Test
Testmaskinen består af :
Gigabyte X38-DQ6
Intel QX9650/QX9770
Nvidia 6600GT
2GB CellShock PC-8000
600W OCZ PSU
WD 40GB SATA150
Gigabyte i-RAM m. 4x512MB DDR
Programmer:
PCmark05
HDtach
Drivespeed32
Jeg havde 4 gamle DDR1 moduler i skuffen som jeg har brugt til denne test. Der kan maks bruges 4x1GB moduler, men vi må nøjes med 4x512MB i denne omgang. Det giver os en ramdisk på 2GB efter formattering.
HDtach
Programmet HDtach måler læsehastigheden og intern burstspeed på en harddisk. Her er det først min trofaste Western Digital 40GB SATA 150 harddisk der lægger fra land.
Begge tests viser en gennemsnitlig læsehastighed på 52MB/s. Vi kan også se at den interne kommunikation på disken er skyhøj - hele 180MB/s, men det udmønter sig altså ikke i reel ydelse.
Så kommer turen til ramdisken, og man skal vist være blind for ikke at kunne se forskellen.
En standard harddisk bliver blæst af banen her. Burstspeed ligger godtnok en smule lavere med på 140MB/s men reel ydelse ligger opppe på 135MB/s i overførselshastighed.
Til sammenligning har jeg her et billede fra vores test af to styk Raptor harddiske i raid0 der kommer op på 132MB/s i snit.
Du skal altså have to af de hurtigste harddiske på markedet i raid0 for at komme i nærheden af læsehastigheden fra i-RAM.
Drivespeed32
Drivespeed32 måler over hele disken og giver et billede af drevets reelle ydelse i en given sektor. Samtidig får vi et udtryk for drevet gennemsnitlige ydelse.
Det er 40GB drevet yderst til ventre, 2xRaptor i raid0 i midten og i-RAM disken til højre.
Min 40GB disk ligner jo det ringeste plastikbras i selskab med de to andre. Læg mærke til at den gennemsnitlige ydelse fra i-RAM disken ligger ca. 15% over de to Raptor diske, og at søgetiden på i-RAM er lig NUL sekunder. Der er naturligvis 300GB plads på raptor drevet mod 2GB på i-RAM ( max 4GB ) men det ser vi bort fra lige nu.
Jeg prøvede at kopiere 1GB blandede MP3 filer over på i-RAM disken. Det tog 7.4sek ! Til sammenligning tog det 33sek at kopiere fra i-RAM over på min SATA150 disk. Du kan altså virkelig få afviklet nogen data på en ramdisk, og det skal vi da prøve at udnytte.
Swapfil
En af de ting der kan hjælpe på windows hastighed er at få sidefilen smidt over på et hurtigt medie. Det har Microsoft bl.a udnyttet i Vista med deres ReadyBurst teknologi der giver en markant ydelsesforbedring på Vista systemer med 512-1GB ram. Hvad nu hvis vi installerer i-RAM disken og flytter Windows XP's sidefil over på drevet.
Jeg har prøvet at installerer et ekstra SATA drev og flytte sidefilen over på den for at se forskellen. Som det ses giver det faktisk en lidt dårligere ydelse at køre sidefilen fra en anden harddisk. Det undrer mig lidt, for jeg mener da at have hørt at det skulle give en lille forbedring, men testen viser altså en lille nedgang i systemydelse. Til gengæld kan der spores en klar forbedring ved at have sin swapfil liggende på en ramdisk med en søgetid på nul.
Super-ultra-turbo....
Hvad så hvis vi installerer Windows XP direkte på i-RAM disken og afvikler en PCmark05.
PCmark05 indeholder en skønsom blanding af opgaver, inklusive 3D rendering, audio og video komprimering der for alvor kan udnytte den hurtige disk. Det gør at scoren ryger op gennem taget. En forbedring på hele 62,5% ift et standard system. Det betyder ikke at hele systemet i alle tilfælde vinder 62.5%. En 3Dmark test vinder eksempelvis ikke noget nævneværdigt, men skal du sætte verdensrekord i PCmark så er dette vejen.
Overclocking
Så det prøver vi da lige :-D
15417 point
Ja ok, nogen verdensrekord er det jo ikke men alligevel en pæn score med en QX9770 på 4.4GHz. Sæt to i-RAM diske i raid0 og clock din cpu op på 5.6GHz, så skulle den være der. Jeg vender tilbage til projektet når jeg har skaffet et par liter LN2.
Hvor anvendelig en i-RAM reelt er afhænger meget af hvilke opgaver du normalt afvikler på din maskine. At bruge den som systemdisk er ikke noget jeg vil anbefale, da dine data er en del mere udsatte end på en normal harddisk. Men som testen viser er der en del hastighed at hente hvis man flytter arbejdet op på i-RAM drevet og bruger det som bufferdrev. Små serverprogrammer og databaser vil også kunne have fordel af hastigheden. Og så er det lækkert legetøj til benchmark entusiasten.