Introduktion
Ok, for lige at slå det fast, det her er ikke en dårlig joke der har overlevet d. 1. april. Nej, sagen er den, at Shuttle's repræsentant og undertegnede skribent drøftede de lidt mærkelige tal i forrige anmeldelse af Shuttle's XPC SP35P2 Pro Prima series barebone (du kan læse artiklen hér: http://hwt.dk/literaturedetails.aspx?TeaserID=9174 ). Vi nåede til enighed om, at det kunne være interessant at anmelde en Shuttle, prækonfigureret, for dermed at kunne fastslå div. testresultater. I og for sig, ville det meste af artiklen være ren copy-paste, især med henblik på produktbilleder og den gennemgående beskrivelse af systemet. Den eneste forskel fra denne Shuttle XPC SP35P2 Pro og den forrige er: Kortlæser i 3.5" båsen i fronten, 750 GB Samsung Spinpoint F1, takeMS RAM og naturligvis Vista Home Premium (32 bit). Det testede system kommer med en Q6600, et HD 3870, 4 GB RAM og en Samsung F1 disk, som jeg ligeledes anvendte i forrige test (dog 1 TB modellen). Den eneste store forskel på de to systemer er, at denne barebone leveres med indmaden direkte fra Shuttle. Altså, man går ind på Shuttles hjemmeside, kigger sig lidt omkring (f.eks.: http://sys.eu.shuttle.com/configuratorConsumer.jsf) og sætter det testede system sammen. Dermed lander vi på en pris der hedder godt kr. 10.500,- . Men! Der er en "hage". Den leveres med Windows Vista Home Premium, 32 bit, hvilket jeg finder en anelse mærkeligt.
I følge Shuttles repræsentant, så skyldes det problemer med drivere, spil osv. under Vista 64 bit. Nu kan jeg naturligvis ikke tale for samtlige Vista-brugere på Verdensplan, men jeg har ikke oplevet problemer i Vista 64 bit, som jeg ikke havde i 32 bit, faktisk, så synes jeg, at Vista 64 bit har kørt langt bedre end 32 bit. Hvorom alting er, så det er et valg Shuttle har taget for kunden, og det kan men bifalde eller begræde. Efter en indgående snak med Shuttles repræsentant, blev valget af 32 bit Vista forklaret således: Shuttle vælger at teste div. hardwarekonfigurationer, hos både Europa-divisionen og Taiwan-divisionen. Når først begge afdelinger siger god for det, når løsningen frem til kunderne. Shuttle vil meget gerne sælge deres barebones med Vista 64 bit, men indtil markedet og kompatibiliteten er til det, har de valgt at holde sig til Vista 32 bit. Det skyldes ikke alene kompatibilitet, men - som deres repræsentant sagde - det er dét de unge vil have. Så man skal have sovet godt og grundigt i markedsføringstimerne, hvis man ikke følger efterspørgslen og bare smider produkter på markedet. Et fint træk fra Shuttle. En anden fin detalje er Shuttles 2 års "pick -up-and-return-service". Til dem som ikke er klar over hvad dette betyder, skal jeg gladeligt forklare. Det betyder simpelthen, at op til 2 år efter købsdatoen, tilbyder Shuttle - ikke alene en telefonservice (hotline) - men også at de vil afhente produktet og aflevere det efter reparation på kundens adresse. Shuttles repræsentant udtaler, at dette gerne skulle ske inden for 7 arbejdsdage. Altså med andre ord, hvis man er uheldig mht. weekender og helligdage, hvis man afleverer sin Shuttle XPC til rep., så har man en fungerende Shuttle XPC inden for 14 dage. Det er en fin service at tilbyde. Så mener jeg bestemt, at de kr. 10.500,- er givet godt ud. Hvis man samtidig kigger på specifikationerne, så er der hardware for omkring kr. 6.000,- hvis man samtidig skal købe den tilsvarende Shuttle XPC SP35P2 Pro Prima, i løs vægt, snakker vi kr. 3.600,-. Dvs. vi er oppe og runde kr. 9.600,-
For kr. 900,- ekstra, får vi altså: kortlæser, W-lan modul, et præinstalleret Windows Vista (inkl. nyeste drivere og opdateringer) og Shuttles 'pick-up-and-return-service'. Det er ikke et billigt bekendtskab, men jeg ville vove den påstand, at det er pengene værd. Især når man tager hele den færdige pakke og XPC'ens design i betragtning.
