Test: Samsung 960 PRO M.2 1TB

Solid state disk d.  05. december. 2016, skrevet af Polarfar 16 Kommentarer.  Vist: 26162 gange.

Korrekturlæser: DeXTRoNiaN
Billed behandling: Polarfar
Oversættelse: Polarfar

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 4583,00
Produkt udlånt af: Samsung
DK distributør: n/a

SSD'en i praksis
 

På forrige side kiggede vi på SSD teknologien, men hvordan er det lige det forholder sig i den virkelige verden. På denne side tager vi et kig på SSD'ens fordele og ulemper, samt et kig på TRIM teknologien, som mange nye SSD'er har indbygget. 

Fordele
Som det fremgår af sidste side, så har SSD'en mange fordele i forhold til dens ældre roterende brødre. Da en SSD ikke består af bevægelige dele bevirker det, at den ikke genererer nogen støj. Dette kan være et plus i mange sammenhænge, hvor der stilles krav om et lavt støjniveau, såsom mediecentre, bærbare PC'er og lign. En anden fordel ved at SSD'en ikke indeholder bevægelige dele, er, at den er mere modstandsdygtig over for slag og stød. Den egenskab bliver hilst velkommen i den mobile del af IT-branchen, hvor flere og flere bærbare computere benytter SSD'er frem for harddiske (HDD).
En fordel som også tiltaler det mobile marked er, at en SSD bruger meget mindre strøm end en mekanisk harddisk. Det resulterer i længere batterilevetid, og det kan man vel aldrig få for meget af.




Et andet punkt hvor SSD'en overgår de mekaniske er den lave søgetid. En gennemsnitlig HDD har en søgetid der ligger på 5-8 millisekunder (ms), fordi det mekanisk læse/skrive-hoved skal bevæges hen over de magnetiske plader. Dette lyder måske ikke af meget, men en SSD har en søgetid på under 0,1 ms, svarende til næsten omgående. Det betyder, at styresystem og programmer indlæses hurtigere og derved starter hurtigere op. En sidste ting som også er værd at tage med er, at en SSD har en lavere varmeudvikling end de mekaniske, igen pga. de bevægelige dele, som SSD'en jo er fri for.

SSD'en kendetegnes ved: 

  • Ingen støj
  • Robust
  • Lavt strømforbrug
  • Lav søgetid
  • Lav varmeudvikling

Den flittige læser bemærker sikkert, at der her ikke bliver nævnt noget om læse- og skrivehastighed, men da det er muligt, at købe mekaniske drev, som er hurtigere end nogle typer SSD'er, er dette punkt ikke medtaget som en af fordelene.

Ulemper
SSD teknologien har som beskrevet ovenfor en del fordele frem for den ældre mekaniske teknologi, men den nuværende SSD teknologi har også nogle skyggesider. En af de mere åbenlyse negative aspekter ved en SSD er, at den indtil nu og sikkert også i den nærmeste fremtid, har været en del dyrere pr. GB i forhold til de alm. harddiske. I skrivende stund koster en SSD over 10 kr. pr. GB, hvorimod en almindelig gammeldags harddisk kun koster ca. 0,5 kr. pr. GB.

En anden skyggeside som de nuværende SSD'er har, er at de mister ydelse med tiden. Når en SSD bliver brugt, altså når der bliver installeret programmer, oprettet og slettet filer osv., bliver SSD'en med tiden langsommere, hvilket giver sig udslag i knap så hurtige læse- og skrive hastigheder. Dette fænomen har mange flotte engelske navne, men på godt jysk kan man kalde det slid. Dette slid forekommer som skrevet når disken bliver brugt, og det kan beskrives således:

Vi har en SSD med en kapacitet på 20 KiloByte (KB) fordelt på 1 blok med 5 pages. I hver page er der 4 KB til rådighed. Læsehastighed: 2 KB/s, skrivehastighed 1 KB/s. Det kan illustreres således:

 

 

SSD'en bliver bedt om at skrive en fil til blokken. Denne operation ske problemfrit. Efter denne operation er SSD 20% fyldt.

