BTX, hva' er det?
I flere butikker er BTX endelig ved at finde sin plads, men hvad er BTX egentlig, og hvad betyder det?
BTX er kort fortalt en helt ny kasse-standard. Nærmere beskrevet den måde som tingene er placeret i et kabinet. Der er altså blevet lavet om på en masse forskellige ting. Skal man have BTX, skal man i dag have en speciel CPU (pga. køleren), et specielt bundkort og et specielt kabinet. BTX-strømforsyninger er også ved at vinde indpas ligesom der er begyndt at dukke specielle BTX-grafikkort op.
Ok, flere af jer tror måske allerede at jeg er skør, men dette er fremtiden, og standarden blev sat for flere år siden, men har haft svært ved at vinde indpas indtil nu. Det der er sket er, at bundkort-fabrikanter også er begyndt at fremvise BTX-bundkort til AMD-processorer, og så snart AMD er med, er næsten 100% af alle PC-producenter parat til at flytte med over.
Men lad os først og fremmest se på hvorfor vi har brug for denne nye standard, og hvad den kan bruges til. BTX er især produceret pga. varme/støj-gener. BTX formål er altså at fjerne den enorme mængde varme, der udvikles af en computers komponenter, mest effektivt.
Vi vil altså helst kun bruge én blæser til at fjerne al varmen, og den bedste måde at gøre det på, er at danne en slags luft-tunnel, og samle alle de varme komponenter så tæt på hinanden som muligt.
Derfor har udviklerne vendt op og ned på vores forestilling hvordan et bundkort ser ud.
Som det ses er det svært at se nogle ligheder, foruden at alle slots er ens. PCI-e er stadig PCI-e og strømstikket er stadig det samme, ligesom ram-sokler og processor-soklen. Det kan altså sagtens lade sig gøre, at bruge normale del-komponenter, men herefter hører ligheden så også op.
Processor, Northbridge-chip og south-bridge-chip er forbundet i en pæn række, ligesom at hele chipsættet er placeret syd for udvidelses-slotsne og ikke ud over hele printpladen som på ATX.
Idéen med at udvidelses-slotsne nordfor(chipsæt mod syd) skyldes i høj grad grafikkortet. Et grafikkort bruger i dag ligeså meget strøm som processoren, og har altså ligeså stort et behov for at komme af med varmen. Derfor vender grafikchippen nu ned af mod CPU'en for at kunne drage fordel af den luft-tunnel-effekt, der er så vigtig for BTX-standarden. Samtidigt er grafikkortet med til at skabe tunnelen, og i nogle tilfælde følger der endda et specielt riser-kort med til bundkortet. Et riser-kort er et kort der ændrer grafikkortets vinkel yderligere 90grader for yderligere at understøtte tunnel-effekten omkring komponenterne.
Bundkort til BTX
Bundkortene til BTX kommer i 3 forskellige udgaver. Pico-BTX, Micro-BTX og Standard-BTX. Forskellen er ligesom med ATX, størrelsen af bundkortet. Den nederste del er generelt ens på alle tre udgaver, hvor at model-typen generelt fortæller hvor meget plads der er til udvidelses-slots.
Pico-BTX er altså det mindste, der har 1-2 udvidelses-slots. Oftest et PCI-express 16x til grafikkort og evt. et PCI-express 1x til andre produkter. p-BTX er så småt ved at vinde frem, og bl.a. shuttle er begyndt at bruge dem i visse barebones. Dette bundkort er altså til folk der har brug for noget virkeligt småt, og det bliver spændende og se, om det er en standard der vil vinde indpas i barebones. Kunne jo være rart at man kunne skifte bundkort som man ønsker det i disse små maskiner. p-BTX har ikke nogen direkte pendant i ATX-verdenen, og det nærmeste man kommer det er nok flex-ATX
Micro-BTX, er den midterste model inden for BTX, og som navnet siger, er Micro-ATX pendanten hos ATX. Her snakker vi altså om et regulært bundkort, der er beregnet til mindre kabinetter. Her vil man ofte se 4 udvidelses-slots, og micro-BTX har derfor allerede set sin anvendelighed til især BTX-desktop-kabinetter. I øjeblikket er det faktisk ikke muligt at købe andet retail-BTX-bundkort end m-BTX, men det vil vi nok komme til inden for kort tid.
Standard-udgaven af BTX har op til 7 udvidelses-slots og størrelsen minder meget om det almindelige ATX. Der er set rigtig mange prototyper af disse bundkort, og flere ser ud til at være parate til produktion. F.eks. dette i955-bundkort ovenfor med bl.a. 2stk PCI-express 16x-slots.
AMD og BTX
Indtil videre har vi kun set intel-bundkort til intel-processorer til salg, men prototyper af AMD-udgaver har vist sig. BTX-standarden er i høj grad en intel-opfindelse, så derfor vil man højst sandsynlig se at AMD med tiden bliver tvunget til at flytte sig fra det gamle ATX. Og vi er nu ved at se de første tegn på det. Og hvorfor ikke? BTX har rigtig mange fordele som AMD-platforme vil kunne drage fordel af. Der har bare været nogle alvorlige problemer med designet, da AMD's ram er tilknyttet til processoren og ikke northbridgen som i intel's tilfælde. Af Designmæssige grunde har det derfor ikke kunne lade sig gøre at placere komponenterne helt på samme måde. Især ramklodserne er blevet placeret helt fremme og processoren er blevet placeret uden at hælde 45grader som intels processorer gør. De to bundkort er et SiS (reference-protoype-kort) og et MSI. Især MSI's ser lidt spændende ud, pga. de fire huller omkring processoren der kan minde om AMD's kommende socket M2 til DDR2-ram.