Spar-på-strømmen-guide
Introduktion
Denne artikel vil være ganske alternativ, grundet at vi ikke vil kigge på ydelse, men udelukkende de enkelte deles strømforbrug. Kan det betale sig i længden at give ekstra penge for strømbesparende hardware. I dag er det ikke ualmindeligt at man kæmper med et stort strømforbrug og netop PC'en er oftest en af de strømslugere der står tændt mange timer om dagen.
Vi vil derfor tage et kig på nogle af de elektroniske komponenter der sidder i computeren, men også dem der står på bordet. En gammeldags Billedrørsskærm er generelt kendt for at være en stor synder, så det er også noget vi tager et kig på.
Tidligere kæmpede computerne meget med spildvarme og højt strømforbrug. For år tilbage begyndte man at indføre bærbare teknologier i stuePCerne. Her kigger vi også om der er noget at hente. Og så prøver vi selv at spare på strømmen ved at rode i computerens følsomme dele.
Jeg bruger Dong-energy (Københavns-energi) som udgangspunkt. Deres priser ligger lidt over landsgennemsnittet, tilgengæld bor der rigtig mange herinde.
Strøm bliver mål i Kwh. Uden at gå i detaljer er det en fast skala der tager udgangspunkt i hvor langt tid man bruger sin strøm og det man kan aflæses på elmåleren ude i skabet.
Eks. Vi vil udregne prisen på en 40watt-pære der står i 365dage
El-pris: 208,05 Øre per Kwh
40watt = 0,04Kw
365dage 24/7 = 8760timer.
0,04Kw x 8760timer = 350,4Kwh =
729Kr om året Dette var et simpelt regnestykke, blot for at fortælle hvor meget blikdåsen nede på gulvet kan komme til at koste.
Alle beregninger tager udgangspunkt i min lille strømmåler på gulvet og fra forskellige oplysninger på internettet fra bl.a. Intel, AMD og theinquirer. Der er blev regnet lidt frem og tilbage og indregnet strømforsyningens ca. 70% effektivitet. Ta' derfor ikke mine udregninger for gode varer, men som et eksempel til vejledning og forståelse af forskellene mellem forskellige produkter.