Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Shuttle
DK distributør: n/a

Software:



Trend PC-cillin 2005:



En sædvanlig software bundle med bundkort er et antivirus program og Shuttles barebone gør heller ikke nogen undtagelse. Her er det Trends PC-cillin 2005, som har fået æren.


WinFlash:



Til at opdatere BIOS følger der et standard flash program med, som kan afvikles mens Windows kører.


ProMagic Plus:



ProMagic Plus er et restore program, til de som er trætte af at geninstallere styresystemet i tilfælde af fejl. Installationsfilen var lidt modvillig til at virke, så der er ikke noget screendump fra programmet.


NVIDIA nTune:



nTune er NVIDIAs styringssoftware til hhv. bundkort og grafikkort, alt afhængigt af hvad man har installeret i computeren. En længere gennemgang kan læses i vores test af NVIDIAs reference nForce 590 SLI (produceret af Foxconn) her: http://www.hwt.dk/test_show.asp?id=5719





BIOS





Som man kan se, har Shuttle valgt at bruge en Phoenix Award BIOS, som de fleste af os kender. Indholdet af de fleste menuer ændrer sig kun lidt afhængigt af specifikationerne for det pågældende bundkort og jeg vil derfor kun gennemgå de menuer, hvor de største ændringer plejer at være..




Advanced BIOS Features er sædvanligvis ikke en af de spændende menuer, men denne gang er der alligevel en undermenu, kaldt CPU Feature, som er værd at nævne. Jeg kan faktisk ikke sige hvad K8 NPT C1E Support står for, muligvis noget strømstyring, men Cool&Quiet kender vi.




Går man lidt videre til Advanced Chipset Features finder vi HyperTransport multiplieren og indstilling af busbredden for samme. SSE/SSE2 indstillingen, der egentlig er en CPU indstilling, er også placeret her.




I undermenuen DRAM Configuration finder vi indstillingerne for RAM. Disse omfatter divideren og de sædvanlige timing indstillinger tCL (CAS), tRCD, tRP og tRAS. Hvis man kører med en lidt ældre udgave af BIOS er der ikke meget mere at hive fat i, men efter en BIOS opdatering får man også mulighed for at indstille Command Rate (1T/2T), her kaldt Slow Access Mode.




Vil man gerne overclocke lidt, kan dette også lade sig gøre via Frequency/Voltage Control menuen. Her er der mulighed for at indstille CPU Clock Multiplier og reference clocken (CPU Frequency). Yderligere er der et par spændingsindstillinger til CPU, RAM og chipsæt.




I PC Health Status menuen finder vi den sædvanlige overvågning af blæserhastigheder, temperaturer og spændinger. Derudover er der blæserstyring med et væld af indstillinger såsom Smart Fan, temperaturstyret og fast blæser hastighed. En ekstra lille finesse, som man kan kun gætte sig til, hvorfor er placeret her, er indstillingen af LED Bright, som styrer hvor skarpt front lysdioderne til power og harddisk aktivitet skal lyse.




For at opsummere indstillingsmulighederne, har jeg sammensat ovenstående skema. Indstillingsmulighederner er som man kunne forvente af et bundkort, der sidder i en barebone, lidt begrænsede. F.eks. går refrence clocken kun til 300 MHz og RAM spændingen kun til 2,0 V. Til gengæld er der en rimelig maks. CPU spænding og mulighed for at indstille alle sædvanlige RAM timings, inklusiv Command Rate. Alt i alt en rimelig BIOS af et bundkort i denne klasse, men ikke noget at råbe hurra for, hvis man er et high-end retail bundkort rettet mod entusiaster.