Test
Testmaskinen består af :
Gigabyte X48-DS5 bios F3
Intel QX6850
BFG 8800GTS 320MB
CellShock PC2-8000
OCZ 600W
WD 40GB SATA150
Køling:
Vand - XSPC Delta m. 12mm studser, 1x120 BlackIce Extreme radiator, Hydor L30 pumpe.
Programmer:
3Dmark06
3Dmark03
PCmark05
Cinebench10
DVDshrink
SuperPI 1.5 XS
PREY demo
Crysis Demo
Prime95
Systemtest
Vi skal i gang og lægger hårdt ud med en omgang kontor benchmarks i form af PCmark, cinebench og andre.
PCmark05
PCmark05 indeholder 3D rendering af billeder, web surfing, komprimering af billeder, kryptering af tekst osv. Altsammen opgaver der er almindeligt forekommende.
Systemet holder samme niveau som de andre testede kort med QX6850 chippen i. Lige omkring 8000 point. Det er ikke verdens hurtigste harddisk vi har fat i her, og det er helt sikkert at en SATA II type vil kunne give lidt ekstra ydelse.
SuperPI 1M
Denne test har kun fat i en enkelt kerne i cpu'en, men den siger lidt om maskinens evne til at behandle rå tal. Her er det cpu'ens hastighed der er altoverskyggende, men også rambåndbredden og timings har lidt at sige.
Lige under 17sek er på linie med resten af feltet.
Cinebench 10
Cinebench testen omfatter 3D rendering af en lille OpenGL baseret film, og rendering af et billede på 800x600 pixel med en enkelt kerne hhv. alle fire kerner.
Igen ser vi en ydelse der er på linie med konkurrenterne fra ASUS, MSI og abit. Der er ikke den store forskel i resultaterne.
DVDshrink
Denne test komprimerer 1.1GB DVD film til 60% af den oprindelige størrelse.
Her ligger X48-DS5 lidt efter de andre. Jeg har kørt testen tre gange for at være sikker og vi lander 10-12% efter de andre kort, uvist hvorfor.
Næste afdeling handler om 3D ydelse. Vi lægger ud med to syntetiske tests og supplerer med to spildemoer.
3Dmark03
Selv om den har et par år på bagen giver 03 testen stadig et godt billede af den samlede ydeevne for systemet, da resultatet også afhænger af andre komponenter end grafikkortet.
Ydelsesmæssigt ligger vi her igen på linine med resten. Lad os se hvad 06 versionen kan trække.
3Dmark06
Det lader til at DVDshrink testens dårlige resultat var en enlig svale. Der er ikke noget der tyder på at X48-DS5 skulle være en dårligere platform end X38 og P35 chipsettene.
Prey demo
Spillet PREY bygger på DOOM3 motoren, og her skal vi gerne kunne trække op på den anden side af 300fps når vi sæker kravene til grafikkortet til et minimum, og lader systemet trække testen.
Som det ses har vi ingen problemer her. Men det kan jo være det kommer når Crysis skal afvikles. Dette spil stiller helt andre krav til elektronikken.
CRYSIS CPU benchmark
Igen et fint resultat. Skal man summere lidt hårdt op på de enkelte tests så er der ikke den store forskel rent ydelsesmæssigt på de enkelte chipsets. Det der skiller fårene fra bukkene er features, og her har X48-DS5 et es i ærmet. Eller måske rettere et DES.
Strømforbrug med og uden DES
På alle de nye modeller har Gigabyte implementeret en strømsparefunktion kaldet DES, eller Dynamic Energy Saver. Funktionen sørger for at regulere strømmen til cpu'en så den passer til arbejdsbelastningen. Vi har set tilsvarende fra eksempelvis ASUS der har sat en EPU chip i bundkortene til at overvåge strømforbruget. Gigabyte reklamerer med at man kan spare op til 70% af strømforbruget ved lav til middel belastning, og det skal vi da naturligvis afprøve.
I første omgang måles forbruget i stikdåsen når DES er slået fra og systemet er i hvile. Så sætter vi systemet til at afvikle 1,2,3 og 4 gange Prime95 for at presse cpu'en maksimalt. Herefter gentages forsøget med DES funktionen aktiv. Det giver følgende billede.
Der er helt tydeligt forskel på forbruget når maskinen er i hvile. Hele 30W forskel svarende til 18% lavere strømforbrug. under load ligger forskellen på 5-7% alt efter belastning, svarende til ca. 15W på det samlede system.
Ser man på cpu'en alene ser det således ud iflg. DES monitoren.
Det kan altså godt svare sig at installere DES programmet hvis man er nervøs for sin el-regning. Så kan man så overveje hvor meget grøn profil der er over at spare 15-20W i snit på en spillemaskine som denne der gladeligt runder 300W under load, men lidt har jo også ret.
Overclocking
Til den næste test er vi dog nødt til at slå DES funktionen fra. Overclocking testen har det ikke godt med en automatisk strømbegrænser, og det er heller ikke det DES er lavet til. Så ud med den og frem med BIOS settings. Efter lidt nørklen fik jeg kortet stabilt på 470fsb hvilket giver os 3.76GHz på cpu'en.
Noget både superPI og Cinebench kan lide som det ses af graferne. Der var dog mere tilbage i chippen, og ved at sænke fsb lidt fik jeg et fint clock på 4.1GHz ved 455fsb.
Det er samme strømforsysning som på DQ6 modellen, og den kan altså levere seriøse mængder strøm uden at brokke sig. Resten afhænger som altid af køling, køling og atter køling.