Software
ASUS' har på bedste vis forsøgt at samle alle programmer i ét - kaldet "Ai Suite".
Rent kosmetisk er Ai-Suite klart et af de flottere programmer, der ikke er for futuristisk-tegnefilms-agtigt, som desværre ellers lader til at være trenden iblandt bundkort producenterne.
Ai Nap
Et program der skal kunne lukke computeren ned, uden at lukke programmerne ned. Nok en slags dvale i virkeligheden. Dog var det eneste der skete, da jeg prøvede at få computeren til at tage et lille "nap", at skærmen slukkede. Resten af systemet lå stadig på det almindelige strømforbrug.
Ai Gear
Med dette program kan man, som programmets navn antyder, "skifte gear" på sin computer". 3. gear er strømsparer-indstillingen, mens 2. gear er medium ydelse. 1 gear er høj ydelse, mens n-gearet er højeste ydelsesindstilling. For at se, hvorvidt programmet virker efter hensigten, sætter jeg en effektmåler på computeren, samt måler ydelsen...
3. gear:
Strømforbrug ved Load = 194W
Ydelse i Superpi4M = 4:13 (lavest er bedst)
2. gear:
Strømforbrug ved Load = 185W
Ydelse i Superpi4M = 6:27 (lavest er bedst)
1.gear: Load=175W Superpi4M=13:35
Strømforbrug ved Load = 175W
Ydelse i Superpi4M = 13:35W (lavest er bedst)
N-gear.
Strømforbrug ved Load = 215W
Ydelse i Superpi4M = 3:01 (lavest er bedst)
Paradoksalt nok, ser det ud til, at computeren yder næstbedst ved strømsparerindstillingen, hvor også strømforbruget er næsthøjest. Til gengæld ser N-indstillingen ud til at virke som den skal, med den højeste ydelse. Det virker altså, gear'ne er bare ikke placeret helt som ASUS hævder.
ASUS selv siger, at gear'ne er tiltænkt forskellige arbejdsopgaver. Det laveste kunne være DVD-afspilning, mens det højeste er tiltænkt gaming. Egentlig er det vel smart nok, men personligt synes jeg Cool 'n Quiet er et bedre koncept. Så er man nemlig sikret, at maskinen automatisk yder sit bedste, når der er brug for det. Aflæsningen af CPU-frekvensen er i øvrigt helt hen i vejret, hvilket er rimelig uacceptabelt, da selv helt basale programmer uden problemer kan aflæse dette.
Ai Booster
Ai Booster er kort sagt ASUS' overclocking-program. Som Ai Gear virker det desværre ikke helt som ventet. Programmet er ellers meget godt opbygget, og der er mulighed for, at stille på FSB hensigtsmæssigt, samt v-core og multiplier.
Dog var det ej muligt, at hæve multiplieren, udelukkende at sænke den. Lad mig starte med at fremhæve det positive - det virker faktisk. Desværre kræver selv en FSB-forøgelse en genstart, hvilket ganske enkelt er helt ulideligt. Det er en ommer, ASUS
Q-Fan
Som navnet antyder, er her tale om noget blæserstyrings-relateret. Det eneste man har mulighed for er, at aktivere/deaktivere funktionen. Utrolig sparsomt, især fordi at det ikke umiddelbart ændrer CPU-kølerens hastighed.
AI N.O.S.
Navnet er helt bestemt frækt, og leder tankerne hen på The Fast And The Furious og lignende. Her kan man sætte programmet til at overclocke maskinen(/CPU'en) en hvis procentsats. Optimistisk prøvede jeg med 10%, men måtte sande, at det resulterede i ustabilitet. Heller ej 5% virkede, og så mistede jeg egentlig interessen for det.
PC-Probe
Så er vi kommet til en af de ældre spillere på banen, som ASUS har haft i lang tid. Heri kan man overvåge temperaturer og spændinger. Det er ikke det kønneste i verden, men det fungerer ganske fint.
ASUS Update
ASUS update er naturligvis ASUS' værktøj til at opdatere BIOSen på bundkortet. Dette kan både gøres, så programmet automatisk finder en BIOS. Eller også kan man selv hente en BIOS og flaske den. Alt foregår i windows og fungerer som det skal.
Alt i alt må jeg sige, at jeg er lidt skuffet over ASUS her. Professionalismen skinner ikke helt igennem, da de fleste ting under Ai Suite ikke fungerer optimalt. På den positive side er der PC-Probe og ASUS update, som virker helt fint. Men min personlige vurdering er, at man er bedst tjent ved, at undlade at installere Ai-Suite - og så alternativt bruge AMD's OverDrive Utility, der også ligger på CD'en, til overclocking.
AMD OverDrive
For AMD's værktøj til overclocking virker samlet set godt. Der er mulighed for at ændre på rigtigt mange ting, herunder RAM-timings, endda uden at det kræver en genstart af systemet. Hvor programmet lader noget tilbage at ønske, er især på spændingsområdet, hvor de fx. 1,35V nok er i underkanten for de lidt garvede overclockere. Ret ærgeligt, at AMD laver sådanne "restriktioner", når nu programmet ellers henvender sig til entusiaster, med indbygget stabilitetstests, benchmarks osv. Eneste problem jeg oplevede med programmet var, at en ændring i HT Multiplieren resulterede i crash - så det skal man altså holde sig fra.