Den simple løsning
Der er reelt 3 typer af quadcore-systemer i dag. Vi kigger først på Intels løsning, der er en af de uægte qaudcore der findes på markedet. Og hvorfor er den så uægte? Jo det skyldes at Intel ikke har designet en egentlig quadcore, men i stedet valgt at lægge to af deres dualcore-processorer ved siden af hinanden.
Intel Core2Quad. Læg mærke til de to CPU'er der er helt adskilte.
Intels valg af design gør at processorne kun kan arbejde sammen to og to, og at man reelt lige så godt kunne have et system med to CPU-sokler der ville have hver deres dualcore-processor. Men man sparer en masse plads på den her måde, og kan dermed også få en del ekstra reklame ud af det. Metoden er billig da man bare tager to eksisterende Core2’ere og dermed sparer udviklingsomkostninger og udvikling af nye samlebånd. Samtidig med det har Intel masser af erfaring i denne "primitive" løsning, da de har brugt metoden før med dualcore til Pentium4 / pentiumD.
En CPU består af en beregnende del (selve kernen eller core) og dernæst af en bunke lynhurtige ram (kaldet cache) Cachen er reelt ram der skal speede processoren op, og sørge for at den altid har data til rådighed, så den kun i sjældne tilfælde skal ud og hente data fra rammene (som så er næste stop). Rammene er altså klart en flaskehals, så jo mere cache jo bedre, men cache kan især ved dualcore og quadcore fungere anderledes end bare at være en smule lynhurtig ram.
Endnu et billede af en Intel quadcore uden den beskyttende plade.
Intel core2duo er lavet på den måde at man har to beregnende dele, mens resten af CPU’en er faktisk stadig én fælles processor. Underligt nok giver det faktisk nogle store fordele, da cachen bliver fælles. I tidligere dualcore-processorer var cachen også delt op. Dvs. at hvis kun en kerne havde arbejde, ville halvdelen af processoren reelt være ubrugt og rammene ville derfor hurtige gå hen og blive flaskehals hurtigere. Fordelen ligger i at når de enkelte kerner deler lagerkapacitet er der faktisk mere plads, da der ikke ligger to stykker af samme data to steder, og at hastigheden øges da kernerne ikke skal ud og hente data på ram, eller over fsb for at kommer ind til naboen.
En simpel tegning der beskriver opbygningen af Core2Quad.
Intel Core2Quad er på mange måder en blanding af disse to metoder. Den har nemlig to Core2Duo-processorer, så hvis kun en kerne bliver brugt, eller de to brugte kerner ligger på samme processor (die) vil over halvdelen af processoren kunne gå hen og være ubrugt. Og hvis de to beregnende kerner ligger på hver deres die, kan de ikke drage udnyttelse af hinanden. Hvis de skal det, skal de kopiere data over ram via den langt langsommere fsb. En meget ineffektiv løsning, der dog som sagt er blevet optimeret så meget som det kan lade sig gøre.