Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: ASUSTek
DK distributør: Rosenmeier

Kortet





Ligesom Asus seneste række af high end bundkort, så er M2N32-SLI Deluxe lavet på et sort PCB. Lidt en universal farve high end bundkort i øjeblikket, men det tager sig godt ud i et kabinet med vindue, så det er derfor det mindste at brokke sig over. Yderligere farver på bundkortet er ret sparsomme og den store eye-catcher er selvfølgelig den monstrøse passive køleløsning udført i kobber og heatpipes. En anden ting, der er lidt speciel, er placeringen af RAM soklerne, der vanligvis løber parallelt med IDE/Floppy/ATX stikkene, men som på dette bundkort er vendt 90 grader og placeret i toppen af bundkortet.



Her er vi lidt tættere på CPU soklen. Som man kan se, er rammen til montering af køleren ændret fra S939 til AM2. Denne er beskrevet i vores test af AM2 X2 5000+ processoren lige her: http://www.hwt.dk/test_show.asp?id=5807 . Jeg nøjes med at skrive, at kølere der benytter sig af en 3. parts bagplade frem for rammen til S939 ikke kan bruges sammen med AM2 bundkort.

Kniber man øjnene lidt sammen og kigger på komponenterne under køleprofilerne kan man se, at Asus har brugt et 8-faset strømdesign i stil med tidligere high end bundkort. Til sammenligning bruger Foxconn kun 4 faser på C51XEM2AA (NVIDIAs reference nForce 590 SLI) og MSI 3 faser på deres K9N SLI Platinum. Om det giver lidt ekstra juice ved overclocking, vil vi selvfølgelig kigge nærmere på.



En anden ny ting, der følger med sokkel skiftet, er brugen af 4-pins blæsere til CPU køleren. Frem for at levere en kontinuer strøm til blæseren, kan denne nu PWM styres, ligesom man har set med Intel bundkort i et stykke tid. Yderligere kan vi her se den ene SATA port leveret af Silicon controlleren, hvor den anden er en eSATA port monteret på bagsiden af bundkortet. Hvorfor Asus stadig vælger kun at implementer den ene SATA port som eSATA er mig en gåde, da placeringen af den anden SATA port er ganske uhensigtsmæssig og besværliggører RAID opsætninger. En grund kunne dog være muligheden for at tilslutte et CD- eller DVD-ROM drev placeret øverst i kabinettet hertil.



Nu hvor vi er ved det med blæserudtag, så er Asus virkelig gået til den på dette bundkort med intet mindre end 6 udtag eksklusiv 4 pin PWM udtaget til CPU køleren.

Placeringen af 4 pin 12 V strømstikket er i denne omgang klods op af det øver PCI-Express slot og der er meget lidt fri plads omkring dette. Dette besværliggør kabelføring, men det er altid valget mellem mindre besværlig kabelføring eller levere strømmen hvor den skal bruges - Asus har i dette tilfælde valgt sidstnævnte.



Floppy og IDE portene samt 24 pin ATX strømstikket er på sin vanlige plads ved højre kant af bundkortet.



RAM soklerne var som sagt drejet 90 grader i forhold til sædvanlig placering og disse er dermed at finde i toppen af bundkortet. Som sædvanlig er disse i en rimelig afstand fra CPU soklen, men med meget store CPU køleløsninger kan man få problem med at installere RAM, samtidig med at køleløsningen er monteret. Frigang til meget store PCI-Express grafikkort behøver vi af åbenlyse grunde ikke bekymre os meget om i denne omgang.



Af udvidelsesporte finder vi 2 stk. PCI porte, 2 stk. PCI-Express x16, 1 stk. PCI-Express x4 og 1 stk. PCI-Express x1. Som sædvanlig vil grafikkort med store køleløsninger blokere for udvidelsesporten nedenfor dette. I tilfælde af SLI opsætninger har Asus sædvanligvis givet 2 portes plads mellem grafikkortene, hvilket er at foretrække for airflowets skyld. Er man tilhænger af vandkøling, vil dette bundkort give en rigtig stor hovedpine, da både South og North Bridge er placeret enten ud for eller meget tæt på PCI-Express x16 portene og lavprofil kølehoveder vil derfor være den eneste løsning. Hvis man bruger et grafikkort med en køleløsning, der rager et stykke ud på oversiden, kan man også få lidt problemer med frigangen til den passive køleløsning. Til gengæld har Asus brugt en lås til PCI-Express x16 portene, som skal trækkes opad frem for nedad og denne vil derfor være en hel del lettere at komme til.

Til venstre for PCI-Express portene finder vi pin headers til både front panel audio stik, SPDIF out og CD audio. Kigger man nedenfor PCI portene finder man yderligere pin headers til 1 stk. FireWire port, 4 stk USB2.0 porte og 1 stk. parallel port.



I det perifere hjørne finder vi de sidste porte, som indbærer et antal SATA porte. Her 6 stk. alle leveret af nForce 590 SLI chipsættet. BIOS chippen er også at finde i dette hjørne, mens jumperen til at resette BIOS lige er røget udenfor billedet. I øvrigt lidt mærkværdigt, at denne stadig er i brug, da NVIDIAs tiltag i BIOS på nForce 590 SLI bundkort indebærer automatisk reset af BIOS.



Da det er Wireless Edition modellen af M2N32-SLI Deluxe, er der installeret et trådløst netværkskort ved siden af den øverste PCI-Express port. Det eneste der mangler, er at tilslutte den medfølgende antenne.



Og så lige et par billeder af den imponerende køleløsning - bestemt et ekstra blik værd. Evt. kan man supplere med lidt mundvand, hvis man er til store tunge kobberkølere og heatpipes ;).



Som sædvanlig slutter vi af med at kigge på portene på bagsiden af bundkortet:

I/O porte - bagpå:
  • 2 stk. PS/2 porte.

  • 4 stk. USB2.0 porte.

  • 1 stk. seriel (COM) port.

  • 1 stk. eSATA port.

  • 1 stk. FireWire porte.

  • 2 stk. RJ45 LAN porte.

  • 6 stk. lydstik.

  • 2 stk. S/PDIF out, optisk/koaksial.


  • DTU_XaVier
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    27-08-2006 00:53:48
    Svar/Indlæg:
    2786/120
    Det er bundkort som dette der får mig til at fortryde jeg ikke bestilte AM2 som min næste platform istedet for s775.. *savle* :p
    Rigtig god og grundig test, ville dog egentlig gerne have set, hvordan det forskellige tilbehør virkede, altså en lydtest af mikrofonen, osv :)

    MVH.
    Toke :)