Design/Layout
Første gang man holder et HD2900 i hænderne får man virkelig en følelse af kram. Køleren gør kortet stift som et bræt og tung som en mursten, men skjuler desværre også for alle godterne inden under. Men kortet er klart blandt de største vi har testet, men pga. at strømstik vender opad, samt at kortet er en tand kortere end 8800GTX, står vi umiddelbart med et langt mere alsidigt grafikkort end dem nvidia har leveret. Det virker gennemført lavet med gennemsigtig rød køler, rødt print, ja selv metallet det ligger under køleprofilet, er postkasse-rød. Frækt!!
Køleren er the nVidia-style. Dual-slot, radial-blæser med mange små finner, og en stor kasse indeholdende køleprofil og heatpipes. Forskellen ligger især i, at ATi har valgt det tunge kobber i stedet for det lette aluminium som køleprofil. ATi har nok været nødt til det, pga. at kobber leder varme bedre end aluminium og ifølge specifikationerne, skal der fjernes en del mere varme fra ATi's grafikkort.
ATi's køler er dog også mere lukket end nvidia's. Hos nvidia har man udluftningshuller både ud af kabinettet og i køleren inde i kabinettet. Personligt tror jeg nvidia har gjort det, for at undgå den luftstøj, der vil optræde når en stor mængde luft presses igennem de små huller der leder ud af kabinettet. ATi får dog i stedet næsten al den varme luft fra grafikkortet ud af kabinettet.
Printet er ca. 24,5cm langt, hvilket lige netop gør det så småt at det passer ind i praktisktaget alle kabinettet uanset harddiskkasser osv. som tidligere nævnt er det utroligt lækkert at se strømstikkende vender udad/opad. Normalt er de bagudvendte så de kan komme generende tæt på harddiske. Ja til tider kan det være svært at montere strømstikket på et 8800GTS, og det værste er nok Radeon X1950pro. At kortet er dual-slot må forventes i denne klasse.
Kølerskift på HD2900 vil jeg ikke umiddelbart anbefale. Det er tæt af køleprofiler på for og bagside, så det bliver nok et projekt i sig selv at få køleren af. Dog er der et standard ATi-beslag bag på køleren hvilket betyder at man sagtens kan skifte klodsen ud med en Zalman eller lignende. Indtil videre er det nok mindre smart med en Zalman da den ret sikkert ikke kan holdetrit med varmen fra R600-processoren.
Der er to strømstik, et 6pin og et 8pin og som nævnt under strøm-afsnittet, er det fordi at kortet i værste fald kan komme til at sluge mere end 225watt. Man kan sagtens montere to 6pin i stedet, men der gør at overdrive-funktionen bliver slået fra i driveren, samt at overclocking kan blive mere end besværligt.
Vi kan ikke tjekke rammene efter, men det skulle være GDDR3-ram og med en frekvens på 828Mhz (DDR1656) må det formodes at være 1.1 eller 1.2ns. dvs 830-900Mhz. Ati har valgt så lave frekvenser pga. 512bit muligheden. GDDR3 ram omkring 850Mhz er væsentlig billigere i indkøb end GDDR4-ram. Og personligt er jeg mere positiv for initiativet med 512bit ram, end hurtige, varme og dyre Mhz-venlige GDDR4-ram.
Udadtil er der en S-video-tilslutning, her vil der muligvis være mulighed for at få HD-tv gennem en component-dongle. Ellers er der to af deres specielle DVI/HDMI-stik med lyd udgang. Der er altså rigt med muligheder for producenterne at lægge både VGA, HDMI (inkl lyd) og component dongles med i kassen. Sjældent har jeg set et så bredt udvalg af udgange. Men jeg har ikke fået nogen fornemmelse af om der er indgange på kortet. HDMI udgangene har derudover HDCP-afkodning på alle udgange, hvilket vil betyde at et fullHD-signal vil blive muligt da det ifølge specifikationerne kræver et specielt dual-link DVI-signal. Og det har HD2900XT selvfølgelig igennem begge DVI-udgange.
Støj
Kortet er som sådan ikke en støjdjævel, og når kortet ikke arbejder, står blæseren nærmest stille. Den får dog at par udbrud af nogle gevaldige sus med ca. 5-10 minutters mellemrum. Personligt synes jeg det er lidt synd, så hellere lade blæseren arbejde en smule hurtigere. Men trods dét er kortet utroligt stille i windows-miljø. Sagen er en helt anden i 3D, og jeg begynder at få minder om det legendariske GeforceFX5800. Så snart et 3D spil startes render blæseren op i omdrejninger som de færreste med normale øre kan leve med.
pointgivning i design og layout Flot kort udseendemæssigt, rigtig lækkert design funktionsmæssigt, ikke for langt, god placering af strømstik. Kortet har derudover alle tænkelige udgange. Kritikpunktet er klart støjen i 3D-miljø og at blæseren har det med at støje kortvarigt i 2D.
Jeg synes dog ATi har klaret sig godt på næsten alle punkter og giver kortet 4 i design.