Test: Edimax Nmax wireless router BR-6504n

Netværk d.  14. marts. 2008, skrevet af Mads321 2 Kommentarer.  Vist: 17879 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Edimax
DK distributør: Shg.dk

Installation & Interface

 

Vi slår op på første side i den medfølgende quick guide, hvor der grundigt bliver gennemgået et komplet netværkssetup, som vi i artiklen ikke vil gennemgå i detaljer.

 

Vi springer videre til opsætningen af routeren, som er næste trin, efter man har tilsluttet de nødvendige kabler, og konfigureret netværksindstillingerne i Windows.

 

Vi går ind i webbrowseren og plotter adressen ind til routeren, som i dette tilfælde er 192.168.2.1, og vi bliver nu bedt om at indtaste brugernavn og password (disse kan findes i manualen). Der er nu flere forskellige valgmuligheder, men for at komme hurtigt i gang, vælger vi ”Quick setup”.

 

Det første vi skal gøre er, at fortælle routeren hvilken tidszone vi befinder os i, således at fejl-loggen kan angive et korrekt tidspunkt for eventuelle fejl der måtte opstå. Tiden kan desuden blive automatisk opdateret fra forskellige hjemmesider, så man f. eks ikke skal tænke på skift mellem sommer- og vintertid.

 

På næste side er der forskellige valgmuligheder, hvor man skal vælge ud fra hvordan man er forbundet til internettet, hvilket jo selvfølgelig er forskelligt, da internet udbyderne kan tilbyde forskellige muligheder fra hushold til hushold. Vi vælger ”Cable Modem”, da vi har en fast kabel forbindelse til rådighed.

 

Det sidste vi skal foretage os, er at trykke på ”Clone Mac adress”, og så har vi sådan set forbindelse…

Men, men, men. Lige nu er vores netværk pivåbent for hackere og nysgerrige og tyvagtige naboer, der kunne finde på at bruge vores forbindelse til uhensigtsmæssige formål. Det er derfor vigtigt, at man som forbruger ikke bare stopper installationsprocessen her, på trods af at alt jo sådan set virker som det skal - også selv om man måske ikke føler sig parat, til at kaste sig ud i avanceret kryptering og sikkerhed. Det er nemlig, som vi kommer nærmere ind på nu, slet ikke besværligt, eller svært at sætte op.

Det er altså ud fra devisen om, at hellere bruge den begrænsede mængde tid det tager, end at skulle stå i en situation, hvor man pludselig skal forklare, hvorfor der er blevet hentet ulovlige ting og hacket fra ens netværk, eller at man pludselig ikke kan finde alle familiebillederne, fordi en udefrakommende har fornøjet sig med at pille ved ens data.

Vi smutter altså tilbage i browseren, og klikker på menupunktet ”Wireless” ude til venstre i billedet. Her kan vi vælge forskellige former for kryptering på vores netværk.

 

Vi hopper ned til punktet der hedder ” Security Settings”, hvor vi kan vælge imellem de forskellige krypteringer. Fra top til bund; Disable, WEP, WPA pre-shared key og WPA RADIUS. Vi har i vores test valgt WEP med en kryptering på 128-bit, og her kan vi vælge om det skal være ASCII (13 karakterer) eller HEX (26 karakterer). Vi vælger det sidste, da det giver den bedste kryptering.

Når dette er valgt, så skal vores trådløse netværkskort naturligvis også sættes op til den samme kryptering, og i vores test har vi brugt en Nmax wireless USB adapter EW-7718Un, ligeledes fra Edimax.

 

Vi starter med at finde vores router, og derefter tilføjer vi den som profil.

 

Derefter trykker vi på edit, og et nyt vindue kommer frem på skærmen. På første side skal vi ikke ændre noget, så vi hopper videre til fanebladet ”Authentication and Security”. Her vælger vi under authentication type WPA, og til sidst klikker vi på ”802.1x Setting”. Under det første faneblad ”Certifikation” vælger vi EAP-FAST under authentication type. Under ”identity” har vi valgt at skrive det samme brugernavn, som vi bruger når vi logger ind på routeren via webbrowseren, og igen nederst til højre skal vi indtaste vores brugernavn og adgangskode som giver adgang til routeren.

Både routeren og det trådløse netværkskort er nu konfigureret, sådan at det er umuligt for hackere og nysgerrige naboer at få adgang til vores netværk.

 

Hele ovenstående konfiguration, er dog kun hurtig introduktion til routeren, og dennes muligheder. Vi skal nu kigge lidt nærmere på de mere avancerede features som Edimax BR-6504n også tilbyder.

QoS (Quality of Service)
 
 

Her kan mere erfarne brugere indstille applikationers prioritet for routeren. Man kan f. eks sætte max. up- og downloadværdier for programmer og spil enkeltvis, hvis man ved hvilke porte de forskellige applikationer anvender.

NAT (Network Address Translation) Settings

 

NAT giver sådan set bare mulighed for at flere systemer kan anvende internettet igennem den samme IP-adresse på samme tid. Vi finder flere avancerede indstillingsmuligheder fra top til bund; Port Forwarding, Virtual Server, Special applications, UPnP Setting og ALG Settings.

Firewall
 
 

Til sidst muligheden for at aktivere den indbyggede firewall i BR-6504n. Denne gør livet hårdt for hackere, og det er bestemt et plus at ha’ muligheden for at bruge den.

Illgor
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-03-2008 07:32:07
Svar/Indlæg:
512/68
fin gennemgang af udviklingen og fin test af opsætning, men ved ikke om det er en fejl eller hvad, men hvordan i al verden kan du lave en test af en router på 300mbit og så kun teste den på internetforbindelsen? Kunne være RIGTIG rart med en test af den egentlig down/uploadhastighed! Er vel de færeste routere der ikke kan klare en 2mbit inetforbindelse!
Og der står heller ikke noget om hvad du tester med? Store, små filer? Streaming?

Ja, jeg kunne i hvert fald godt tænke mig der kom en ekstra side på den test så man kunne se hva den virkelig kunne den router.

Husk, kritiken er ikke personlig, blot rettet mod selve teksten:D

Det er bare op på hesten igen og lige lave testen færdig, så skal jeg med glæde læse den igen:D

BTW - så findes der faktisk nogle stykker i noget ala samme design (bare til din kommentar under design"gør den meget anonym ift. hvad der ellers findes på markedet af routere") se her:
http://www.edbpriser.dk/Produc...


hamderD
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-03-2008 15:56:10
Svar/Indlæg:
7263/260
Fin test ..