Software:
Asus PC Probe 2: PC Probe 2 bruges til at overvåge spændinger, blæserhastigheder og temperaturer i Windows. Derudover kan det vise forskellig info via DMI, PCI, WMI og Usage knapperne. Der kan selvfølgelig aktiveres en alarm, hvis en overvåget parameter skulle overstige en fastsat tærskel.
Under Config kan man vælge hvilke parametre, der skal overvåges og ændre på generelle indstillinger.
Asus Update: Asus har som de fleste også et program til at opdatere BIOS fra Windows. Personligt synes jeg Asus' er et af de bedre.
Asus Cool'n'Quiet: Lidt Cool'n'Quiet software supplerer Asus også - det kan dog ikke bruges til andet end at overvåge CPU hastigheden og CPU spændingen. Om Cool'n'Quiet skal være aktiveret eller ej klares i BIOS.
Asus AiGear: AiGear er et lille program til strømstyring, der f.eks. kan skrue ned for frekvenser og spændinger, når computeren idler. En ulempe ved dette er, at man ikke kan overclocke samtidig med at AiGear kører, da dette skal have fuld kontrol over BIOS indstillinger.
Asus AiBooster: Ingen entusiast bundkort uden lidt overclocking programmer. Til dette formål har Asus smidt AiBooster i pakken.
Først og fremmest kan AiBooster vise nuværende hastigheder og indstillinger. Under de lidt mere avancerede indstillinger finder man N.O.S. setting, som er Asus automatiske overclocking software, for dem som gerne vil overclocke uden at få fingrene for dybt i det.
Fortrækker man selv at styre tingene, er dette selvfølgelig også muligt. AiBooster giver mulighed for at indstille clock generatorens hastighed, spændingerne til hhv. CPU og RAM samt blæsere i Windows.
Norton Internet Security: Nortons Internet Security er efterhånden en obligatorisk del af software til bundkort. Antivirus scanner, firewall og antispyware klarer det fint, så det burde de fleste kunne bruge.
InterVideo software: Sidst, men ikke mindst, har Asus valgt at bundle en stor software pakke fra InterVideo. Pakken består af de 4 programmer WinDVD Creator, DVD Copy, Disc Master og Photo Album.
WinDVD Creator: Med det meget sigende navn, kan det ikke overraske nogen, at WinDVD Creator bruges til at sammensætte videofiler og brænde dem ned på en DVD skive. Alternativt kan man også bruge en ganske normal CD.
DVD Copy: Navnet DVD Copy er også ganske rammende for hvad programmet kan; kopiere CD'er og DVD'er.
Disc Master: Bag det lidt mindre sigende navn Disc Master, gemmer der sig et program til at lave backup af CD'er og eller brænde diverse data ned på CD'er.
PhotoAlbum: Endnu et af de sigende navne fra InterVideo. Denne gang er det PhotoAlbum, som ganske overraskende bruges til at arrangere fotos i album.
MediaOne Gallery: MediaOne Gallery kan ligesom PhotoAlbum også bruges til at arrangere billeder, men har yderligere mulighed for at holde styr på dokumenter, videoklip, musik, data osv.
BIOS
Asus har udstyret deres M2N32-SLI Deluxe WE med en Phoenix Award BIOS med det, for Asus, sædvanlige layout. I modsætning til de fleste andre bundkortproducenter, sætter Asus deres eget præg på BIOS, ved at give denne et andet layout. Til irritation for nogle mens andre synes det er ganske godt. Indholdet af de fleste menuer er dog det samme og ændrer sig kun lidt afhængigt af specifikationerne for det pågældende bundkorte, hvorfor jeg ikke vil gennemgå alle menuerne.
Det meste af det spændende finder man dog i Advanced hovedmenuen, der indeholder undermenuer for både perifere enheder, chipsæt, CPU osv.
I JumperFree Configuration gemmer Asus de fleste indstillinger, som bruges i forbindelse med overclocking. Dette gælder både reference clocken, PCI-Express x16 clock, CPU- og RAM spænding samt CPU multiplier.
For de som ikke er så vilde med at rode med indstillinger selv, men som stadig gerne vil overclocke, har Asus implementeret automatiske overclocking funktioner såsom AI Overclock og AI N.O.S.
Går vi ind i undermenuen Advanced Voltage Control finder vi mulighed for at indstille yderligere spændinger til bl.a. chipsættet og HyperTransport bussen.
