Test: Shuttle XPC SP35P2 3500 Pro Prima Series

Barebones d.  15. maj. 2008, skrevet af NoNig 10 Kommentarer.  Vist: 11802 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Shuttle
DK distributør: Interdata.dk

Introduktion

 

Ok, for lige at slå det fast, det her er ikke en dårlig joke der har overlevet d. 1. april. Nej, sagen er den, at Shuttle's repræsentant og undertegnede skribent drøftede de lidt mærkelige tal i forrige anmeldelse af Shuttle's XPC SP35P2 Pro Prima series barebone (du kan læse artiklen hér: http://hwt.dk/literaturedetails.aspx?TeaserID=9174 ). Vi nåede til enighed om, at det kunne være interessant at anmelde en Shuttle, prækonfigureret, for dermed at kunne fastslå div. testresultater. I og for sig, ville det meste af artiklen være ren copy-paste, især med henblik på produktbilleder og den gennemgående beskrivelse af systemet. Den eneste forskel fra denne Shuttle XPC SP35P2 Pro og den forrige er: Kortlæser i 3.5" båsen i fronten, 750 GB Samsung Spinpoint F1, takeMS RAM og naturligvis Vista Home Premium (32 bit). Det testede system kommer med en Q6600, et HD 3870, 4 GB RAM og en Samsung F1 disk, som jeg ligeledes anvendte i forrige test (dog 1 TB modellen). Den eneste store forskel på de to systemer er, at denne barebone leveres med indmaden direkte fra Shuttle. Altså, man går ind på Shuttles hjemmeside, kigger sig lidt omkring (f.eks.: http://sys.eu.shuttle.com/configuratorConsumer.jsf) og sætter det testede system sammen. Dermed lander vi på en pris der hedder godt kr. 10.500,- . Men! Der er en "hage". Den leveres med Windows Vista Home Premium, 32 bit, hvilket jeg finder en anelse mærkeligt.

 

 

I følge Shuttles repræsentant, så skyldes det problemer med drivere, spil osv. under Vista 64 bit. Nu kan jeg naturligvis ikke tale for samtlige Vista-brugere på Verdensplan, men jeg har ikke oplevet problemer i Vista 64 bit, som jeg ikke havde i 32 bit, faktisk, så synes jeg, at Vista 64 bit har kørt langt bedre end 32 bit. Hvorom alting er, så det er et valg Shuttle har taget for kunden, og det kan men bifalde eller begræde. Efter en indgående snak med Shuttles repræsentant, blev valget af 32 bit Vista forklaret således: Shuttle vælger at teste div. hardwarekonfigurationer, hos både Europa-divisionen og Taiwan-divisionen. Når først begge afdelinger siger god for det, når løsningen frem til kunderne. Shuttle vil meget gerne sælge deres barebones med Vista 64 bit, men indtil markedet og kompatibiliteten er til det, har de valgt at holde sig til Vista 32 bit. Det skyldes ikke alene kompatibilitet, men - som deres repræsentant sagde - det er dét de unge vil have. Så man skal have sovet godt og grundigt i markedsføringstimerne, hvis man ikke følger efterspørgslen og bare smider produkter på markedet. Et fint træk fra Shuttle. En anden fin detalje er Shuttles 2 års "pick -up-and-return-service". Til dem som ikke er klar over hvad dette betyder, skal jeg gladeligt forklare. Det betyder simpelthen, at op til 2 år efter købsdatoen, tilbyder Shuttle - ikke alene en telefonservice (hotline) - men også at de vil afhente produktet og aflevere det efter reparation på kundens adresse. Shuttles repræsentant udtaler, at dette gerne skulle ske inden for 7 arbejdsdage. Altså med andre ord, hvis man er uheldig mht. weekender og helligdage, hvis man afleverer sin Shuttle XPC til rep., så har man en fungerende Shuttle XPC inden for 14 dage. Det er en fin service at tilbyde. Så mener jeg bestemt, at de kr. 10.500,- er givet godt ud. Hvis man samtidig kigger på specifikationerne, så er der hardware for omkring kr. 6.000,- hvis man samtidig skal købe den tilsvarende Shuttle XPC SP35P2 Pro Prima, i løs vægt, snakker vi kr. 3.600,-. Dvs. vi er oppe og runde kr. 9.600,-

For kr. 900,- ekstra, får vi altså: kortlæser, W-lan modul, et præinstalleret Windows Vista (inkl. nyeste drivere og opdateringer) og Shuttles 'pick-up-and-return-service'. Det er ikke et billigt bekendtskab, men jeg ville vove den påstand, at det er pengene værd. Især når man tager hele den færdige pakke og XPC'ens design i betragtning.


