Den besværlige løsning
AMD’s nuværende/kommende træk er langt mere avanceret end man tidligere har set. Man har placeret 4 kerner på samme die. Med delt og fælles cache. Umiddelbart lyder det simpelt, men en grundigere forklaring på de 3 typer cache kan gøre de fleste forvirrede, men også give AHA-oplevelser.
Billede af AMD's barcelona, der senere på året også kommer til almindelige brugere.
Cachen er delt op i 3 systemer. Normalt ser man kun to -en meget lille individuel Level1 (super hurtig) og en større lidt langsommere Level2 cache. Men AMD har tilføjet en Level3-cache også. Og den level3-cache får flere formål end bare at være en ekstra klat fælles ram som hos intel. Den har nemlig til opgave at forene Level2 cachen så det meste af processoren bliver fælles, og man kun i meget sjældne tilfælde skal kopiere data via rammene fra en kerne til en anden. L3-cachen får altså et vigtigt formål ved at være en hurtig intern bus mellem kernerne. Så ligger der data på L2-kerne 1 som kerne3 pludselig skal bruge, kopieres den ud på Level3cachen så kerne 2, 3 og 4 også kan bruge den. Data vil så automatisk fordele sig hvor det er mest passende mellem kernernes individuelle data på level2 cache, og fælles data på level3. Så både Level2 og 3 er altså reelt fælles, selvom tegninger og diagrammer giver udtryk for noget andet.
Simpelt skema over opbygnignen af AMD's quadcore
AMD har valgt en løsning der på mange områder satser på mere multitasking (dvs. brug af alle kerner) end Intel har. Intels løsning til dualcore er jo netop spændende i de tilfælde hvor der kun bruges en kerne, da den så får hele cachen for sig selv. Det får man til gengæld ikke hos AMD.
Samme løsning vil vi se med kommende AthlonX2, og den kommende Phenom-serie der både kommer som dual, triple og quad-core. Og i samarbejde mellem 2 processorer, der også kan kombineres som 4, 5, 6, 7 og 8 kerner. Indtil videre har det ikke været et problem at parre ulige antal kerner hos AMD' så det regner vi heller ikke med at det bliver i fremtiden.
Konklusion
Så hvad skal man vælge?? Der er vel ingen ærlige svar, andet end alle håber på at AMD igen kommer på omgangshøjde med intel. Men quadcore er ved at være urimeligt billigt og en Q6600 fra intel kan erhverves for under 2000kr hvilket må siges at være et røverkøb. AMD har indtil videre stadig "kun" deres 4x4-system der skal bruge FX-processorer. Det er til gengæld urimeligt dyrt, og ydelsen har længe været omdiskuteret. De fleste der vil have quadcore venter dog stadig spændt på at den almindelige AMD quadcore kommer. Indtil videre har vi kun set serverbenchmarks fra en lignende Opteron quadcore der er lavet til servere.
Håber at de uvidende fik sat et par ting på plads, og fik fat i at den endelige tanke, om man skal invisterer i en dyr dualcore eller en billig quadcore.
Fortsat god læsning på hardware-test. /red_martians.