Test: Shuttle XPC SP35P2 Pro Prima Series

Barebones d.  14. februar. 2008, skrevet af NoNig 9 Kommentarer.  Vist: 16776 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Shuttle
DK distributør: Hasee.dk

 Test og overclocking

Jeg kunne altså ikke dy mig. Straks jeg satte strøm til, lyste de to lysdioder op på bundkortet. Normalt er jeg ikke så meget for al den der bling-bling-katjiiing! Men det ser nu en gang lidt nysseligt ud.

 

 

Det blå lys i fronten burde være nyttigt ved overclock, men det finder vi jo ud af.

 

De orange lys lige over strømindikatoren er, som I sikkert har gættet, til at vise at nu er der aktivitet på harddisken. Med Vista installeret lyste den nærmest konstant, men det var langt fra noget der generede mig ved brug af Shuttle'n.

 


 

Testsetup, -indstillinger og -programmer

Referencesystem
ASUS P5N-E SLI (bios: 0703)
Intel Core 2 Quad Q6600@ 2.4 GHz
PowerColor Radeon HD 3870 - Cat. 8.1
2x 2 GB DDR2-800 MHz OCZ SLi Ready Dual-channel kit: 6.6.6.18 2T, 2.200 mV
No-name strømforsyning på 400 Watt
2x WD360GD 36.7 GB, S-ATA, RAID0 - systemdrev, Windows Vista Business 64 bit
1x Seagate ST325062 0AS S-ATAII - dokumentdrev/fil-drev

Til test
Shuttle XPC SP35P2 Pro (bios: released 2008/01/03)
Intel Core 2 Quad Q6600@ 2.4 GHz (3.0 GHz ved overclock)
PowerColor Radeon HD 3870 - Cat. 8.1
2x 2 GB 800 MHz DDR (1.000 MHz DDR ved overclock) OCZ PC2-6400 SLi Ready Dual-channel kit: 6.6.6.18 2T, 2.200 mV
2x WD360GD 36.7 GB, S-ATA, RAID0 - systemdrev, Windows Vista Business 64 bit
1x Seagate ST325062 0AS S-ATAII - dokument/fil-drev

Programmer:
3Dmark03 - v. 3.6.0.
3Dmark05 - v. 1.3.0.
3Dmark06 - v. 1.1.0.
PCmark05 - v. 1.2.0.
SiSoft SANDRA Lite XII.SP1 - Processor Arithmetic, Processor Multi-Media og Memory Bandwith
WinRAR 3.71 - Komprimering af 21 *.mp4 filer af varierende størrelse, i alt 3.165 MB, komprimeringsmetode "normal".
Crysis patch 1.1e - 64 bit, DX10, 1024x768/NoAA, 3 loops, kl. 12. Low, Medium, High og Very High, resultater er afrundet til nærmeste hele antal FPS.
 

 


Der er vel ikke det store at sige end, at jeg fluks (efter at have taget en masse billeder) fik smidt mit hardware i. Jeg fandt det interessant at sammenligne denne Shuttle XPC SP35P2 Pro med mit nuværende setup.


 Samtlige indstillinger er ens for de to systemer, det gælder både drivere (respektivt), operativsystem og opdateringer. Der skal dog knyttes et par bemærkninger til den i brug. Jeg blev lidt nervøs første gang jeg lige skulle lege lidt med indstillingerne i BIOS. Det viser sig nemlig, at den "slukker" et par sekunder, for derefter at starte op. Den har gjort det hver gang jeg rettede noget i BIOS. Det krævede lidt tilvænning, og jeg skal da ærlig indrømme, at jeg tænkte "Fuck_nu_nej" et kort øjeblik. Derudover kan nævnes, at ved "ultra-low speed" er maskinen nærmest ikke støjende (klart hørbar, men ikke generende). Den gasser lige op, når CPU eller andre dele bliver stresset lidt. Men ikke noget der generer i forhold til opgaven (med mindre man lige skal rendere lidt video og egentlig bare gerne ville tjekke mail/youtube i mellemtiden). Derudover, så vil jeg ikke klassificere systemet som værende støjende. Men bestemt heller ikke lydløs. Den var klart hørbar. Den henleder mere tankerne på en form for mediecenter, hvor man ikke er så tæt på computeren (hvor jeg f.eks. havde den til at stå på mit skrivebord under testperioden).

