Test: Dialogue Flybook A33i

Bærbare d.  12. april. 2006, skrevet af epi^zepto 8 Kommentarer.  Vist: 17748 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: danrex.dk
DK distributør: danrex.dk

I brug


Flybook'en i brug minder på mange områder om en almindelig bærbar og så alligevel ikke. Der er altid et sted for Flybook'en skiller sig ud både til den positive og negative side, men man skal stadig huske på, hvilket formål Dialogue har designet denne særdeles fine maskine.
Jeg opsummere gerne at Flybook'en er designet til folk på farten, der har brug for lidt 'power' til at gennemføre de opgaver der måtte være krævet af dem. Her er der tale om dokumentbehandling, email, multimediafremvisning og meget andet. Er man ude efter en maskine til spil og hårdt krævende programmer skal man nok finde andre græsgange.

I min test har jeg primært brugt Flybook'en til tekstbehandling, hvilket da også må siges at være dens ultimative fordel. Jeg har haft den med mig rundt omkring når jeg har været af sted så, hvis jeg har haft en 5-10 minutters ventetid eller mere er den blevet taget frem og jeg har skrevet på denne artikel.
Der er dog også blevet plads til andre ting. Bl.a. har jeg brugt den til at læse e-mails og været på internettet via GPRS, som selvfølgelig kan bruges overalt, hvor der er GSM-net.

Jeg var med modtagelsen yderst forbløffet over størrelsen på denne lille sag og jeg er endnu mere overrasket over at Dialogue har formået at få ergonomien med sig for Flybook'en er faktisk meget behagelig at arbejde ved, selv om man ikke skulle tro det. Man vender sig lynhurtigt til PC'ens layout og danner sig nogle helhedsindtryk og får 'favorit' metoder til de forskellige arbejdssituationer. Skal jeg for eksempel køre igennem diasshow vil jeg helst have at PC'en er i tablet PC mode og skal jeg arbejde i Windows generelt skal den være i notebook mode. Men sådanne ting definere man naturligvis selv - det er lynhurtigt at skifte fra den ene tilstand til den anden.



Flybook'en er naturligvis opsat ved leveringen. Dvs. at man blot skal tage PC'en ud af kassen, tilslutte strømforsyningen og trykke på 'power'-knappen og så er du kørende. Windows, drivere og software er allerede installeret så du kan faktisk nyde funktionaliteten af PC'en lige med det samme.
Der følger dog ikke nogen form for software med der ligesom ligger basis i det Flybook'en er designet til. Her havde jeg gerne set at der var et tekstbehandlingsprogram, et regnearksprogram, diasshowprogram og helt sikkert også noget e-mail så man allerede fra start var dækket ind til at kunne klare alverdens situationer og rent faktisk lige efter modtagelsen af produktet kunne tage direkte på arbejde.

Tastaturet er nok den vanskeligste ting man skal overkomme - størrelsen gør at man lige skal have trænet sig op til at ramme de rigtige taster, men dette er rent faktisk overstået hurtigere end man tror og jeg befinder mig allerede godt med tastaturet og behøver ikke længere kigge på det når jeg skriver.
Musen kan måske også være et problem for nogle. En track point kan være vanskelig for nybegyndere at styre indtil man finder ud af teknikken og hvor let man rent faktisk skal trykke. Jeg er dog alligevel glad for at Dialogue ikke har valgt en pegeplade. Jeg syntes for det første at de er ret ubehagelige at have fingeren på når computeren er varm, for det andet samler der sig en masse snavs rundt i kanten og for det tredje fylder den væsentlig mere, men igen er det en smagssag.
Som sidste navigationsredskab har vi stylus pennen der kan bruges som pegeredskab direkte på skærmen. Man er dog ikke garanteret at den er kaliberet helt rigtigt ved levering af maskinen, men det gøres nemt og smertefrit via et lille medfølgende program, hvor man skal pege på nogle røde firkanter. Jeg vil dog gennemgå softwaren lidt senere.
Pennen har mange fordele, men den er bestemt ikke hurtig til at skrive med, hvor tastaturet altså stadig er nr. et, men det er sådan set heller ikke det pennen er designet til.
Det er et navigationsredskab når PC'en er i tablet mode og man primært skal pege sig frem i det man navigere rundt i. Dette kan f.eks. være en præsentation.
Den fungere godt og man bliver faktisk også ret hurtigt glad for den, men jeg finder den kun anvendelig i tablet mode til hurtigt at navigere rundt. Til alt andet foretrækker jeg tastatur og mus, men dette kan selvfølgelig være en smagssag ligesom så meget andet.

