Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sapphire
DK distributør: Sapphire

Software



Da der følger 3 cd'er med Sapphire PURE Crossfire PC-AM2RD580, kan man godt regne ud, at der medfølger lidt mere end bare drivere og den sædvanlige Trial-version Antivirus (selvom disse ting selvfølgelig også er at finde på cd'erne). De følgende programmer er fulde versioner:



Stompsoft's PC BackUp er selvsagt et program til backup og genindlæsning af computerens indhold.


Stompsoft Privacy Protector er et program til at fjerne cookies fra harddisken, og til at slette filer fuldstændigt - som bekendt er en fil ikke helt væk, når man sletter den, men kan findes frem igen med den rigtige software (også selvom den ikke ligger i papirkurven). Privacy Protector kan slette filen, så den er fuldstændig væk. Denne funktion er nok særlig vigtig for firmaer, som har med fortrolige oplysninger at gøre.



Sapphire Select er noget, der kendes fra Sapphire's grafikkort, men det følger altså også med til dette bundkort. Det går ud på, at man får en skive med en række forskellige spil i Trial-versioner, som man kan installere og prøve. Og derefter kan man bruge den medfølgende cd-key til at vælge ét af spillene, som man så kan få i en fuld version.



Og så er der Winflash, et stykke software til opdatering af BIOS fra Windows. Selvom det selvfølgelig er fint nok, at man ikke behøver rode med disketter og DOS, er dette program noget mere besværligt og uoverskueligt end de andre programmer, jeg har prøvet til opdatering af BIOS.




BIOS





Sapphire har udstyret PURE Crossfire PC-AM2RD580 med en Phoenix Award WorkstationBIOS, hvor vi her ser hovedmenuen. Den er rimelig overskuelig, og alle de interessante funktioner er samlet under Advanced Chipset Feature og Overclock/Voltage Features.


Første menupunkt hedder Standard, og her finder man kun dato og tid, og de forskellige drev. Det er kun IDE Channel 0, der egentlig er IDE, resten er SATA-drevene.



Næste punkt er Advanced BIOS Features, hvor man kan indstille de forskellige "småting", der har med boot at gøre - heriblandt Boot Device Priority, og om man fx vil have et logo eller den klassiske post-screen, når man starter computeren.



Herefter har vi Advanced Chipset Features, hvor vi finder nogle af de vigtige instillinger for overclocking.



Under DRAM Configuration findes indstillingerne for timings af RAM. Mange kan ændre på mange indstillinger, og det kan faktisk være ret forvirrende, når man bare ønsker at indstille de mest almindelige timings. CAS# Latency er selvfølgelig nem at finde, men nogle af de andre ting har forskellige navne i forskellige BIOS'er, og så kan det være lidt svært at finde ud af, hvor man skal finde det.
Det er værd at nævne, at Command Rate, altså 1T/2T, ikke kan indstilles på dette bundkort. Faktisk er 1T Command Rate ikke officielt understøttet af AMD ved AM2, men vi er nu alligevel blevet vant til, at bundkort-producenterne lader os ændre det alligevel. Det kan man bare ikke her, selvom RAM'en faktisk automatisk sætter RAM'ene til 1T, når man sætter dem ned i hastighed. Men som standard kører de altså 2T her. Lidt ærgeligt, når bundkortet nu skulle forestille at være high-end, og man kan ændre på mange indstillinger, som er mere specielle end Command Rate.



Næste underpunkt er LDT & PCI Bus Control. Det er svært at vide, men det er altså her, man ændrer på HyperTransport indstillingerne. Som der står i manualen: "LDT is the acronym for Lightning Data Transport, which was the original name for the bus protocol now known as HyperTransport". LDT og HT er altså det samme. Hvorfor Sapphire så ikke bare kalder det HT eller HyperTransport, er jeg ikke klog nok til at forstå.



Sidste underpunkt under Advanced Chipset Features er PCIE configuration, hvor man kan indstille båndbredden til hver PCI Express x16 port, man kan begrænse strømforbruget til hver port, og man kan give grafikkortene lidt ekstra spænding.



Næste menupunkt er Integrated Peripherals, hvor man kan indstille onboard features som USB. Også her er der 3 underpunkter.



Første underpunkt er South OnChip IDE Device, som simpelthen er indstillingerne for IDE-porten.



Næste punkt er South OnChip PCI Device, hvor man kan ændre indstillingerne for lyd og ATI-chippens SATA-porte, som er styret af PCI.



Sidste underpunkt er Onboard Devices, hvor man kan ændre på indstillingerne for Silicon-chippens SATA-porte, som kører over PCI Express, plus netværk og Firewire (1394).





Næste punkt i BIOS er Overclock/Voltage Features. Her ændrer man på alle de indstillinger, som har med processoren at gøre, samt andre indstillinger til overclocking. Og her en del ting, der kræver forklaring.
CPU Fid Control er cpu'ens multiplier, som kan sættes fra 5 til maksimum for processoren. CPU Vid Control er spændingen til cpu'en (vcore), og denne går fra 0,827V til 1,979V. På billedet ser det godt nok ud til, at maksimum er 1,350V, men det skyldes, at man længere nede i menuen også skal indstille spændingen i levels, under CPU PWM.
Herefter har vi CPU/HT Reference Clk, som går fra 200 til 440MHz, og det er denne frekvens, der ganget med multiplieren giver processorens frekvens. Man kan også stille PCI Express portenes frekvens fra 100 til 200MHz. Længere nede er det muligt at ændre spændingen til RD580(northbridge), HT, PCI Express og southbridge.

Nederst, ved Boot Failure Retry Count, har man mulighed for at vælge, hvor mange gange, bundkortet skal forsøge at boote, før det meddeler, at de valgte indstillinger ikke virker. Det er denne funktion, der i de fleste tilfælde kan redde én fra at skulle resette CMOS efter et mislykket overclock. Funktionen kan slås fra ved at vælge 0.



Power Management Setup og PnP/PCI Configurations er ikke noget, de fleste vil rode meget med. Power Management drejer sig om, hvordan bundkortet starter op, slukker, og går i dvale. PnP/PCI er mest relevant for dem, der vil bruge et styresystem, som ikke selv styrer IRQ'er til de forskellige stykker hardware (nogle af os har nok engang siddet og rodet med IRQ-konflikter i Windows 95).



Til sidst har vi PC Health Status, som overvåger spændinger, temperaturer og blæsere.