Igen. Det var ikke generende, men som værende den støjallergiker jeg er blevet til, så var jeg ikke synderligt imponeret. Men heller ikke langt fra skuffet. Der er/var utroligt meget powah gemt i den lille kasse, og den overskydende energi/varme skulle altså ledes ud. Ikke desto mindre, så vil jeg lade testresultaterne tale for sig selv. Der er et par overraskelser imellem, men resten burde næsten sige sig selv.

Jeg kan indledningsvis lige fortælle, at jeg har valgt at sammenligne direkte med OC-resultaterne. Så til dem der gerne vil scrolle ned til "Overclocking", så kommer der her en lille spoiler. Det viste sig nemlig, at systemet rigtig gerne ville køre med min Q6600 (B3) ved 3.0 GHz (333 MHz FSB), men den gakkede lidt ud, da jeg forsøgte mig med 350 MHz FSB. Den bootede nu fint nok og alt det der, men af en eller anden grund, så ville den bare ikke køre std. med mine RAM. Så de står (desværre) på 6.6.6.18-2T i samtlige test (både Shuttle'n og min egen computer). Normalt så kører de 5.4.4.15-2T, og jeg må indrømme. Jeg kunne faktisk godt mærke forskel. Det var lidt som om, at systemet (både Shuttle og mit eget) blev lidt tungere at danse med. Ydelsen ville jeg tippe til at være omtrendt den samme (med de oplagte undtagelser in mente, naturligvis), men det var som om, at "responsen" var lidt træg i det.

Men nok snak. Lad os kigge på nogle grafer. Det er jo de I har klikket frem til som det første :-P


 

 


 

Det er marginaler der adskiller de to systemer. I "Dhrystone"-testen, snakker vi om en forskel på omkring 1.000 point, eller hvad der svarer til rundt regnet 3 %. Ved overclock, springer vi dog op på næsten 44.000 point, det giver en forskel på næsten 9.000 point, eller hvad der svarer til 25 % (sjovt nok også den tilsvarende forskel på FSB 1066 og 1.333 MHz - rundt regnet). I "Whetstone" er resultaterne omkring de samme. En lille forskel, til fordel for Shuttle'n, og vi ser atter, at ved OC en ydelsesforbedring på omkring 25 %. Ganske nydeligt. Ved heltalsberegninger, ser vi igen, at Shuttle'n hiver lidt i land i forhold til mit eget system. Igen kan vi aflæse, at ved OC scorer vi omkring 25 % ekstra ydelse.

- og jeg kunne gentage mig selv. Shuttle'n vinder med marginaler, mens ved OC har vi en forbedring på lidt over 25 %.


Lad os smide et kig på Memory benchmarken.


 

 


 

Nu sker der ting og sager. Der er absolut ingen nævneværdig forskel på de to setup ved std. clocks. RAM kører 800 MHz, med samme timings (6.6.6.18-2T), CPU kører 2.4 GHz. Eneste forskel er bundkort (chipsæt) og køleløsning.


Ved heltal, vinder referencesystemet med omkring 350 MB/s - eller hvad der svarer til lidt under 7 %. Ved kommatal er situationen omtrendt den samme. Næsten 300 MB/s til forskel eller hvad der svarer til næsten 6 % til fordel for mit referencesetup. Jeg skal ikke lige kunne sætte ord på hvad der giver den forskel. Jeg kørte testene op til flere gange, med meget lidt varians i resultater. Så åbenbart er min OCZ SLi ready RAM gladere for nForce chipsæt end for Intel chipsæt. Jeg skal ikke kunne sige det.