Mange bærbare kan være ubehagelige at arbejde med fordi chassiset er varmt pga. hardwaren og ikke mindst er støj også en generede kilde, som man gerne vil undgå.
Der er en lille blæser monteret i Flybook'en, men den står det meste af tiden stille og PC'en er dermed passivt kølet i den tid.
Det eneste jeg kan høre er harddisken, hvor læsearmen bevæger sig lidt frem og tilbage, men det er på ingen måde generende og hvis man tekstbehandler forekommer skrivebevægelserne også kun når Word automatisk gemmer dokumentet.
Nu nævnte jeg før at maskinen delvist er passivt kølet og det skulle medføre en del varme. Heldigvis kan jeg sige at det gør det ikke. Oversiden af tastaturet er nær stuetemperatur, så computeren er dejlig at arbejde med og man kommer ikke automatisk til at sidde og svede i håndfladerne.
På undersiden er bærbaren heller ikke decideret varm, men blot lun og det er intet problem at have den på skødet. En lille udluftningskanal beretter om den eneste mulighed for at hardwaren indeni kan få frisk luft. Dette hul er meget lille og forbløffer mig endnu engang.
Hvis Flybook'en føres over i tablet PC mode bliver den dog noget varmere, hvilket kunne tyde på at bærbaren alligevel får en del luft igennem tastaturet osv. Blæseren starter og kører lidt oftere i denne tilstand, men blæseren larmer ikke så meget at det generer mig, men man kan godt høre den.
Flybook'en lever altså fuldstændig op til mine forventninger om at være stille og er for øvrigt så kølig at arbejdsglæden forbliver på sit maksimum.



Den medfølgende software:
Skal vi gå til softwaren? Dialogue har udarbejdet et lille stykke software der hedder 'Flybook Center' og går i bund og grund ud på at skabe et samlingspunkt for Flybook'ens egenskaber.

Mulighederne i Flybook Center:
  • Start/sluk/opsætning af GPRS

  • Start/sluk/opsætning af trådløs ethernet

  • Start/sluk/opsætning af Bluetooth

  • Opsætning af PenMount (Stylus pennen)

  • Heath panel for PC'en. Systematisk overvågning af temperaturer, fan speed, batteri og strømtilslutning.

  • Control panel. Rotation af skærmbillede, bestemmelse af videosignal udgangspunkt, stand by, dvale. Justering af LED baggrundsbelysning samt lydstyrken.




  • Alle funktionerne er ligeledes tilgængelige via 'funktions'-tasterne på tastaturet så man behøver ikke starte centeret op, men er man i tablet PC mode er det selvfølgelig rart at man blot kan anvende stylus pennen til at foretage de nødvendige ændringer.
    Man kan dog ikke via tastaturet se health panelet og PenMount, men disse er heller ikke så vigtige og PenMount skal oftest kun opsættes én gang.



    Opsætningsmulighederne er meget begrænset for de tre første punkter på listen. GPRS opsætningerne er primært opsætning af opkaldsregler samt valg af modem og udbyder - det er bestemt ikke noget der interessere størstedelen af gruppen. Men for, der er på farten og har brug for at rejse udenlands og bruge GPRS funktionen er det meget smart at man kan oprette en ny position under opkaldsregler så Flybook'en automatisk sætter det rigtige område nummer foran sine telefonnumre.



    Det trådløse internets opsætningsmuligheder går ud på at man kan scanne området for netværk, se om man allerede er tilsluttet og for øvrigt igennem hvilken kanal samt man kan se forbindelseshastighederne.



