Design og Layout
Der er flere ting man tænker over når man ser på bundkort. Nogle gange kan ens behov og derved design være individuelt fra person til person. Når man kigger microATX skal man især tænke over hvordan kabinettet er udformet.
Oftest ser man især på, om man bruger desktop-pc eller micro-tower, og derefter om strømforsyningen ligger på tværs henover bundkortet eller ligger ved siden af bundkortet. Ja til tider ser vi også kabinetter der kun er beregnet til de såkaldt low-profile-kort. (dvs. ekstra lave grafikkort, TV-kort osv.) Tilslutningerne har det desuden med at blive ekstra klemte på mATX. både pga. kortets lille størrelse, men også pga. den trænge plads der oftest er inde i kabinettet.
Især strømforsyningens placering kan give nogle sjove problemer. Hvis den ligger ned over bundkortet, vil man hellere end gerne have et grafikkort-slottet der er rykket en placering ned (ligger nummer 3 i stedet for 4 af kortslots) samtidig med at man hellere vil have en lav og bred CPU-køler frem for en høj og slank.
Selve CPU'ens placering er mere ideél end vi så på AMD 690-bundkortet. Der er generelt mere plads omkring den, afstanden er længere til rammene og grafikkortet. Men i modsætning til AMD-baseret bundkort er chipsæt-køleren forholdsvis høj, og kan være i vejen.
Angående ram er der hele 4 slots. Det takker vi for, da det ikke er ualmindeligt at der kun er 2 på microATX. 24 bens strømstik er desværre placeret lige i midten af kortet, hvilket kan give lidt bøvl, især med de trænge kår der ofte hersker i et mATX-kabinet. Vi ser dog at de fleste stik og tilslutninger er placeret lidt bedre end på AMD-baseret bundkort, og de mest er placeret langs bunden af bundkortet
Der er et PCI-express 16x-slot, et PCI-express 1x-slot, og to PCI slots.
Af andre postitive og spændende ting kan der nævnes:
- Bundkort-monterede reset og tænd/sluk-knapper.
- 4 bens CPU-blæser-stik til pulse-blæsere. (ses ofte på intel-baserede bundkort)
- 3 ekstra 3bens blæser-stik.
Alle 3 ting er noget man meget sjældent ser på mATX-bundkort, og pulse-blæser-stik reelt kun på Intel-bundkort.
Placeringen af bios-Batteriet og reset-jumperen er dog langt bedre valgt end på 690G-bundkortet Da jeg testede biostar 690G fik jeg brug for den to gange under, og jeg blev nød til at pille grafikkortet ud inden jeg kunne komme til. På dette bundkort virker det hele ikke så klemt, hvilket nok skyldes at der kun er en bundkort-chip og ikke to som man ofte ser.
Samlet set synes jeg at bundkortet er bygget godt op, men det tykke strømkabel midt i bundkortet kan hurtige komme til at ødelægge det meste af oplevelsen. Bundkortet her egner sig bedre til store flade kølere som f.eks. Thermalright XP120 end det andet biostarbundkort, og vil være et bedre valg til desktop-PC'er.
Stik udad til
Udadtil er der:
- Surround-analog lyd
- 4stk USB2.0
- 1Gb Netværkstilslutning
- PS2-stik til tastatur og mus
- Skærm-tilslutninger: 1stk HDMI, 1stk D-sub og 1stk S-video.
Det ser altså rigtig godt ud. Der er masser af skærmtilslutninger, men jeg savner nogle småting. F.eks. er det ingen digital lydudgang, jo mindre man bruger HDMI-stikket. Der er en digital lyd-udgang på bundkortet, men der er heller ikke nogen bracket med til det. Netop manglen af digital lyd-udgang vil få mange til at droppe dette bundkort til fordel for et andet. Utroligt ærgeligt da den lille ting vil gøre dette bundkort så meget mere atraktivt. Der følger en HDMI->DVI-D-dongle med, hvis man skulle få brug for DVI.
Til casemodderen
Bundkortet er i den sædvanlige T-force-stil med blåt print og skrigende orange og grønne slots. Om det er flot er op til folk selv, men det er tydeligt at Biostar lige har kigget DFI over skulderen. Om de er UV-reaktive ved jeg ikke.
4 point
Jeg giver dog bundkortet 4 point pga. at det næsten er så optimalt som det kan blive. Der er nogle småting som jeg ikke finder helt tilfredstillende, men hvis det blev ændret vil man helt sikkert stå med nogle endnu værre problemer. Største anke er strømstikket midt i bundkortet, og mangel på et reelt DVI-stik og digital-lyd-udgang. Jeg finder at det tilsvarende AMD-bundkort er bygget en tand bedre op.
Test til det AMD-baserede biostar-bundkort:
http://hwt.dk/literaturedetails.aspx?TeaserID=8026