BIOS
BIOS på Asus P5K3 Premium Black Pearl er af AMI typen, med et layout de fleste kender. Det meste af den er ret nem at finde rundt i, og derudover kan manualen hjælpe til.
Første menupunkt er Advanced, og det er her, alle de spændende indstillinger findes.
JumperFree Configuration er stedet, hvor al overclocking finder sted. Lige så snart man skifter fra Auto til Manual, får man et væld af muligheder. Blandt andet kan FSB sættes op til 800MHz.
Som noget meget specielt er det muligt at ændre på dette bundkorts strap, det vil sige chipsettets interne timings. Jo højere FSB, bundkortet kører med, jo højere skal disse timings være for at sikre et stabilt system – ligesom med RAM. Det er efterhånden en velkendt sag, at Asus P5B-bundkortene med Intel P965 chipset skiftede strap ved 400MHz FSB, og derved kom der et dyk i ydelsen ved 401MHz FSB, som først blev udlignet ved en noget højere FSB – det måtte man bare vide og acceptere.
Men på Asus P5K3 Premium Black Pearl er det altså muligt selv at bestemme, hvilken strap man vil køre med. Så kan man som nørd selv eksperimentere med, hvor lavt man kan gå, og stadig have et stabilt system.
Strap har også indflydelse på, hvilken FSB:RAM divider, det er muligt at køre med. På ovenstående billeder kan man se, hvad mulighederne er ved en FSB på 460MHz, og strap på henholdsvis 333MHz og Auto. Ved Auto visses alle muligheder, men de vil ikke alle være stabile, da nogle af dem vil kræve en lavere strap, som måske ikke kan køres ved den FSB – kort sagt, der er nok at eksperimentere med, hvis man er ejer af dette bundkort. Det giver selvfølgelig ekstra muligheder i BIOS, at Asus på forhånd kan vide, hvilke RAM, systemet har at arbejde med.
Længere nede i samme menu er det muligt at ændre timings på RAM. Og her skal man lige vænne sig til, at CL5 er den laveste indstilling for DDR3-RAM.
Nederst i menuen har vi spændinger, hvor man blandt andet kan give Vcore op til 1.7V.
I CPU Configuration kan man ændre på processorens egne egenskaber, fx EIST.
Chipset Configuration indeholder ikke ret meget, fordi RAM-timings er lagt ind under JumperFree Configuration.
Onboard Device Configuration er stedet, hvor man kan stille på alle de indbyggede ting på bundkortet, som fx lyd, SATA og netværk.
Næste hovedpunkt er Power, hvor det mest interessante nok er Hardware Monitor, hvor man kan overvåge temperaturer og spændinger.
Boot er menuen, hvor man bestemmer, hvad der skal ske under opstart af computeren.
Tools indeholder et par af Asus' egne opfindelser. EZ Flash er efter min mening den nemmeste måde overhovedet at opdatere BIOS på – man skal bare have den nye BIOS på fx en USB stick. O.C. Profile gør det muligt at gemme to sæt indstillinger af BIOS, så man altid kan hente dem frem.
Til sidst er der Exit, som vist giver sig selv...