 

 

Dernæst bliver SSD'en bedt om at skrive en stor fil til blokken, hvilket også sker problemfrit. Efter denne operation er SSD 60% fyldt.

Hvis nu vi ikke længere har brug for den første fil, smider vi den i papirkurven og tømmer denne. På en HDD ville den pågældende page blive overskrevet (tømt) og være klar til at modtage en ny fil. Men på en SSD bliver page'en ikke overskrevet. På en SSD bliver page'en blot markeret som optaget, selve page'en er intakt, men indholdet (den lille fil på 4 KB) kan ikke længere benyttes. Styresystemet ved godt at disken kun har tre pages, to tomme og én markeret at gøre godt med, men reelt set er der ved at opstå et lille pladsproblem.

 

 

 

Hvis vi nu ønsker at skrive en meget stor fil til blokken, står vi over for et problem. Der er kun to tomme pages tilbage og vi skal bruge tre til billedet. Ganske vist er der tre pages, som kan benyttes af styresystemet, men den ene er ikke tom. Nu breder panikken sig, men der er hjælp at hente og hjælpen hedder cache

Grundet SSD'ernes opbygning kan man ikke blot overskrive en page og på den måde have tre tomme pages til rådighed til den meget store fil på 3 x 4 KB, man er derimod nødt til at overskrive en hel blok af gangen. Det er her cachen kommer ind i billedet. Cachen er en plads mængde som står til klar til at modtage hele indholdet af vores blok. Når der er oprettet en kopi af vores blok i cachen (billede 1 og 2), kan den oprindelige blok overskrives og gøres klar til at modtage filer igen. I cachen bliver blokkens indhold modificeret således, at den nu indeholder tre tomme pages (billede 3). Den meget store fil bliver nu skrevet ind på de tre tomme pladser (billede 4). Til sidst bliver den modificerede blok kopieret tilbage til den tomme oprindelige blok (billede 5).   

 

   

 

Hvis vi lige tager et resume af hvad der lige skete: Operationen gik ud på at skrive 12 KB til disken, hvilket også blev udført. Men der blev jo samtidigt udført et par krumspring undervejs. For at skrive de 12 KB data var disken først nødt til at læse 12 KB for derefter at skrive en hel blok - eller 20 KB. Hvis vi kigger på hvilken hastighed dette blev udført med, så bliver det: 12 sekunder med 2 KB/s til læsning og 20 sekunder med 1 KB/s til skrivning, hvilket samlet set giver 26 sekunder til en operation, som kun burde tage 12! For hr. og fru Jensen vil dette se ud som, at skrivehastigheden er faldet fra 1 KB til under 0,5 KB, da det tog 26 sekunder at skrive 12 KB. 

Så med andre ord bliver en SSD gradvist langsommere i takt med, at den bliver fyldt op, fordi der ikke bliver ryddet op af og til (overskrivning/sletning af enkelte pages), men først når disken er ved at løbe tør for plads. Hvis der ikke er plads i den pågældende blok til den fil, der skal skrives, "hopper" SSD'en bare videre til en blok, hvor der er plads. Derved tvinges SSD'en til at gøre hovedrent og slette hele blokke af gangen og dette er en langsommelig proces.  

Denne kedelige tendens er kendt af producenterne, men det er ikke noget de snakker højt om. Det er dog muligt at genskabe de oprindelige læse- og skrive hastigheder, men det er ikke noget man bare sådan lige gør. Man kan genskabe sin SSD ved at overskive hele disken med programmer, men denne proces sletter alt indhold på SSD'en.

Selvom denne slitage gør SSD'en langsommere, har producenterne et es i ærmet, som pynter lidt på det. Dette es hedder TRIM og det skal hjælpe SSD'en med at rydde op, og sørge for at den bevarer sin oprindelige hastighed. 

En ting, der endnu ikke er fuldt kendskab til, er, hvordan de enkelte flash-RAM moduler håndterer gentagne overskrivninger. Man forventer, at SSD'er med MLC chips kan håndtere op imod 100.000 overskrivninger, mens SLC chips kan klare ti gange så meget, altså 1.000.000. Men da SSD teknologien stadig er ny, er det svært at sige med sikkerhed.