Præsentation

For mig at se, så er denne artikel mere at læse som en forskel mellem Vista 64 bit og Vista 32 bit, da de i regelen er den eneste store forskel på de to systemer. Derfor vil jeg kappe denne artikel over i tre afsnit/sider, hvor jeg tager en præsentation af produktet hér, da teknologi og anatomi-del er den samme som i forrige artikel. Den næste del vil derfor være koncentreret omkring test og overclock og sidste del vil omfatte en afsluttende bemærkning samt konklusion og pointgivning.

 

Som man kan se, har Shuttle valgt at smide kortlæseren i 3.5" båsen i fronten. Dem af jer der har læst min forrige test af Shuttles XPC SP35P2 Pro, har måske bidt mærke i, at jeg nævnte de gennemsigte huller i fronten. Jeg spurgte ind til netop dét, og blev fortalt, at disse huller er designet netop til en kortlæser. Hvorfor man så ikke har valgt at smide kortlæseren dér skyldes pladsmangel til to harddiske i toppen. Så uanset om man smider kortlæseren i fronten eller i 3.5" båsen, vil man komme til at mangle plads til en tredje harddisk i systemet. Men! Nu er det imidlertidig så heldigt, at jeg også anmeldte Samsungs Spinpoint F1 1 TB harddisk for noget tid tilbage (du kan læse anmeldelsen hér: http://hwt.dk/literaturedetails.aspx?TeaserID=9158 ), og som jeg også skrev dengang, så er den afsindig hurtig. Det ville være noget nær en perfekt combo, med en WD Raptor(X) på 74/150 GB, og så en F1'er. Man ville ikke alene have en hurtig disk til lager, men også en hurtig disk til systemet (Windows + programmer). Mht. backup, er der muligheder for at gøre det med en ekstern løsning, via Firewire/IEEE1394, USB eller W-LAN. Samtlige løsninger kan anvendes, og gør tabet mindre kritisk, end hvis det hele havde været i Shuttle'n (f.eks. ved indbrud), da man kan have backup og arbejdslager adskildt.

 

Det indbyggede W-LAN modul kan, ligesom kortlæseren, fravælges i konfiguratoren på Shuttles hjemmeside. Modulet arbejder ved maksimale 54 mbps, og alt efter sende/modtage-forhold, kører det ganske stabilt. Antennen kan vendes, drejes og vippes alt efter forgodtbefindende, men det er absolut ikke noget der skæmmer kabinettet. Modulet tilkobles internt via USB, og ligesom med resten af systemet er denne prækonfigureret (drivere osv.) fra Shuttle af.

Alt i alt, så er der rig mulighed for at have indflydelse på sit nye system. Hvis man ikke så meget er gør-det-selv typen, har vi en klar Apple-konkurrent hér. Det er tydeligt hvem Shuttle går efter. Den eneste store forskel er, at Shuttle ikke leverer det hele indbygget i en TFT-skærm og ej heller sælger verdens mest populære bærbare musikafspiller. Hvorom alting er, så synes jeg, at dette er det perfekte kompromis. Folk som jeg, der samler selv, ville måske være mere tilbøjelige til at købe delene via butikker fundet på EDBpriser.dk eller brugt via. DBA.dk eller i HWT.dk's eget køb/salg-forum. Men har man ikke mod på at gøre det hele selv, og har man ikke mod på at rode alt for meget med div. konfigurationer, så har Shuttle en fin løsning til dig. Hvis man skulle ud i en butik og erhverve sig en lign. løsning, ville prisen måske være omtrendt den samme. Men Shuttle har alligevel gode 25 år i branchen og fejrer sit sølvbryllup med denne fine barebone. Men nok snak. Lad os få sat strøm til og se hvad den duer til.

Illgor
 
Elitebruger
Tilføjet:
15-05-2008 10:11:45
Svar/Indlæg:
512/68
fin gennemgang.
men synes nu graferne er lige lidt uoverskuelige. Det fremgår ikke (så vidt jeg kan se) hva der er den nye og den gamle shuttle. Så vidt jeg kan se står der 2 helt ens navne på den samme graf, hvilket må betragtes som en noget forvirrende information.
Og måske lave nogle afsnit i de rimelig lange tekster der er.

