BIOS
Endnu en gang skal vi en tur igennem en ASUS BIOS, og endnu en gang kan jeg med tilfredshed konstatere at ASUS har styr på sagerne. Det er en AMI BIOS der ligger til grund for Commando, og ud over de sædvanlige standard menuer er der en Extreme Tweaker afdeling. Det lyder som om det kunne være interessant :)
Her ligger alle overclocking funktionerne samlet på en overskuelig side. Der er et par muligheder for at tweake sin BIOS. Der er flere velkendte ASUS features indbygget, bl.a muligheden for automatisk overclocking, AI N.O.S. Du kan også gemme flere forskellige setup enten i CMOS eller som en fil. Men jeg slår den altid over i Manual Mode hvor det er mig der bestemmer tempoet.
På CPU siden har man en max fsb indstillingsmulighed på 650MHz. Det vil resultere i en clockfrekvens på 4.55GHz for vores E6300 - så skal jeg vist have smidt noget frysekøling på inden jeg prøver !
Vcore kan sættes til 1.85V. Det burde også være rigeligt til de fleste formål, der ikke includerer LN2 og den slags.
Også vores ram har rige muligheder for udfoldelse. Hvis du har ram der kan tåle 3.375V så er her et board til dig. Selve timingen foregår nederst på Extreme Tweaker siden.
Både referencespændingen på rammene og controlleren kan justeres, hvilket giver mulighed for at pine det allersidste ud af dine moduler.
PCIe frekvensen kan komme op og ramme 150MHz, og du kan justere spændingen til 1.85V.
Sydbro, Nordbro og FSB Termination Voltage kan også justeres.
Alt i alt ser det meget fornuftigt ud. ASUS forstår at tækkes overclockerne, og der skulle ikke være nogen undskyldninger med en BIOS af denne karakter.
Software
Til at holde styr på de lækre features følger der to programmer med, med hver deres funktion.
ASUS PCprobe II Kendere af ASUS bundkort vil nok nikke genkendende til navnet. Version to har givet programmet en tiltrængt ansigtsløftning fra den gamle lidt 286 agtige brugerflade.
Om man så kan lide den nye brugerflade er nok en smagssag. Her er programmet vist med konfigureringsmenuen åben, men ellers er det kun den lille række metre i højre hjørne der er fremme ved normal brug, og PCprobe giver et fint overblik over temperaturer, spændinger og blæsere.
AI booster Det andet program er grundlæggende også et overvågningsprogram.
Her er der så lagt vægt på overclocking, og man har mulighed for at ændre settings for alle OC parametre. De fleste ændringer kræver dog en reboot af maskinen, og så synes jeg lige så godt man kan lære at OC'e i BIOS med det samme. Men til at overvåge resultatet at ens anstrengelser er AI booster aldeles udmærket, og ligeså præcist som f.eks CPU-Z.