 

TRIM og Garbage Collection

TRIM er et værktøj, som er indbygget i de fleste nye SSD'er. Dette værktøj kan benyttes af styresystemer til at holde disken "i form". Dog er det kun nyere styresystemer som f.eks. Windows 7 og Linux 2.6.33, der kan udnytte dette værktøj. Det bliver aktiveret, når der slettes en fil fra en eller flere pages. Som tidligere skrevet, bliver en page ikke overskrevet med det samme, når den bliver slettet, den bliver blot markeret som optaget. Hvis TRIM-værktøjet er aktiveret, vil en page, når den slettes, blive overskrevet og gjort klar til brug med det samme. Med andre ord så varetager TRIM-værktøjet oprydning af SSD'en, før den løber tør for tomme blokke. Dette medfører at SSD'en beholder sin oprindelige læse- og skrivehastighed længere.



http://en.wikipedia.org/wiki/Garbage_collection_%28SSD%29#Garbage_collection
 

Garbage Collection er en funktion der sørger for at frigøre blokke så de kan overskrives. En blok består som sagt af flere pages. En page kan have 3 stadier - VALID: Den indeholder data vi ønsker at beholde - INVALID: Den indeholder data vi har slettet, og FREE : Den er klar til skrivning. Hvis en blok indeholder både VALID og INVALID pages, så sørger Garbage Collection for at flytte VALID data til en ny blok med  FREE pages. Derefter kan den oprindelige blok slettes og får så værdien FREE. Herved opnår man at få mere plads der kan skrives på. Funktionen kører ligesom TRIM når systemet er idle. Det kræver selvfølgelig at man har plads på SSD'en til at flytte VALID data over på, og en af de mest almindelige metoder til at garantere dette er at inkludere mere flashram i enheden end brugeren har adgang til, aka overkapacitet.

Overkapacitet

Skiller du en 120GB SSD ad vil du næsten helt sikkert finde ud af at den samlede mængde flashram er højere end de angivne 120GB, typisk 128-160GB alt efter type. Det har stor betydning for både levetiden og stabiliteten hvor meget ekstra plads der er afsat. SSD controlleren bruger hele den samlede mængde ram til alle tider, men du har altså kun adgang til en del af det. Det er også controlleren der suverænt styrer TRIM og Garbage Collection funktionerne når den får GO fra operativsystemet. Det kan nogen gange betale sig manuelt at afsætte ekstra plads til overkapacitet, da SSD'en så får nemmere ved at vedligeholde sig selv, og have skrivbare blokke klar til brug. Slidte og døde flashram-celler erstattes af friske fra overkapacitetsområdet, efterhånden som drevet slides.

NVMe

NVM Express, NVMe, eller Non-Volatile Memory Host Controller Interface Specification (NVMHCI) - kært barn har mange navne - er det nye sort når vi snakker om interface til SSD'er. De fleste nuværende SSD'er bruger det gamle AHCI interface, og når jeg skriver interface, så mener jeg den måde din SSD's controller snakker med din CPU på, når der skal udveksles data. AHCI er udviklet til brug med mekaniske harddiske, og følgelig er der nogle begrænsninger i hastigheden. AHCI er optimeret til roterende magnetiske plader, og SSD opfører sig mere som en ramblok.  Derfor er der i AHCI indlagt nogle "jeg venter lige " trin, der skal synkronisere lagermediet til cpu'en. Det er ikke nødvendigt med en SSD. Derfor har man udviklet NVMe, der understøttes af de fleste moderne bundkort, og bl.a er en del af M.2 specifikationen. Herunder et lille skema der lister nogle af forskellene på AHCI og NVMe.

 

High-level comparison of AHCI and NVMe[4]
  AHCI NVMe
Maximum queue depth One command queue;
32 commands per queue
65536 queues;
65536 commands per queue
Uncacheable register accesses
(2000 cycles each)
Six per non-queued command;
nine per queued command
Two per command
MSI-X
and interrupt steering
A single interrupt;
no steering
2048 MSI-X interrupts
Parallelism
and multiple threads
Requires synchronization lock
to issue a command
No locking
Efficiency
for 4 KB commands
Command parameters require
two serialized host DRAM fetches
Gets command parameters
in one 64-byte fetch

 

Som det ses er NVMe's styrke at kunne køre flere ting parallelt, i modsætning til AHCI der venter på at magnetpladen i harddisken når rundt til det rigtige punkt, så læsehovedet kan få fat i data. NVMe låser op for potentialet i SSD teknologien, og især PCI Ekspress baserede SSD'er bør få stor nytte af den nye specifikation.