    Bluetooth tillader de mest avancerede egenskaber. Her er grundlæggende de sammen egenskaber som for enhver anden Bluetoothenhed. Der er mulighed for at opsætte navnet på computeren samt computertype, hvilke typer enheder der skal kunne forbinde til PC'en, søgning efter Bluetoothenheder, se listen over lokale tjenester og klientprogrammer samt hardwaren til Bluetoothsektionen.



    Der er ikke så meget mere at sige omkring opsætning af softwaren ud over at man naturligvis har de muligheder som Windows også stiller til rådighed, så man er altså ikke begrænset af selve softwaren fra Dialogue, men jeg finder den nu ganske tilfredsstillende og er for øvrigt glad for at man kan tænde/slukke for de enkelte enheder. En ting jeg tit har savnet på min stationære maskine.

    Nu skal vi til gengæld til at snakke brugen af softwaren og specielt kunne jeg forestille mig mange var nysgerrige omkring GPRS-delen, der er et spændende tiltag til bærbare. For at det kan bruges er man nødt til at have et ledigt SIM-kort man kan sætte i Flybook'en.
    Softwaren kan derefter startes og man bliver bedt om at indtaste SIM-koden, hvorefter programmet rent faktisk fungere som enhver anden mobiltelefon og har for øvrigt de samme funktioner. Dette inkluderer foretagelse af opkaldt, SMS, opretning af internetforbindelse, e-mail og fax.
    Rent faktisk er det hele ret blæret og programmet kan minimeres til proceslinjen så det ikke optager plads andre steder.
    Som noget af det første jeg gjorde da jeg opdagede telefonen var at foretage et opkaldt til Huddy, vores system administrator, hvor vi havde en ganske god samtale. Emnet er ikke så vigtigt, men nærmere at lyden på Flybook'en er kanon. Der er både mikrofon og højttalere indbygget så man behøver ikke have noget tilsluttet for at foretage samtalen.
    En funktion der fungerer ganske upåklageligt.



    SMS er næsten det samme som på en almindelig mobiltelefon. Her er der blot mulighed for at skrive hele beskeden på et almindeligt tastatur og i et separat vindue, hvor det er muligt at overskue hele beskeden. Telefonen på computeren indeholder også telefonbog så du behøver ikke engang sidde og indtaste nr. hver gang du skal sende beskeder.
    Jeg har desuden ingen problemer med at sende og modtage beskeder på hverken Flybook'en eller min mobiltelefon.
    Desværre er der ingen pop-up eller tone der indikere at man har fået en besked på Flybook'en så man skal selv holde øje med om der er kommet beskeder ved at kigge på telefonen eller et eller ikon nede i procesbaren.
    Ringer man derimod til PC'en er der ingen problemer - så kommer der en ringetone frem og man er ikke i tvivl om at det er et telefonopkald.



    Der er naturligvis også mulighed for at gå på internettet via GPRS og hvis man klikker på ikonet til dette foretager den første gang en oprettelse af en alternativ internetforbindelse. Dvs. at den ikke vil forsøge at ringe op, hvis du kommer hjem og tilslutter dig en LAN-forbindelse med internetadgang.
    Hastigheden er selvfølgelig ikke noget at prale af da der kun er tale om 56k, men jeg syntes alligevel det er fedt at funktionen er der så man kan komme på nettet overalt.
    Efter den alternative forbindelse er startet op via telefonprogrammet 'PhoneTools' som dette GPRS-program for øvrigt hedder starter man naturligvis sin yndlingsbrowser op, hvorfra det hele fungere.



    Som sidste mulig funktion i GPRS-programmet er det muligt at sende fax-beskeder, hvilket kan være en fordel, men jeg ved ikke hvor brugt fax er i forhold til for en 5-10 år siden. Flere og flere går over til e-mail da det er billigere og ressourceforbruget mindre. Derfor er det selvfølgelig dejligt at det eksisterer og at maskinen her er i stand til at bruge det. Man indtaster kort nogle oplysninger om modtager, firma og faxnr., hvorefter man kan skrive sin besked og vedhæfte dokumenter for til sidst at vise, udskrive eller sende fax'en. Ganske smart.

