SAS teknologien
”SAS” står for ”Serial Attached SCSI”, hvor SCSI betyder ”Small Computer System Interface”. Det er en lille computer, også kaldt en kontroller, som man tilslutter sit bundkort via et PCI slot. Denne har så til opgave, at styre alt den data, som bliver tilsluttet enheden. Fordelen ved det er, at man ikke belaster sin CPU nær så meget, og man har endvidere mulighed for, at køre med avancerede raid konfigurationer.
Den parallelle SCSI teknologi, har faktisk været den foretrukne standard, inden for server- og data- centrer i over 20år. Men med tiden har den parallelle teknologi, gået hen og opnået den maximale hastighed med Ultra320. Da der hele tiden bliver stillet større og større krav til hastigheden og fleksibiliteten i servere, er den parallelle teknologi gået hen og fået adskillige problemer med signalforstyrrelser, da dataen bliver behandlet parallelt. Derfor har de ledene harddiskingeniører udviklet den serielle teknologi, SAS. Her har man har konverteret signalet til pakker(serielt), hvorved man kan opnå en forøget hastighed, med op til 30 gange(!).
Nogle af SAS’s egenskaber:
- SAS er kompatibel med SATA diske.
- Point til point forbindelse ved 3Gb/s op til 128 diske.
- Fuld dobbeltport-forbindelse for hurtigere datatransmission og ekstra datasikkerhed.
- Native command queuing (NCQ) større end 2TB support.
- Hot-swap disk-understøttelse.
- Tyndere kabel end SCSI og ATA, for et bedre airflow.
En af SAS teknologiens fordele er, at den er kompatibel med SATA interfacet. Man har derfor mulighed for at skifte sine SATA diske ud med SAS diske, efterhånden som man får brug for større hastighed eller sikkerhed, hvorved man kan opbygge sit system, alt efter pris og behov. Til tilslutningen har man udviklet et stik, som minder meget om SATA stik; forskellen ligger i, at der mellem strømstik og datatilslutning ikke er luft, men fyldt ud med plastik, så man ikke direkte kan tilslutte de traditionelle 7pin stik og strømstik (SATA). Det kræves, at man anskaffer sig et specielt datastik(SAS stik), som man sætter på sin harddisk, inden man kan tilslutte strømstikket. Det har man gjort, for ikke at komme til at tilslutte en SAS disk til en SATA kontroller - en SATA disk vil altid passe til en SAS kontroller.
En anden fordel ved SAS, er point to point. Det vil med andre ord sige, at hver harddisk er koblet direkte til kontrolleren, i stedet for at have flere harddiske på samme kabel, som man kender det fra den parallelle forbindelse. Herved opnås ingen datakonflikt, og en højre datatransition opnås. Hver port på en kontroller understøtter normalt 4 diske, men kan udvides med 128 SAS enheder, hvis man vel og mærke tilkobler et udvidelseskort. Hvis man ikke har plads nok, har man også muligheden for, at koble to kontrollere sammen, så man på denne måde fordobler båndbredden. Man har simpelthen mulighed for at udvide på kryds og tværs – hvilket indebærer at udvidelses-mulighederne er enorme.
Et eksempel på en server opsætning.
Et andet eksempel på en server opsætning.
Til hver port har man en fuld dobbelt-forbindelse - også kaldet et physical link(phy), som kun kan udnyttes af SAS diske. Her kan man både sende og modtage data på en gang, hvilket udnytter den fulde båndbredde man har til rådighed, samt forøger hastigheden i systemet.
Her kan man få et indblik i DataRate'en
for de forskellige antal porte.
Med Native command queuing(NCQ) bruges den same teknologi, som man kender fra SATA. Det vil sige, at man samler dataen op i vilkårlig række følge, så nålen bevæger sig minimalt, hvorefter dataen bliver sorteret i hukommelsen. Ved at gøre det på denne måde, opnår man lavere søgetid og hurtigere transition.
Hot-swap vil sige, at man kan fjerne en defekt disk med strøm på og skifte den ud med en ny(bruges som regel i et raid system). Her kan man også udnytte SATA-kompabiliteten.
De kabler som man bruger til SAS er utrolige tynde, hvilket giver en bedre luftcirkulation og mindre varmeudvikling i ens kabinet. SAS kabler må i øvrigt være op til 20m lange.
Man kan gå ind på Adaptecs hjemmeside og læse meget mere om SAS teknologien…