Design
Selve i-RAM kortet er et 22 cm langt og 10 cm højt printkort med 4 DDR1 ramsokler af 168pins, og et backup batteri til at holde spænding på ram. Alle de ram moduler du finder i PC'er, helt tilbage fra dengang man lavede det af kobbertråd og kulperler, er såkaldt Volatile Memory. Det vil sige at du skal have spænding på for at bevare informationerne i hukommelsen. Din harddisk er et eksempel på Non-volatile memory. Et gammeldags hulkort er også Non-Volatile da informationerne lagres og kan bevares uden brug af strøm. CD'er og DVD'er er et andet eksempel.
Men hvorfor så overhovedet bruge en type hukommelse der ikke kan huske hvad man har lavet når du slukker computeren. Det handler om hastighed, og Volatile Memory er ekstremt hurtigt i forhold til Non-volatile, og bruges derfor til opgaver der skal gå meget hurtigt i PC'en, som når din cpu skal kommunikere med harddisken og flytte data. Hele ideen med i-RAM kortet er at kombinere de to typer memory til at opnå en harddisk med en søgetid nær nul. Og til at holde data intakte har man så installeret et batteri. Primitivt men det virker.
Her er nærbillede af batteriet. Det er på 1700mAh, og skulle kunne holde data på kortet i op til 16 timer når det er fuldt opladt. Vær opmærksom på at det tager 5-6 timer at lade batteriet fuldt op hvis det er fladt.
Selve opladerdelen trækker strøm fra PCI soklen, og det er de eneste sokkel-forbindelser der bliver brugt. Al datakommunikation foregår gennem SATA150 interfacet. Her er et billede af hele opsættet monteret i et Gigabyte X38 bundkort.
Man kan måske ane at opstillingen fylder en del i bredden. De monterede ramklodser rager et godt stykke ind over nabo PCI soklen. Så hvis du sidder og leger med tanken om to styks af de her i raid0 så skal du sørge for at der er god afstand mellem PCI soklerne, eller have et PCI indstiksmodul der kan vinkle nummer to kort væk fra det første. Det bliver dog en anelse svært at få moslet det ind i et kabinet.