Design og layout
Jeg kan snakke rigtig længe om designet på denne lækre Flybook A33i - og det har jeg da også tænkt mig at gøre. Flybook'en er virkelig lille og ved første antagelse tænker man nok ikke lige 'computer' eller 'bærbar', men nysgerrigheden vil alligevel få dig til at kigge efter. Den virker nemlig robust og indbydende - ikke som et eller andet stykke legetøj fra Fætter BR - og den har ikke et irriterende, billigt 'plastisk' design selv om den naturligvis er lavet i selv samme materiale, men virkningen er heldigvis en helt anden.
Farven på testeksemplaret er en smule skrap, men personligt kan jeg rent faktisk godt lide den. Desuden skiller den sig ud fra mængden og det er bestemt en ting jeg godt kan lide, for hvorfor skal vi alle være ens?
Flybook'en har en valgfri farve udvendigt. Her kan man vælge mellem mange farver matchende til ens personlighed og temperament. Der er tale om farverne, hvid, grå, gul, Ferrari rød, blå, sort og orange.
Uden på bærbaren finder man også to logoer. Et for Dialogue, som er placeret ret diskret ved 'hængslet' til skærmen. Det andet er Flybook logoet, der er sat i toppen af skærmen. Det er meget større, men det er heldigvis ikke et grimt logo. Det indikere, hvad det er for en bærbar man sidder med og det vil de som ejer en Flybook sikkert også gerne vise frem for blærerøvseffekten er helt i top.
Når Flybook'en åbnes op er der tale om en grå afdæmpet farve, som jeg ret godt kan lide. Den minder mig for øvrigt om dengang bærbaren begyndte at komme på markedet. Det var næsten samme farve grå.
Tastaturet og museknapperne er sorte og tasterne har hvid og blå skrift. Tasterne er meget små og for store fingre er absolut ingen fordel og til at starte med troede jeg heller ikke jeg ville lære det. Umiddelbart har jeg kun ét problem tilbage og det er at ramme 'shift'-tasten når jeg skal skrive store bogstaver.
Selve formen på Flybook'en er meget firkantet, men det er ligesom alle andre bærbare og denne retfærdiggør sig endnu mere ved at skal være så kompakt. Formen er næsten afgjort at tastaturet, batteriet og det plads højttalerne forlanger. Jeg syntes det er utroligt at man har kunnet få plads til alt det nødvendige i så lille et kabinet og jeg er mindst lige så forbløffet over det ganske flotte design og funktionaliteten i dette.
Dialogue har afrundet hjørnerne på bærbaren overalt. Dette betyder at kanterne ikke føles skarpe. Det gør også at designet ikke kommer til at virke bombastisk og klodset. Desuden indskrænker det Flybook'ens i forvejen meget lille volumen.
Alle tilslutningsmuligheder er udført sådan at de sidder bag på bærbaren. Dette er en kæmpe fordel da vi ofte ser andre producenter af bærbare placere dem på siden. Sættes de der kan ledninger være i vejen for papirer, en tilsluttet mus og meget andet. Når tilslutningerne holdes bag skærmen er de oftest fri for alt andet. Det er bestemt en ting Dialogue skal have ros for.
Desuden er den eneste ting man finder på siden 'power'-knappen, der er placeret på venstre side af kabinetet sammen med et indstiksmodul til et SIM-kort. Power-knappen er indrammet i en forhøjning af plastisk så man ikke kommer til at tænde PC'en ved et uheld - igen noget jeg gerne vil rose for. Du sidder sikkert og tænker: "Hvorfor ikke placere den ved tastaturet i stedet, hvor den er beskyttet mod tryk af skærmen når den er klappet ned?".
Det er da naturligvis ikke praktisk når PC'en er i tablet tilstand. Skærmen er lukket ned over tastaturet og så er det ikke nemt at tænde/slukke PC'en samt at sætte den i stand-by. Derfor er det rent faktisk ganske praktisk at den sidder på siden.
På selve skærmen sidder der et lille indikationsdisplay, der holder dig opdateret over, hvilke aktiviteter der er startet. Fra venstre mod højre: Power on, oplader tilsluttet, harddisk aktivitet, trådløst netværk tændt/slukket, GPRS tændt/slukket samt bluetooth tændt/slukket.
De tre sidstnævnte funktioner kan enten tændes/slukkes via tastaturet med 'Fn'-tastesystemet. Ligeledes er en lang række andre muligheder tilgængelige her. Bl.a. har man mulighed for at tænde lys i nogle af tasterne, justere lysstyrken, sætte computeren i stand-by eller dvale. Skrue op og ned for lyden eller 'mute' den og meget andet, hvilket minder meget om andre bærbare systemer.
