, men det vil vi nok komme til inden for kort tid.



Standard-udgaven af BTX har op til 7 udvidelses-slots og størrelsen minder meget om det almindelige ATX. Der er set rigtig mange prototyper af disse bundkort, og flere ser ud til at være parate til produktion. F.eks. dette i955-bundkort ovenfor med bl.a. 2stk PCI-express 16x-slots.




AMD og BTX





Indtil videre har vi kun set intel-bundkort til intel-processorer til salg, men prototyper af AMD-udgaver har vist sig. BTX-standarden er i høj grad en intel-opfindelse, så derfor vil man højst sandsynlig se at AMD med tiden bliver tvunget til at flytte sig fra det gamle ATX. Og vi er nu ved at se de første tegn på det. Og hvorfor ikke? BTX har rigtig mange fordele som AMD-platforme vil kunne drage fordel af. Der har bare været nogle alvorlige problemer med designet, da AMD's ram er tilknyttet til processoren og ikke northbridgen som i intel's tilfælde. Af Designmæssige grunde har det derfor ikke kunne lade sig gøre at placere komponenterne helt på samme måde. Især ramklodserne er blevet placeret helt fremme og processoren er blevet placeret uden at hælde 45grader som intels processorer gør. De to bundkort er et SiS (reference-protoype-kort) og et MSI. Især MSI's ser lidt spændende ud, pga. de fire huller omkring processoren der kan minde om AMD's kommende socket M2 til DDR2-ram.

Emillos
 
Overclocker
Tilføjet:
15-12-2005 14:41:07
Svar/Indlæg:
14079/622
Fin artikel :)

Jeg kan kun sige at jeg glæder mig til at standarden for alvor kommer på banen.. However, får rammere ikke sværere ved at komme af med varmen ?



Laziter
 
Superbruger
Tilføjet:
15-12-2005 14:47:30
Svar/Indlæg:
208/3
#1

Jeg tror at RAM'en sagtens kan komme af med varmen idet der vil komme luft fra CPU'ens køler ned i det område.
Igen vil det være tunnel-effekten der leger med :)

Spændende ser det ihvertfald ud (og dyrt), jeg glæder mig til at få skiftet om med tiden.



Lars
 
Superbruger
Tilføjet:
15-12-2005 15:18:02
Svar/Indlæg:
1633/76
Amd prototypen ser da dælme kikset ud, med alle stikkende til sata, pata og power lige midt i det hele :00
Oh well, når BTX bliver alm standard så bliver der nok også mobo's med smartere layout..

BTW, jeg synes BTX virker til at være skidt nyt hvad casemodding angår..



DTU_XaVier
 
Elitebruger
Tilføjet:
15-12-2005 17:22:50
Svar/Indlæg:
2786/120
#4 Hele ideen er jo, at du slipper for en masse blæsere, fordi luftstrømmen udefra kan udnyttes mere effektivt ;)

MVH.
Toke :)



Illisher
 
Elitebruger
Tilføjet:
15-12-2005 19:28:09
Svar/Indlæg:
2664/97
4# Tror ikke varmen når at stige nogen steder hen, før den bliver blæst ud af tunnelen og ud på bagsiden af computeren.. :)



red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
15-12-2005 19:40:54
Svar/Indlæg:
7881/1165
Hvis i lægger mærke til det, er de rto måder at lave et BTX-kabinet på, som jeg også har illustrret. I de flest kabinetter vender CPU'en faktisk opad, men tror ikke det har været menningen fra starten af.



bornholm
 
Elitebruger
Tilføjet:
15-12-2005 20:13:30
Svar/Indlæg:
2958/84
Hej

1. hvorfor varme grafikkortet op med cpu-luft + chipset :l
2. hvor er den der lyfttunel når vi køre med vand ?:(
3. BeTal eXtra :e

PS: god artikkel 8)



red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
15-12-2005 20:22:30
Svar/Indlæg:
7881/1165
#8:

1:Tja, hvorfor varme det op med stillesidende luft der er i et stort ATX-kabinet, hvor grafikkortet bare vil cirkulere det rundt om sig selv.