Præsentation
For mig at se, så er denne artikel mere at læse som en forskel mellem Vista 64 bit og Vista 32 bit, da de i regelen er den eneste store forskel på de to systemer. Derfor vil jeg kappe denne artikel over i tre afsnit/sider, hvor jeg tager en præsentation af produktet hér, da teknologi og anatomi-del er den samme som i forrige artikel. Den næste del vil derfor være koncentreret omkring test og overclock og sidste del vil omfatte en afsluttende bemærkning samt konklusion og pointgivning.
Som man kan se, har Shuttle valgt at smide kortlæseren i 3.5" båsen i fronten. Dem af jer der har læst min forrige test af Shuttles XPC SP35P2 Pro, har måske bidt mærke i, at jeg nævnte de gennemsigte huller i fronten. Jeg spurgte ind til netop dét, og blev fortalt, at disse huller er designet netop til en kortlæser. Hvorfor man så ikke har valgt at smide kortlæseren dér skyldes pladsmangel til to harddiske i toppen. Så uanset om man smider kortlæseren i fronten eller i 3.5" båsen, vil man komme til at mangle plads til en tredje harddisk i systemet. Men! Nu er det imidlertidig så heldigt, at jeg også anmeldte Samsungs Spinpoint F1 1 TB harddisk for noget tid tilbage (du kan læse anmeldelsen hér: http://hwt.dk/literaturedetails.aspx?TeaserID=9158 ), og som jeg også skrev dengang, så er den afsindig hurtig. Det ville være noget nær en perfekt combo, med en WD Raptor(X) på 74/150 GB, og så en F1'er. Man ville ikke alene have en hurtig disk til lager, men også en hurtig disk til systemet (Windows + programmer). Mht. backup, er der muligheder for at gøre det med en ekstern løsning, via Firewire/IEEE1394, USB eller W-LAN. Samtlige løsninger kan anvendes, og gør tabet mindre kritisk, end hvis det hele havde været i Shuttle'n (f.eks. ved indbrud), da man kan have backup og arbejdslager adskildt.
Det indbyggede W-LAN modul kan, ligesom kortlæseren, fravælges i konfiguratoren på Shuttles hjemmeside. Modulet arbejder ved maksimale 54 mbps, og alt efter sende/modtage-forhold, kører det ganske stabilt. Antennen kan vendes, drejes og vippes alt efter forgodtbefindende, men det er absolut ikke noget der skæmmer kabinettet. Modulet tilkobles internt via USB, og ligesom med resten af systemet er denne prækonfigureret (drivere osv.) fra Shuttle af.
Alt i alt, så er der rig mulighed for at have indflydelse på sit nye system. Hvis man ikke så meget er gør-det-selv typen, har vi en klar Apple-konkurrent hér. Det er tydeligt hvem Shuttle går efter. Den eneste store forskel er, at Shuttle ikke leverer det hele indbygget i en TFT-skærm og ej heller sælger verdens mest populære bærbare musikafspiller. Hvorom alting er, så synes jeg, at dette er det perfekte kompromis. Folk som jeg, der samler selv, ville måske være mere tilbøjelige til at købe delene via butikker fundet på EDBpriser.dk eller brugt via. DBA.dk eller i HWT.dk's eget køb/salg-forum. Men har man ikke mod på at gøre det hele selv, og har man ikke mod på at rode alt for meget med div. konfigurationer, så har Shuttle en fin løsning til dig. Hvis man skulle ud i en butik og erhverve sig en lign. løsning, ville prisen måske være omtrendt den samme. Men Shuttle har alligevel gode 25 år i branchen og fejrer sit sølvbryllup med denne fine barebone. Men nok snak. Lad os få sat strøm til og se hvad den duer til.