    Hermed har jeg gennemgået de funktioner der ligger i det medfølgende GPRS-program. Det lukker naturligvis op for en række funktioner, som er rigtig nyttige. Personligt er jeg mest for ideen om at kunne gå på nettet, hvor som helst og når som helst. Jeg har da også brugt internettet i forbindelse med en adresse jeg måtte slå op på krak.dk, hvilket var nemmere end at jeg skulle til at studere vejkort. Det var en fantastisk mulighed og jeg kan kun forestille mig at denne bærbar kunne blive endnu federe, hvis den havde indbygget GPS.

    Når det trådløse internet er aktiveret er det sat til automatisk at hente IP-adresse og kommer da også fint i kontakt med serveren de gange jeg prøvede. Jeg har desværre ikke trådløst internet i hjemmet så dette måtte jeg over til en kammerat for at afprøve, men forbindelsen foretages selvfølgelig ligesom på enhver anden maskine, hvor det trådløse netværk skal søges efter med Microsoft software.
    Ellers fungere softwaren fint og jeg havde absolut ingen problemer med, hverken at lave indstillinger eller forbinde til netværk og desuden holde det stabilt kørende, hvilket er meget tilfredsstillende.
    Jeg føler ikke der er så meget at sige. Der er ikke så meget nyskabende her og trådløst internet har efterhånden været på markedet i en del år.
    Flybook'en er selvfølgelig god til formålet og det er helt klart et must at man kan tage bærbaren med hen i sofa'en i hjemmet uden at skulle have ledning med.
    Tilmed er det også en fordel, hvis man har ventetid i f.eks. lufthavnen og kan læse e-mails osv.

    Bluetooth er heller ikke sprit nyt, men det er ganske praktisk. På den måde kan man have et bluetooth headset med sig eller en bluetooth mus uden at man skal have stationen med. Mulighederne er mange. I mit tilfælde kan jeg både bruge headset samt koble mig op til mobiltelefonen, hvor jeg bl.a. kan synkronisere med softwaren til min telefon. Der er naturligvis også mulighed for udveksling af filer og lignende.

    PenMount er et lille program, hvor man opsætter stylus pennen og den skal bl.a. kalibreres og det gøres ved at trykke på røde prikker som på følgende billede:



    Ud over dette følger der også et lille program ved navn 'ritePen' med. Dette er et advanceret stykke legetøj der gør det muligt at skrive, med pennen, direkte på skærmen. Programmet finder så selv ud af hvad dit krims-krams betyder og indsætter teksten i dit eksempelvis dit skriveprogram. Du kan skrive hele sætninger og laver du mellemrummene rigtigt mellem ordene så finder den også selv ud af mellemrum. Der er desværre ikke understøttelse for æ, ø og å, men sådan er det oftest med udenlandske programmer og det gør sig også gældende her. Programmet er dog stadig anvendeligt og jeg har haft en del sjov med det. Det er svært i starten da jeg skal afvende mig med min skrivemåde for at lære en ny, men efter en times tid var jeg og Flybook'en meget gode venner, men desværre kunne den ikke skrive 'kærlighed' pga. æ'et.



    Man kan naturligvis også tegne med pennen:


    Cotoun
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    12-04-2006 11:32:13
    Svar/Indlæg:
    38/1
    rigtig lækker mobil bærbar.. har dog et par spørgsmål...

    1: du skriver kun "Batteri med lang levetid.".. og hvor lang tid er det???

    2: er det mon muligt at tilkøbe en extern brænder i samme design??

    3: af hvad jeg ved af er det altså ikke særlig normalt at der følger en officepakke med på en pc.. højst onenote.. normalt sælger vi acer, ibm og toshiba hvor jeg arbejder, og der har jeg endnu ikke set en office følge med..

    ellers skal du have ros for en god test.. synes du kom ind over mange emner som jeg nok ikke lige ville have tænkt på ;)



    epi^zepto
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    12-04-2006 11:47:08
    Svar/Indlæg:
    3329/182
    #1

    Svar 1: Den holder ca. 3½-4 timer alt efter brug.