Ved OC, vinder RAM'ene den samme ækvivalent igen. Den eneste forskel er frekvensen (800 MHz DDR vs. 1.000 MHz DDR), hvilket giver udslag i en ydelsesforbedring på omkring 25 %. Det er direkte aflæselig, og ikke til at tage fejl af. Så der er bestemt en slat ydelse at hente hér. Men igen, det at jeg ikke kunne sætte strammere timings på mine RAM i Shuttle'n undrer/irriterer mig stadig.


 

Jeg har medtaget en WinRAR-test. Simpelthen for at se, om der er forskel på tiden det tager at komprimere en fil.


 

 


 

Se nu er jeg for alvor forvirret. Naturligvis vinder den overclockede Shuttle, igen, med hele 4 minutter og 6 sekunder. Eller hvad der svarer til lige under 29 %. Til gengæld er mit eget referencesystem håbløst bagefter. Ikke alene taber den, men det tog altså hele 2 minutter og 24 sekunder længere, at komprimere de samme filer ved std. i forhold til Shuttle'n.


 

Jamen, lad os da smide et kig på div. Futuremarkprogrammer. Jeg har smidt dem i samme graf, for overskuelighedens skyld.


 

 


 

Vi kan starte fra en ende af  -


 

3Dmark03: Her vinder referencesystemet en anelse, men bliver til gengæld slået ved overclock. Hvilket var at forvente. Men, det til trods, så mener 3Dmark03 altså, at forskellen mellem de to systemer er hele 382 point værd.


 

3Dmark05: Her vinder referencesystemet igen, dog med sølle 194 point til forskel. Men nu sker der ting og sager. 3Dmark05 er åbenbart glad for en Q6600@3.0 GHz, næsten 3.000 point værd - det er jo kun glædeligt.


 

3Dmark06: Same story, but different. Hele 70 point er hvad der adskiller de to systemer med alt på std. Det er jo til at tage og føle på. Ved overclock vindes der til gengæld omkring 878 point.


 

PCmark05: Nok den jeg personligt mest havde glædet mig til. Lidt over 200 point adskiller Shuttle og referencesystem. Men til gengæld sparkes der igennem ved overclock. Hele 8849 point, eller hvad der svarer til en forbedring på 20 %. Det er nok direkte sammenhængende med, at mange af testene er CPU-afhængige (både de enkelttrådede og multitrådede tests).


 

Nu hvor Shuttle'n så nemt kunne overclocke min Q6600, kunne jeg altså ikke dy mig for at se, om 'Crysis' ville vinde noget ved at man overclockede processoren. Så derfor er denne test med. Personligt spiller jeg meget 'Crysis' i tiden, og som en vis Hr. Jacob stegelmann engang skulle have sagt, så: "... kræver det et mirakel af en computer" - nu skal jeg naturligvis ikke kunne udtale mig om jeg sidder med en sådanne. Men den spiller nu 'Crysis' fint nok i 1440x900 med alt på "high", med undtagelse af "phys", som er sat til "very high".


 

 


 

Først kørte jeg GPU-testene. Dermed ville jeg nemt kunne se om CPU'en lagde den store belastning. Som man kan aflæse af diagrammet, så er der mest at hente ved lav opløsning og lav detaljegrad. Det burde ikke komme som den store overraskelse. Noget der tilgengæld forbløffede mig lidt var resultaterne ved "High" og "Very High". Ved "High", står referencesystem og den overclockede Shuttle fuldstændigt lige. Det var variationer på 2. decimal, og naturligvis har jeg afrundet i hele FPS. Men faktum er, at de (uanset hvor mange test jeg kørte) faktisk performede lige op, med som sagt, meget små variationer. Og så vender det. I langt de fleste af testene førte referencesystemet med to frames-pr.-second. Ikke fordi det normalt er noget jeg ville hænge mig i. Men vi snakker altså om en lidt sær begrænsning hér (synes jeg). Der er kun éen FPS til forskel, om jeg overclocker Shuttle'n eller ej. Men til gengæld hele 2 FPS til forskel, om testen er kørt på referencesystemet eller i Shuttle'en.