2. Luft-tunnelen vil stadig være nyttig, selv med vand. Som du siger, vil luften normalt blive opvarmet af CPU'en, det vil man nu kunne undgå. og computerens dele, som ram, og andre varme chips skal jo stadig køles.

3. Den er svær et argumentere imod, jo mindre man er støjfreak som mig selv, eller ønsker lavest mulige temperature hvilket mange nørder ønsker til deres OC-maskiner;)

Det vil muligvis blive væsentligt bedre at OC'e på sådanne systemer, da luften udefra er væsentligt koldere end den stille luft inde i kabinettet. :)



Lars
 
Superbruger
Tilføjet:
15-12-2005 20:30:06
Svar/Indlæg:
1633/76
#9
Nu er det jo ikke som om man ikke kan få et fornuftigt flow i et atx-kabinet..



red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
15-12-2005 20:32:49
Svar/Indlæg:
7881/1165
#10: med en 92mm blæser ;)



Lars
 
Superbruger
Tilføjet:
15-12-2005 22:05:24
Svar/Indlæg:
1633/76
#11
Lille blæser = skidt
Stor blæser = godt

Så om jeg vil have en lille racer 80mm/92mm til at irritere mig, eller en 120mm der stille og roligt summer derudaf er vel ikke svært at gætte :p



Kasseren
 
Elitebruger
Tilføjet:
15-12-2005 22:09:49
Svar/Indlæg:
1814/48
Så mangler vi bare en beskrivelse af den sidste BTX standard BTX Nano :p
Standarden blev introduceret i juli 2005 og ligger sig mellem mini og pico.

Den vil ifølge den officielle formfactor kunne indeholde 2 udvidelseskort(den officielle formfactor giver kun pico plads til et) uden at være meget større.

I kan læse mere på http://www.formfactors.org/



DTU_XaVier
 
Elitebruger
Tilføjet:
15-12-2005 22:37:19
Svar/Indlæg:
2786/120
hmm.. kom lige til at tænke på noget... der har overhovedet ikke været nogen tvivl om hvorfor det netop er INTEL der fører an med BTX... :00

:p :e

MVH.
Toke :)



red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
15-12-2005 22:57:51
Svar/Indlæg:
7881/1165
#12: Jeg mente en enkelt 92mm blæser.
Probs med ATX er jo at de er nød til at have blæsere på både chipsæt, grafikkort, en foran, en bagved, en på CPU'en, en i strømforsyningen, til tider en eller flere på mosfets, så kan det være fedt at have en siden og en i toppen.

BTX kræver en enkel 92mm blæser, og evt. én 92mm i strømforsyningen. Det er nok til at holde systemmet koldt nok og måske koldere end det ATX-system jeg nævnte overfor :)

Jeg er ikke den store BTX-fortaler, men det er netop her fordelene er. Personligt ser jeg store problemer med lay-out't som flere har antydet. Et andet er at alt køling er kocentreret et sted. Drev er f.eks. prioriteret ret lavt, ligesom de resterende kort-pladser (foruden det til grafikkortet)

Mange blæsere støjer også mere end én, og en 92mm skal ganske rigtigt kører hurtigere end en 120mm for at flytte samme mængde luft, men støjniveauet er ca. det samme per kubikmeterluft.
120mm har den lille fordel at støjnivauet oftest er mere lavfrekvent og derfor kan være sværre at høre.

Jeg tror simpelthen ikke du vil kunne forsvare at et ATX-system vil være ligeså koldt eller koldere per dB som et BTX-system. Det vil være at have meget høje forventninger til sit system, da BTX netop er lavet til det formål. Blæserne i et ATX-kabinet skal flytte alt for meget overflødigt luft i kabinettet, og det er der forskellen ligger.



NoNig
 
Elitebruger
Tilføjet:
15-12-2005 23:10:18
Svar/Indlæg:
23132/740
-> #14

Fordi Intel tænker i de baner. De vil gerne have 3+ GHz CPU'er til effektive HTPC-maskiner. Dertil kræves en industristandard. På samme måde som AT blev afløst af ATX. Der var dengang også heftige diskussioner om "problemet". Om hvorvidt ATX tilførte noget nyt.

