Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: DFI
DK distributør: Nordisk Distribution

BIOS



Jeg kan stadig huske med rædsel den BIOS der lå på mit hedengangne DFI nf4 SLI-DR bundkort. Jeg var ikke så rutineret i BIOS settings, og de nærmest uendelige muligheder for at stille parametre gav anledning til mange timers undren og fustrationer. BIOS på ICFX3200 er lige så slem. Lad dig ikke narre af det første menubillede.



Bladrer du ind i Genie BIOS Setting menuen begynder de første grå hår at melde sig. Hvis man er vant til eksempelvis en ASUS BIOS, hvor de fleste beslutninger er taget for dig, bliver man nok lidt skræmt af de 10 steder du kan skrue på knapperne til en masse forskellige chips og reference spændinger.



Er man ekstrem supernørd, med hang til at bruge timer på at fluekneppe enhver tænkelig setting for at vride de sidste dråber ud af udstyret, så er dette BIOS'en til dig. Vcore er lidt speciel da man kan øge den på flere måder. CPU UID Control stiller direkte på spændingen, og dertil kan man lave en procentvis ændring ved hjælp af CPU UID Special Add funktionen. Førstnævnte går til 1.6V og dertil Add 121.5% så kommer man op på 1.95V som max Vcore. Hvorfor det skal laves på den måde er jeg ikke helt sikker på, men jeg kan forestille mig at Special Add funktionen gør brug af en anden spændingsforsyning end den direkte, og således kan være med til at stabilisere spændingen ved at fordele belastningen. Men lidt træls at man skal have fat regnemaskinen for at justere Vcore.

Af andre vigtige parametre kan nævnes max 3.01V på ram, og 2.18V på nordbroen. Nu kender jeg ikke chipsettet så det er svært i første omgang at udtale sig om hvor meget ekstra spænding der kan blive brug for til overclocking. Men positivt er det da at der er mulighed for at komme et godt stykke over standardspændingerne. Her følger et samlet billede af alle de spændinger der er til rådighed.







FSB'en kan spændes til 511MHz. Det er de færreste boards der kan køre stabilt over 500fsb, men lidt skuffende at max grænsen er sat så lavt sammenlignet med nogle af de P965 bundkort vi har testet, der både har 600 og 650MHz som øvre grænse. Memoryclock kan komme op på DDR-533. Hvis man forvirres over tallet og tænker "hvaaad mand, kan den kun køre med PC-4200 ram", så er det de reelle MHz der menes, og dermed DDR2-1066.



For så at gøre forvirringen total, så kan man aktivere en memory overclocking menu, der tillader op til 658MHz på ram svarende til DDR2-1316. For at få det til at lykkes skal den første memory clock menu stå i auto, ellers overrider den din OC setting. For at gøre det rigtig sjovt så skriver POST skærmen konsekvent Memory Frequency som værende 533 når man piller i disse settings, og man skal ind i Windows og tjekke CPU-Z for at få det reelle clock - det bliver hurtigt kedeligt.

POST skærmen viser heller ikke hvad din CPU er clocket til, kun hvad modelnummeret er. Så din E6300 på 450fsb bliver stadig POST'et som en 1.86GHz Core 2 Duo. Det er bare ikke godt nok hvis du spørger mig.



PCIe porten kan få et ordenligt los i MHz-løgene, helt op til 200MHz.



NB FSB Strapping menuen bestemmer timing for nordbroen i forhold til fsb. Auto fungerer fint, men kommer du over 400fsb kører det bedre med 300 eller 333.

Vi forlader Nordsøen og sætter kurs over Atlanten. Memory timings har sin helt egen side med endnu et ocean af forskellige parametre. Man bliver jo helt forpustet af at pløje sig gennem så mange indstillingsmuligheder.



Man kan vel dårligt tillade sig at brokke sig over at have fået frie hænder til at justere stort set enhver tænkelig parameter i BIOS'en, og det er da i den grad også den mest avancerede BIOS jeg har set længe. Men lad os være ærlige. Det er kun for folk med en mere end almindelig indsigt i elektronik. Den type der griber efter CMOS håndbogen for at finde de elektriske specifikationer på sine ramchips, og gerne laver sine egne BIOS mods direkte i HEX-kode. De fleste af os dødelige giver op på side to, og bruger så en halv eftermiddag i diverse fora, for at se om ikke der skulle være en venlig sjæl der har lagt en komplet samling af settings ud, som man kan kopiere.
Cykelskur
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-02-2007 01:51:59
Svar/Indlæg:
151/10
Havde virkeligt håbet på at disse kort ville blive en del billigere end de andre C2D bundkort derude




hot_fifty
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-02-2007 03:58:29
Svar/Indlæg:
900/20
det er jo ikke engang godt.. det er en omer.. der er bedre og hurtigere MB´s til lavere pris



Erroneus
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-02-2007 08:50:26
Svar/Indlæg:
673/19
Tror det kan blive rigtigt godt med nogle bios opdateringer (som DFI er kendt for), spørgsmålet er så bare om det kommer for sent og om det først kører rigtigt godt når næste generation bundkort fra Intel er kommet ud.

Det virker desværre lidt "rushed" pga. de store forsinkelser der har været på det, så muliigvis en rev 2 eller en plus model er bedre gennemtænkt og op på den normale DFI standard.