Går man tilbage til Advanced hovedmenuen og ind i PEG Link Mode finder man, ikke helt overraskende, indstillinger for PEG Link Mode. Der har været lidt spekulationer om hvad Asus bruger dette til, men det skulle være en form for automatisk overclocking af grafikkortet.
I Chipset menuen under Advanced finder man samtlige indstillinger for HyperTransport busserne, herunder multiplies, båndbredde og reference clock. Reference clocken for HT bussen mellem CPU og North Bridge er dog udeladt, da denne er den samme som reference clocken i JumperFree Configuration menuen.
Yderligere finder man også CPU Configuration under Advanced hovedmenuen, hvor CPU indstillinger er at finde. Logisk set er RAM indstillinger korrekt placeret under CPU Configuration, da RAM kontrolleren som bekendt sidder på CPU'en, men mange ville foretrække denne befandt sig i JumperFree Configuration, da dette giver en hel del mindre tastetryk ved overclocking.
Da det er et nForce 590 SLI baseret bundkort, finder man også SLI-Ready Memory indstillingen. Ved at aktivere denne sammen med et sæt RAM, som understøtter EPP, vil bundkortet automatisk indstille clock frekvenser og RAM timings for optimal udnyttelse af RAM. Alternativt kan man deaktivere denne og bruge manuelle indstillinger i stedet. I tilfælde af, at man har RAM der kan køre over 400 MHz (DDR800) kan det være nødvendigt, at overclocke processoren, for at opnå standard hastigheden for RAM modulerne. Asus har 4 forskellige indstillinger; Disabled, Optimal, High Performance og High Frequency. Disabled siger sig selv mens Optimal og High Performance er lidt mere obskure - High Performance kunne evt. være at køre med så stramme timings som muligt på RAM, men ved en lavere frekvens. High Frequency er også rimelig selvsigende.
Går man ind under DRAM Configuration får man først de sædvanlige indstillinger for de vigtigste timings og RAM frekvens. Går man ind i de yderligere undermenuer får man en sand overflod af indstillinger, som de færreste kender til - det er da i hvert fald ikke mulighed for tweaking der mangler. Os hobby overclockere vil nok kalde det mulighed for forvirring i stedet ;).
Så er det ellers blevet tid til at forlade Advanced hovedmenuen og gå ind i Tools. Da det, som tidligere skrevet, er et nForce 590 SLI baseret bundkort har NVIDIA sørget for, at man kan gemme og hente BIOS profiler i stil med CMOS Reloaded på DFI bundkort. Dette kan gøres under Asus O.C. Profile.
Der kan gemmes i alt 2 profiler - ikke det helt vilde, men det burde være nok til de fleste.
En anden lidt mere speciel menu under Tool er Asus Music Alarm. Hvad denne bruges til siger vel sig selv, men det er selvfølgelig påkrævet at have et sæt tændte højttalere stående, hvis man skal kunne bruges til noget. Alternativet er et par hørebøffer, men af åbenlyse grunde er det nok ikke det smarteste ;).
Så er vi ved at være nået til vejs ende. Den sidste menu vi kigger på er Hardware Monitor og findes under Power hovedmenuen. I denne kan man overvåge temperaturer, spændinger og blæserhastigheder samt indstille blæserkontrol for CPU- og kabinetblæsere.
For at opsummere indstillingsmulighederne, har jeg sammensat ovenstående skema. Indstillingerne er næsten lige så imponerende som på Foxconns C51XEM2AA - det er virkelig marginaler, der skiller de to. Til gengæld er funktionaliteten i Foxconns BIOS en del bedre. F.eks. er der plads til at gemme 4 profiler og det tager også Asus' M2N32-SLI Deluxe et lille stykke tid at gemme eller hente profiler. Den automatiske reset funktion halter også lidt ved Asus, da det f.eks. har været nødvendigt at nulstille BIOS en enkel gang pga. for stramme RAM timings. Til gengæld har Asus en lille finesse i form af Music Alarm via BIOS - om det er brugbart eller overflødigt er selvfølgelig op til den enkelte at bedømme.
Mht. layout ligger Foxconn i spidsen med et lidt mere logisk opbygget layout og hurtigere adgang til menuerne. Hvis man foretrækker Asus' layout frem for det traditionelle layout, er der selvfølgelig ikke så meget at komme efter, ud over man kan blive lidt irriteret over placeringen af RAM indstillinger.