ATX blev - nærmest ironisk - sat i live af ASUS P5D AT bundkort. Større udvidelseskort (lydkort og grafikkort - Red_Martians: Voodoo II 3Dfx ;)), hvor det blev klart for folk, at der måtte noget nyt til for at imødekomme problemet med varme og ydelse.

Mange var imod ATX til at starte med. Nærmest på samme måde som Socket 1 blev konfronteret med Slot A. Ikke fordi der skulle drages en større parallel dér.

Men, ligesom i dag, hvor mange folk er enige om, at det vi har nu er godt nok, så sidder der "klogere" folk, og ved hvad der er bedre.

Derfor BTX. Man kan jo så diskutere hvad der er bedst. Men PC baseret på BTX vil nu, og engang i fremtiden være langt en bedre løsning end den nuværende.

Hvad vil du foretrække?

En løsning hvor det er som du vil have, out-of-the-box, eller som det er nu, kabinet + nye kabler + blæsere (blæsere, flertal = mere støj).

Synes heller ikke det store om BTX. Specielt fordi det ikke tilbyder noget "ekstra" i forhold til hvad vi (med vores tilvænning) selv kan.

Men, for Hr. og Fru Jensen, vil det være et godt alternativ til vandkøling, blæserstøj osv.



red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
16-12-2005 12:09:36
Svar/Indlæg:
7881/1165
#17: Alle ved da, det er fordi at intel har så varme processorer, at de er nød til at effektivisere luft-flowet for at åndgå ustabilitet. Det har det gjort med BTX og vil derfor have mulighed for at opnå højere frekvenser.

Du har ret i at det ikke har noget at gøre med os forbrugere, men at de kan udvikle hurtigere produkter. :)



Illuminati
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-12-2005 16:24:50
Svar/Indlæg:
10398/435
kiggede lidt på dette billede:


og tænkte.. hvor skal jeg have mine 5 hdd'er? jeg kan uden problemer have dem i mit CM Cavalier kabi..


Og det er altså ikke et mega kabinet.. Det er 1 cm højere end en stardard forstærker er bred (altså 44cm) ;)



Dan-Erik
 
Superbruger
Tilføjet:
16-12-2005 17:33:49
Svar/Indlæg:
180/35
Synes det virker ærgeligt, at udgangene fra motherboardet sidder i bunden på det (lyd, usb, osv.), men det er nok fordi, det er designet primært til desktops. Tror ikke jeg vil være den første til at opgradere, det bliver nok først når det bliver 2. eller 3. generations kort, der kommer ud. Der er jo ikke de store erfaringer med at skifte standard på motherboards hos producenterne, så tror der er en del punkter, hvor de ikke har tænkt sig helt om endnu. Lidt ligesom da SLI blev introduceret og producenterne ikke rigtig tænkte på, at der måske var nogen, der havde brug for mere end et slot under deres graffikkort.



Dan-Erik
 
Superbruger
Tilføjet:
16-12-2005 17:37:16
Svar/Indlæg:
180/35
Ikke at jeg ikke ser det gode i BTX. Tror det bliver rigtig godt for overclockere, når(!) det kommer til at virke. Princippet med luftkanaler skriger jo efter at blive offer for vandkøling.



red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
18-12-2005 17:57:16
Svar/Indlæg:
7881/1165
#24:









Teresa
 
Moderator
Tilføjet:
20-12-2005 22:36:41
Svar/Indlæg:
2458/91
:26#
AGP er en død fisk, og derfor er jeg næsten 100% på at vi aldrig får det at se på et BTX-bundkort.
De slots der bruges til grafikkort idag er pci-express, og kender ikke nogle BTX-bundkort indtil videre der benytter sig af et så gammelt chipsæt at det har AGP.



#22
MADZ
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-12-2005 20:42:52
Svar/Indlæg:
2602/173
Fuck hvor ser det BTX klamt ud :o



_Letni
 
Elitebruger
Tilføjet:
17-01-2006 17:16:10
Svar/Indlæg:
3059/255
0# og 16# bliver den formfactor osse brugt til de nye m2 sockets?