Layout / Design
Jeg har sjældent testet et grafikkort med så mange features, vi starter med køleren, der alene er meget unik. Med denne WindForce X3 køler, er det lykkedes GIGABYTE at montere 3 stk. 100mm blæsere på et grafikkort, der holder sig under 290mm i længden og derfor passer i almindelige kabinetter.
Det kan lade sig gøre, da den midterste blæser er monteret under de andre og derfor overlapper blæserne hinanden, smart tænkt. Man skulle tro det resulterede i en masse turbolens, men fordi den midterste blæser roterer modsat de andre, påstår GIGABYTE at det ikke er tilfældet – læs mere om støj i testafsnittet. Ligesom konkurrenterne slukker blæserne helt når kortet ikke arbejder. Jeg noterede mig dog at de ikke bare slukker ved en bestemt temperatur, men langsomt skruer ned til 800 Rpm, og først der slukkes blæserne. Ligesom tidligere WindForce blæsere, er de udstyret med 2 kuglelejer og et unikt vingedesign, der øger effektiviteten.
Heatsinken er todelt og fylder hele kortets længde, varmen flyttes af 6 nye komposit heatpipes, der både indeholder væske og et pulver, der sammen skal hjælpe med at flytte varmen 29 % bedre. Modsat andre WindForce kølere, er der ikke direkte kontakt mellem heatpipes og chip, GIGABYTE har derimod valgt at montere en stor kobberplade, der både har kontakt med GPU og RAM moduler. Kortet måler iøvrigt 289 x 138 x 56 mm, derfor er det ikke bare højt og kræver et bredt kabinet, men køleren fylder 3 udvidelsesporte.
Skjoldet omkring kortet er lavet i metal ligesom tidligere WindForce modeller, kun krydset der bærer den midterste blæser er lavet i plastisk, og sammen med blæserne er det faktisk det eneste plastisk på hele kortet.
Dette års dille er naturligvis programmerbare LEDs, og GIGABYTE har drysset en håndfuld af dem over kortet. Det betyder at krydset i midten lyser op omkring Xtreme Gaming logoet derudover lyser hele siden ud mod siden op med Xtreme Gaming logo. Når blæserne stopper ved lav belastning lyses ”Fan Stop” også op, det virker lidt 2014, nu når næsten alle kort har den feature.
Bagpladen matcher resten af designet, og har detaljer i orange og hvid, udover et par udskæringer til luft, SLI porte og PCI-E stik er der ikke meget at sige om den. Selvom man ikke kan se det, er printet behandlet med en ”aerospace-grade” belægning, der beskytter mod støv, fugt og korrosion. Vi har undladt og teste, om kortet kan holde til utæt vandkøling.
I enden på kortet sidder to løse HDMI stik, her kan udvidelsesboksen tiltænkt VR briller tilsluttes. Det skal dog noteres, at to af kortes egne Display port udgange bliver deaktiveret når disse stik bruges.
High end kort som dette egner sig til systemer med flere skærme og VR. Her er derfor 5 udgange, som fordeler sig på tre DisplayPort 1.4, et HDMI 2.0b og et Dual-Link DVI-D stik.
Med Xtreme kortet har GIGABYTE monteret to 8-pin PCI-E stik, GTX 1080 chippen kan næppe trække de 375W der nu er adgang til, selv med overclocking. Kortet kommer også med dioder ved PCI-E stikkene, som lyser ved almindeligt brug, men blinker hvis strømforsyningen ikke kan levere nok strøm til kortet.