 

 

p0Pe
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-12-2016 08:14:11
Svar/Indlæg:
3100/53
4600 for en 1 tb disk er da ret fint. Min 1.2 tb Intel 750 PCI-e ssd lå da i omkring 9K da de udkom.

At de så er så små, og ingen ledninger er bare ekstra mange plusser!


lp_larsen
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-12-2016 08:35:18
Svar/Indlæg:
403/71
Fin gennemgang, men jeg har lige en enkelt kommentar.

I trænger til at få opdateret jeres "bag om SSD" afsnit.
Der står det nævnt under ulemper på s. 3 at SSD "I skrivende stund" koster ca. 10 kr. pr. Gb.

Den holder ikke helt stik længere.
Du kan snildt idag få SSD-diske til 2,5-2,8 kr/Gb, og den testede går jo ind til hhv 4,88/4,6/4,75 kr/Gb

Så det kan være i lige skal opdatere den oplysning, blot for god ordens skyld. :)


KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
05-12-2016 09:28:01
Svar/Indlæg:
4295/306
Lækker SSD!!

Mit største problem (og sikkert mange andre) er at jeg er nødt til at skifte hele platformen for at få glæde af denne SSD - så prisen for mig er virkelig høj.

Samtidig er det den eneste grund til jeg skal skifte platform. Min 4770K med Z87 chipset gør det lige så godt som de helt ny og jeg vil intet få ud af at skifte - bortset fra understøttelsen af disse nye M.2

Så spørgsmålet er: Er det prisen værd at skifte alt for at komme på M.2?

Motherboard
CPU
RAM
SSD

Jeg mangler virkelig plads (ja 512Gb er for lidt!) og vil gerne op på en 1Tb. Men vægter jeg 2500 kr. for en 850 EVO 1Tb "normal SSD" vs 8-10000 for helt ny platform og 1TB 960 M.2... hvor meget vil jeg mærke forskellen? Jeg ved at der intet forskel vil mærkes mellem 4770K og 6700K...


Fritsen
 
Superbruger
Tilføjet:
05-12-2016 10:29:02
Svar/Indlæg:
37/2
#3 Det er nok ikke værd at skifte alting, bare for m2 support.

Men kunne en adapter til PCI-e ikke virke for dig? Som jeg forstår det, er det samme 'protokol', så performance burde være fin?

Eksempel: https://www.computersalg.dk/i/...


bauner
 
Passiv Hwt crew
Tilføjet:
05-12-2016 11:21:19
Svar/Indlæg:
853/71
Lækker test. Sådan en eller EVO´en ville være super fed i min kommende Workstation.


Polarfar
 
Senior Skribent
Tilføjet:
05-12-2016 12:13:48
Svar/Indlæg:
2309/846
#2 Det kigger jeg på. Tak for det.


#3 + #4

Jeg har kørt testen på et Z170 kort, da det var det eneste jeg kunne få til at fungere ordenligt. Mit ASUS Z97 Impact bundkort skulle være kompatibelt, men jeg kunne ikke få læsehastigheden over 2900 MB/s, og mit Z97 WS kort har kun to PCIE lanes koblet på M.2 soklen så den lukker ved 800 MB/s.

Har også forsøgt med en PCIE adapter fra en TOSHIBA RD400 SSD, men der bliver 960'eren ikke detekteret.

Så mit umiddelbare råd er at HVIS du absolut skal have en 960 PRO SSD, så sørg for at din platform er i orden. Ellers kan du lige så godt lave et RAID med to SATA SSD'er.


peterlmad
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-12-2016 13:14:19
Svar/Indlæg:
981/138
Sådan et svin skulle virke helt fint på et msi x99a godlike gaming carbon motherboard ikke sandt?


KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
05-12-2016 15:20:18
Svar/Indlæg:
4295/306
#4 Jeg var på et tidspunkt i dialog med Asus som også har en PCI-e adaptor, og de frarådede mig at gå den vej fordi den stadig skal understøttes af chipsættet, og mit Z87 ville ikke fungere ordentligt. Dvs. både hastighed men også om den kan bruges som boot-disk eller ej (bliver ikke detected af bios)...

Ja det er voldsomt at skifte hele platformen. Til gengæld er dette også den største (hvis ikke den eneste) forskel mellem de sidste mange generationer af chipset og CPU. Hastighed på CPU er der ikke sket det store.


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af KleitusIV d. 05-12-2016 15:20:59.


peterlmad
 
Elitebruger
Tilføjet:
09-12-2016 15:58:17
Svar/Indlæg:
981/138
Så fik jeg sgu bestilt en samsung 960 pro 512 gb :)


MartinRos
 
Elitebruger
Tilføjet:
09-12-2016 16:25:06
Svar/Indlæg:
3907/73
Efter disse M.2 diske er kommet ned i pris og flere bundkort har fået plads til to stk. Så er jeg færdig med med at have HDD/SSD'er med kabler i.

Har også selv sådan en Samsung 960 EVO 500 gb på vej. 😀


Sven
 
Superbruger
Tilføjet:
09-12-2016 17:10:41
Svar/Indlæg:
3661/82
Jeg maa altsaa igen rette jeres udsang om komprimerbar data

Programmet bruger komprimerbare data, hvilket alt andet lige vil give højere hastigheder og dermed en højere score ift. tilfældige data fra en harddisk.

Det er IKKE alt andet lige. Det er i det tilfaelde af den ene bruger komprimering ved overfoersel imod ikke at bruger den. Hvilket er stik modsat at vaere lige/ens.
Og det er ikke ALLE SSD'er der bruger komprimerings i overfoerslen

HDD har vist aldrig brugt komprimering ved overfoersel saa saa hvis det er alt andet lige. Saa er denne factor ogsaa lige og derved giver det IKKE en fordel.

I mener det modsatte af hvad i skriver.

Det giver en fordel i det tilfaelde at controlleren bruger komprimering.



anyway
Nice artikel. Rart at see at der blev benchmarket load tider. Hvilket nok er taettere paa at vise den forskel man oplever.


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Sven Bent d. 09-12-2016 17:14:32.


peterlmad
 
Elitebruger
Tilføjet:
09-12-2016 17:18:34
Svar/Indlæg:
981/138

Efter disse M.2 diske er kommet ned i pris og flere bundkort har fået plads til to stk. Så er jeg færdig med med at have HDD/SSD'er med kabler i.

Har også selv sådan en Samsung 960 EVO 500 gb på vej. 😀

MartinRos skrev d. 09-12-2016 16:25:06
Lækkert håber det kommer til at spille :D


Sven
 
Superbruger
Tilføjet:
09-12-2016 17:24:42
Svar/Indlæg:
3661/82
Bare lige til opfoelgning. Crystal disk mark kan teste baade med ukomprimerbar og staerkt komprimerbar data, hvis man vil teste forskellen der er og/eller se om disken bruger komprimering eller ej.

Maaske det kunne vaere en god ide for at illustrere Forskellen og samtidigt levere den ekstra viden til laeseren.




Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Sven Bent d. 09-12-2016 17:37:12.


NeoIce0
 
Overclocker
Tilføjet:
15-12-2016 22:54:51
Svar/Indlæg:
77/9
Er sku ret glad for min Samsung 950 pro M.2 512 GB, det virker sku bare :D


gammelgaard_mink
 
Elitebruger
Tilføjet:
24-12-2016 15:33:39
Svar/Indlæg:
979/49
Er det muligt at se et par skærmprint af SSD'ens opsætning i enhedshåndtering?


Markus88
 
Ny Bruger
Tilføjet:
27-12-2016 11:16:43
Svar/Indlæg:
1/0
Ville mit gamle bundkort understøtte sådan en?

Asus P8Z77V-LX2 - Intel® Z77 Express Chipset

https://www.asus.com/dk/Mother...