Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: MSI
DK distributør: Inter-Data

Kortet





MSI har i et stykke tid brugt sort PCB til deres high end kort og K9N SLI Platinum er da ingen undtagelse. Derudover holder MSI sig til et moderat brug af andre farver til f.eks. RAM soklerne og SATA porte, mens PCI/PCI-E portene er holdt i hvid med udtagelse af sidste PCI slot, som er orange.



Her er vi lidt tættere på CPU soklen. Som man kunne forvente sidder der en AM2 ramme til montering af køler. Er man interesseret i at læse lidt mere om denne vil jeg henvise til vores AM2 test her: http://www.hwt.dk/test_show.asp?id=5807

Kigger man ved siden af soklen kan man ud fra komponenterne se, at MSI benytter sig af et 3-faset design til at levere strøm til processoren. Til sammenligning bruger Foxconn 4-faset design på deres C51XEM2AA mens Asus er begyndt at benytte sig af 8-faset design på deres high end kort. På de mindre modeller holder Asus sig også til 3-faset design.



En anden ny ting, der følger med sokkel skiftet, er brugen af 4-pins blæsere til CPU køleren. Frem for at levere en kontinuer strøm til blæseren, kan denne nu PWM styres, ligesom man har set med Intel bundkort i et stykke tid. Yderligere ser vi her 4-pin 12V strømstikket og et molex stik til at forsyne strømslugende PCI-E kort. En lidt uheldig placering da CPU køleren kan kommer i vejen for kabelføringen. Især 4-pin 12V strømstikket er udsat, da dette sidder meget tæt på CPU soklen.



ATX strømstikket finder vi dog på sin vante plads ved kanten af bundkortet og der skulle derfor ikke være de store problemer med kabelføringen hertil. Lige ved siden af finder vi portene til floppy drevet og 2 IDE enheder samt 4 RAM sokler. Sidstnævnte er i denne omgang kommet lige lovlig tæt på det øverste PCI-E slot og det vil blive svært at installere RAM med et kort siddende heri. Til gengæld bør der ikke være de store problemer med frigang af CPU køler, medmindre man er i besiddelse af et mindre monster af slagsen. RAM soklerne er som sædvanligt i forskellige farver, for at indikere hvilke sokler, der skal installeres RAM i for at køre dual channel. MSI vælger dog stadig at farve soklerne omvendt af alle andre producenter. MSI, få det nu lært! Én RAM sokkel fra hvér sin RAM kanal skal have samme farve, ikke to sokler fra samme RAM kanal.



Nu hvor vi er ved soklerne, så er der blevet plads til 2x PCI-Express x16 porte, hvor den øverste kan køre med fuld båndbredde, mens den nederste er begrænset til x8. I SLI kører begge med x8 båndbredde. Derudover er der blevet plads til 2 PCI-Express x1 porte og 3 PCI porte. Umiddelbart skal jeg ikke kunne sige hvorfor MSI har farvet den sidste orange, men i manualen fremgår det, at denne er en ganske normal PCI port.




Kigger man på det perifere hjørne kan man se 6 stk. SATA porte og et par USB porte. Til fejludlæsninger har MSI vedlagt deres USB2.0/LED bracket, som vi også finder en port til i hjørnet.

Til at resette BIOS har MSI valgt at bruge en lille trykknap, frem for den sædvanlige jumper, og denne er placeret lige ved siden af BIOS chippen.



Chipsæt køleren er i denne omgang en lille passiv sag, som ikke fylder meget. Umiddelbart bliver jeg lidt bekymret allerede her, da nForce 4 ikke ligefrem har været kendt for at være blandt de mindst strømslugende chipsæt. Skulle det blive et problem er nForce 570 SLI chippen i det mindste placeret, så køleprofilen snildt kan udskiftes med et vandkølehoved uden at få problemer med store grafikkort. Er man mere til konventionel luftkøling af lidt større format, er der selvfølgelig lavet monteringshuller til dette, selv om MSI benytter sig af en meget aflang køleprofil.



De varme MOSFETs ved CPU'en har også fået en passiv køler monteret. Denne vil selvfølgelig nyde godt af lidt airflow fra en evt. CPU køler eller bare et bar kabinet blæsere.



Som sædvanlig slutter vi af med at kigge på portene på bagsiden af bundkortet:

  • 2 stk. PS/2 porte.

  • 1 stk. seriel port.

  • 1 stk. parallel port.

  • 4 stk. USB2.0 porte.

  • 1 stk. FireWire porte.

  • 2 stk. RJ45 LAN porte.

  • 5 stk. lydstik.

  • 2 stk. S/PDIF out, optisk/koaksial.