Strømforbrug
En af de rigtig grimme løgne er plasmas strømforbrug. Plasma har et grimt ry for at være en strømsluger der kan sprænge elregningen. Og hér må vi desværre nok skuffe. Plasma er blandt de mest strømbesparende typer skærme på markedet, hvis ikke den er den mest strømbesparende. Kigger man bag på et plasmafjernsyn står der ofte strømforbrug der kan få de fleste til at falde døde om, men ligesom så meget andet har disse tal sjældent hold i virkeligheden(typisk står der 300watt og opefter). En plasmaskærms strømforbrug er meget svingende og er afhængig af det billede der vises på skærmen. En ren hvid skærm ved max lysstyrke vil derfor bruge max strøm, mens en helt sort skærm næsten svarer til at skærmen er slukket. (typisk 40-60watt) Gennemsnitsforbruget for plasma er derfor ofte under andre typer skærme som bl.a. LCD. Noget man skal overveje ved køb af plasma er at strømforbruget afhænger i langt højere grad af antallet af pixels end selve størrelsen på skærmen. Et Full-HD plasma vil derfor ofte bruge 1/3-del mere strøm end et med standard-opløsning (inden for samme mærke/størrelse). En måde man også kan skrabe endnu lidt ekstra af, er ved hjælp af kalibrering. Kalibrering sænker i langt de fleste tilfælde kostrast og lysstyrke for at få farverne til at stå så korrekt som muligt. Det giver som regel en mindre strøm-regning i sidste ende og samtidig med et bedre billede.
241w = max forbrug. Bruger i den virkelige verden ca. 110-120watt i gns. efter kalibrering.
Levetid.
Plasma har som sådan ikke nogen levetid. Pga. at det er et forsforbaseret fjernsyn, snakker man i stedet om halveringstid. Dvs. hvor mange timer går der inden fjernsynets lysstyrke er halveret. Tidligere var dette tal ret lavt og omkring 10.000 timer. I dag snakker vi for panasonic 100.000 timer og for pioneer 60.000timer. Og husk at fjernsynet bare lever videre og de færreste opdager faktisk at lysstyrken er halveret. CRT-fjernsyn har typisk en halveringstid på 10.000-20.000 timer til sammenligning. Efter lysstyrken er halveret, går der så igen ligeså langt tid, inden at lysstyrken endnu en gang er halveret. Jeg har vedlagt halveringstidskemaer herunder. 1 er den oprindelige lysstyrke, der så vil blive halveret over tid. Jeg vil mene at der ikke er grund til bekymring. De første plasmaskærme havde en halveringstid på 5000-20.000 timer, den tid er for længst glemt og er kun et fortidsminde. Denne forøgelse af halveringstid gør så også at det gamle kendte fænomen "burn-in" er et meget mindre problem end tidligere. (læs herunder)
Lysstyrke op ad Y og måneder ud af X. Ved en 10.000, 60.000 og 100.000 timers halveringstid. 96måneder er lige med 8år.
Indbrænding/burn-in
En af de andre ”myter” som plasma lever under, er de såkaldte indbrændinger, burn-in og hvad det ellers kaldes. Måden fosfor virker på, er ved hjælp af nedbrydning. Når forfor bliver nedbrudt afgiver det en farve og en hvid farve er det samme som når der bliver brændt mest af og sort farve ingenting. Derfor kan billedet bogstaveligt talt brænde sig dybt ind i fosforen og hænge fast permanent. Tidligere var dette et stort problem for plasma og for den sags skyld også CRT, hvilket gør at pauseskærme altid vil være en god idé hvis det er muligt. Men der skal i dag virkelig meget til og det de fleste i virkeligheden bliver skræmt af er en helt anden ting kaldet image-retention. For når fosfor bliver brændt af lyser det, hvilket man ofte ser når man slukker fjernsynet, at billedet bliver hængende et stykke tid. Producenterne har virkelig arbejdet på at komme dette burn-in til livs og fjernsynene er proppet med metoder der skal minimere problemet. Bl.a. rykkes billedet ofte en pixel op og ned og til siden uden vi opdager det, og når man øger halveringstiden på skærmen skal der også tilsvarende mere til for at billedet brænder sig fast. Indbrændninger ses ofte ved sorte bjælker og logoer, men har man ikke oplevet indbrænding på sit CRT vil man nok aldrig opleve det på et plasma. De første Plasma-skærme havde ret kort halveringstid og kunne i værste fald se ud som på billedet herunder der er et virkelig grimt eksemplar og muligvis en af de første plasmaskærme.
Som man kan se af halveringsskemaerne herover, var det tidligere vigtig at brænde sit fjernsyn til, for at undgå indbrænding. Grundet halveringstiden er forsforen mest følsomt for den slags i starten. Flere gør det stadig for en sikkerheds skyld. Det gøres ved at skrue ned for kontrasten og den letteste/bedste metode er faktisk at kalibrere fjernsynet, det sparer både strøm, og mindsker chancen for burn-in, da lysstyrken ofte sænkes. Lettest kan det gøres med en kalibrerings-DVD eller bedst af alt, af en professionel med måleudstyr.
Eksempel på virkelig grimt burn-in fra lufthavn.