    Svar 2: Jeg har fået at vide af Danrex at det er et gråt et med Flybook logo. Mere ved jeg ikke om det.

    Svar 3: Det er muligt at man ikke kalder det en office pakke. Men i mange tilfælde følger bl.a. word og excel med ;)

    Tak for de rosende ord.



    Emillos
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    12-04-2006 12:43:13
    Svar/Indlæg:
    14079/622
    Det kunne imo have været federe, hvis de havde brugt en Core mono, elelr en Pentium M ULV :)..

    Men det er da en ret fin maskine :D

    Men jeg er nu meget glad for min Dell.. den holder også mere end 4 timer på batteriet.



    Erroneus
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    13-04-2006 14:39:15
    Svar/Indlæg:
    673/19
    Hmm jeg tror faktisk jeg har leget med sådan en før (var bare knaldrød), de er faktisk ganske glimrende og et glimrende alternativ for folk der ikke gerne vil have noget stort skrummel til at stå og fylde i huset.

    Selv min "anti-tech-bolig-mode-er-vigtigere" storsøster syntes den er smart :)



    Klump
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    13-04-2006 16:06:53
    Svar/Indlæg:
    447/2
    Kan man ikke døbe den som en Kvinde Bærbar? :)

    Det første min veninde sagde da hun sad og kiggede med da jeg læste testen var: "Ej hvor er den nusser, køber du ikke sådan en til mig" :)



    cornerrage
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    14-04-2006 11:54:10
    Svar/Indlæg:
    3532/303
    Glimrende og gennemgående test, må jeg sige. Savnede som #1 også at der lige var batt levetid med, men ellers meget fin. Den bærbare ligger op til at man har en w800i også :p Virkelig en fræk fætter. Hvornår kan man vinde sådan en ? :i
    Mvh. Rage



    partyman
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    18-04-2006 02:15:48
    Svar/Indlæg:
    2/0
    Uhaja - dejligt at se at der endelig bliver tildelt den rette fokus Tablet-Brancen fortjener.

    Jeg er ex-ejer af en HP TC1000, og nuværende ejer af TC1100.

    Det er begge HP's "fede" modeller inden for tablet pc'ere, hvor TC1000'eren også kom med samme cpu og generelle hw specs som den der vises frem her.

    Dog kommer tc1100'eren med MEGET federe hardware og dertil meget federe performance.
    Maskinen i indlæget syntes at minde mest af alt om TC4200 som også er en laptop-sag hvor skærmen kan drejes, men mit råd til folket inden de køber Tablet-PC'ere må helt klart være at få en TC1100 i mellem hænderne inden. modellen er fed pga det keyboard du kan klipse HELT fra, og det lidt "stor-pda-look" den har.

    Hvis man vil se lidt billeder af dem kan man lige tage et smut herind: www.tc-one-thousand.com

    /Party



    Di3h4rd
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    23-04-2006 02:17:01
    Svar/Indlæg:
    47/1
    Rigtig god test.. lækker maskine, men sikke en pris :)

    Fedt det med at man kan skrive på skærmen, og at der er indbygget GPRS, men mon ikke de skulle have understøttet 3G net osv. (det er vist ikke kun i Danmark?), ihvertfald til den pris. Gad vide om signal styrken var stabil nok sammenlignet med en mobil med GPRS, når man nu lægger sådan et GPRS modem ind i en PC med kabinet rundt om antennen og højfrekvens computer dele der kan interferere med denne osv..

    Havde den kostet 6k kunne jeg godt finde på at købe den (super studie pc), men da aldrig til den pris, tror godt vi ved hvem den appelerer til - det er vist ikke standard computer folket 🙂
    Men den falder jo nok et par kg i pris snart når den er så ny..

    Ved godt du skrev du ikke syntes den ikke lignede noget fra fætter BR, men synes nu godt den orange farve kan få den til det :P, synes også den ser lidt plastik agtig ud når den er klappet sammen - ligner noget der måske let kunne gå i stykker.