Den eksterne strømforsyning er også ret lille i forhold til normale strømforsyninger til bærbare. Den måler ca. 10x3x3cm og spænder i alt over ca. 3m, hvilket skulle være rigeligt til de fleste. Den er i sort mat plastik og skiller sig som sådan ikke ud fra andre strømforsyninger ud over at denne er mindre og mere praktisk at bære rundt på.
Der følger også en smart lille taske med til Flybook'en. Da bærbaren ikke opfylder samme standarder som almindelige bærbare med hensyn til størrelse og pasform til tasker er dette absolut en fordel. Tasken er designet i et 3-4mm tykt lag sort neopren og har velcrolukning. Et lille stykke læder er syet på forsiden af tasken, hvor i påskriften 'Dialogue' er trykt.
Tasken er syet efter Flybook'ens mål og derfor passer tasken også kun lige til denne. Det betyder at hvis man skal have opladeren med skal den opbevares et andet sted. Jeg havde nu gerne set at de havde gjort plads til denne i tasken også nu, hvor opladeren er så kompakt og let. Men dette er også absolut eneste kritikpunkt til tasken der ellers er ret nem at have med på farten både med og uden indhold.
Ergonomi: Dialogue har designet deres bærbare til tre forskellige situationer. At man sidder ned, at man står op og at man bevæger sig. Det betyder at designet og ergonomien skal passe til tre forskellige situationer - og kan den nu virkelig også det?
Først starter vi ved siddende. Her fungerer den naturligvis ligesom enhver anden bærbar. Der er fire små gummiklodser på undersiden, der gør at barbaren ikke skrider og tastaturet er let tilgængeligt.
Når musen skal betjenes fungere det med venstre hånd, i hvert fald for mit vedkommende og så højre hånd på venstre sæt musetaster. Det fungerer fint for mig. Jeg finder det lidt trangt at sidde med begge hænder oppe ved track point'en og finder den egentlig lidt overflødig. Jeg havde hellere set et par programmerbare knapper.
Skærmen kan vippes frem og tilbage så kontrasten og billedet opnår bedste kvalitet. Altså er der hvad jeg vil forvente og jeg befinder mig godt ved maskinen. Jeg kan tilmed tage den på skødet og læne mig bagover i stolen uden problemer.
Jeg har naturligvis også mulighed for at konvertere til tablet PC og her kan den enten ligge på bordet mens jeg arbejder med maskinen eller jeg kan sidde med den i hænderne uden problemer.
Rejser jeg mig op bliver det lidt en anden sag. Flybook'en vejer ikke så meget så den kan sagtens holdes i en hånd, så tastaturet kan kun betjenes med en hånd og det går knap så stærkt. Derimod kommer track point'en til sin ret. Med en hånd på hver siden af bærbaren kan man altså styre track point'en med højre hånd og musetasterne med venstre hånd.
Denne situation er ret smart og jeg kan forestille mig den er god, hvis man blot skal navigere rundt i Windows. Det er i hvert fald svært at bruge tastaturet.
Man har selvfølgelig stadig mulighed for at vippe skærmen frem og tilbage for at få det bedste billede og kontrast.
Det er naturligvis igen muligt at konvertere til tablet PC, men rent faktisk er Flybook'en nemmere at stå oprejst med i notebooktilstand, hvis jeg skal bedømme. Det føltes nærmest som at holde en PlayStation Portable eller lignende og grundet den lave vægt på Flybook'en er det også til at holde ud i længere tid.
Er man i bevægelse vil jeg klart anbefale tablet PC metoden. Så er det nemmest at navigere rundt med stylus pennen, men dette kan selvfølgelig være en smagssag. Det bedste greb om Flybook'en føler jeg dog at man får ved at holde om den som beskrevet i 'oprejst tilstand' med en hånd på hver side.
Det er for øvrigt hurtigt og nemt at konvertere til tablet PC. Displayet vippes op i 90 grader og drejes med uret rundt 180 grader og displayet klappes ned.
Stylus pennen er monteret i bunden af bærbaren så den skal man ikke nødvendigvis rende rundt med i lommen. Ganske praktisk og jeg kan desuden godt lide designet på denne. Et lille logo indikerer at det er til en Flybook, men selve udformningen er lidt mere utraditionel og der er gjort lidt for at skabe 'eyecandy' ved at lave nogle huller og riller i pennen.