 

Lad os smide et kig på CPU-testen.


 

 


 

Se, det er jo hvad jeg ville kalde lidt f*cked. Indtil vi rammer "High", ser tingene jo ret normale ud. Men ved alle indstillinger sat til "high", vinder referencesystemet. Shuttle'n ved std. kommer som nummer to, og sidste mand i saunaen er den overclockede Shuttle. Det samme gælder ved "Very High". Jeg er mildest talt forvirret. Jeg ved godt at vi snakker om små variationer hér, men jeg har (igen) kørt testene op til flere gange, med samme resultat. Den overclockede Shuttle kommer ind som nummer sjok i "High" og "Very High". Så hvis man overclocker, får man dårligere ydelse... *wtf*?!


 

Jeg vil nu, lettere chokeret i min grundvold, gå over til konklusionen...

Anonym20219355916
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-02-2008 08:29:30
Svar/Indlæg:
6181/270
fed test nonig ❤

sådan en kunne jeg godt bruge til et mediacenter i stuen


CrazyEyes^DK
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-02-2008 09:49:07
Svar/Indlæg:
2388/52
god test :)

Men den minder umiskendeligt meget om SD39P2 -V1 :) heh...


jeg savner en shuttle :(


WAR1OCK
 
Overclocker
Tilføjet:
14-02-2008 10:33:49
Svar/Indlæg:
538/47
fin test. sjovt at den OC'ede version (ved godt det er den samme) er dågligere end den std. 😕 🤣


X-Man
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-02-2008 11:42:30
Svar/Indlæg:
419/70
hvor varm blev CPU egentlig under test


Rednalyn2
 
Superbruger
Tilføjet:
14-02-2008 14:50:02
Svar/Indlæg:
558/73
Ser lækker ud!

Lille rettelse:

"If it ain't broke, don't fix it" - Det betyder jo, hvis det ikke er gået konkurs, så lad være med at ret det"

Så smid lige et "n" på broke ;)

Tror der er en der hører lidt for meget rap musik :P


NoNig
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-02-2008 16:27:59
Svar/Indlæg:
23132/740
-> #1

Jotak, mange tak. Den er perfekt til formålet :yes:

-> #2

Jeg må indrømme, at jeg også kiggede langt efter den... Der er plads til det samme hardware, som pt. sidder i min egen stationære. Dejlig maskine. Ingen tvivl om dét 🙂

-> #3

Det undrede også mig en del...

-> #4

For at være ærlig, så var det ikke noget jeg specifikt kiggede efter. Men mit umiddelbare gæt ville være omkring 60-65 ºC. Den blev ikke særlig varm, især fordi jeg også kunne overclocke uden at hæve spændingen til CPU'en.

-> #5

Jeg ville anbefale dig, at slå op i en ordbog under brugte udtryk ("phrases"), og tjekke om jeg tager fejl 😉

- og nej. Jeg lytter bestemt ikke til rap-musik. Sorry 🙂


Rednalyn2
 
Superbruger
Tilføjet:
15-02-2008 23:01:50
Svar/Indlæg:
558/73
Efter lidt søgning kan jeg se folk bruger begge dele, både broke og broken.

Men jeg vil nu mene broken er det korrekte... Men hey, er sku ikke engelsk lærer, så jeg ved ikke hvilken en er rigtig. Måske begge er rigtige :D


hamderD
 
Elitebruger
Tilføjet:
15-02-2008 23:58:28
Svar/Indlæg:
7263/260
#6 Fed test NoNig, hvad syntes du sådan selv persomligt om den?.


NoNig
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-04-2008 12:07:17
Svar/Indlæg:
23132/740
-> #8

Den er rålækker, og jeg ville ønske jeg kunne have beholdt den 🙂