Må igen sige at være utilfreds med pointuddelingen, men det er nu efterhånden rimelig generelt herinde hvilket også ligger til grundlag i det noget dårlige pointsystem.

Inno/tek - 4 point? hva får en ny ting så på markedet? (altså noget man ikk har set før)
Bundle - du sir selv der ikk er meget til, men vælger alligevel at give 4?
Pris - et 5 tal! Ved godt at det er nogle vældig lækre computere, men ærlig talt - man ville jo kunne samle en lignende maskine for langt mindre. Det går jo ud over alle mulige ting som design osv, men com'on, en top karakter for en computer til 10k!
En god karakter for mig i denne kategori vil sige et produkt der levere hva den skal og samtidig er i bund i forhold til andre lignende produkter. (og her sammenligner du med en mac, men i forhold til andre computere må det siges at være halvpepret)

Nå, men tag det som kritik og sefølig intet personligt. Synes nu det er sejt nok du gider teste et produkt som du faktisk allerede har brugt mange timer på at teste blot for at finde nogle minimale forskelle der måske bare grunder i drivere og OS.
Thumbs up 😀



DLC
 
Overclocker
Tilføjet:
15-05-2008 12:13:05
Svar/Indlæg:
151/18
Hmm den der med at sammenligende vista med OS X syntes jeg er "lidt" tynd, designede er godt nok stjålet derfra men mht. stabilitet er det da lige til at lukke op og ***** i, jeg har ikke haft en dag igennem de sidste to uger (bortset fra i lørdags hvor jeg ikke tændte min comp) hvor stifinder ikke har crashed, hvor flere andre programmer bare er holdt op med at virke og siden har crached...


NoNig
 
Elitebruger
Tilføjet:
15-05-2008 13:05:48
Svar/Indlæg:
23132/740
-> #1

Jotak, mange tak.

Mht. graferne:
De(t) bliver rettet, men jeg kan hurtigt sige, at resultaterne længst til venstre (i PCmark05, 3Dmark03, 3Dmark05 og 3Dmark 06) er det nye prækonfigurerede system. Resten burde give sig selv. Det er også forklaret i teksten nedenunder, hvilke resultater der hører til hvor, men jeg kan godt se hvad du mener, og det bliver rettet.

Mht. inno/tek:
Et 3-tal gives til det jævne produkt. Der er intet nyt i P35 chipsættet, men specifikationerne passer ret godt til et enkel-grafikkort-setup, og Shuttle har designet strømdelen således, at der er rigelig med pusterum til en Quad-core. Når jeg giver et 4-tal i inno/tek - så skyldes det, at jeg synes at systemets overordnede innovation/teknologi hører til i den bedre ende, når vi sammenligner med de fleste andre færdigsamlede systemer.

På mange måder, kan man argumentere for, at der i regelen blot er de samme muligheder som i en moderne laptop, til den halve pris. Det vil jeg gerne vedkende mig. Men når vi skal vurdere overordnet, så vil jeg klart stå ved det uddelte 4-tal, da systemets overordnede finesser og muligheder er over gennemsnittet. Så derfor gives der et flot 4-tal i denne kategori.

I korte træk kan siges, at det handler ikke alene om nyskabelse, altså hvad der er af nye ting, men også hvad man får med i pakken. Hvis det skulle være udelukkende baseret på "innovation", så ville jeg nok ikke give det mere end et 3-tal. Men da vi trods alt får en Quad-core, 4 GB RAM, fingeraftrykslæser, kortlæser, W-lan modul, en af markedets hurtigste harddiske, meget lydsvagt design OG et HD3870 med i kassen, så synes jeg bestemt et 4-tal er på sin plads.

Hvilket leder mig til...

Mht. pris:
(Som nu er på) Kr. 9.425,- er mange penge for sådan nogle som os. Men hvis man skal ud og købe en tilsvarende computer, der er færdigsamlet på forhånd, så er kr. 8-10.000,- nok ikke helt galt ramt. Hvis man, lige nu og her, skulle ud og købe de samme ting og vælge fra de billigste steder på EDBpriser, ville tallene se sådan her ud (afrundet til nærmeste kr. 100,-):

Shuttle SP35P2 Pro - Kr. 3.500,-
Intel Q6600 - Kr. 1.300,-
2x 2 GB PC2-6400 CL5 - Kr. 600,-
Samsung Spinpoint F1, 750 GB - Kr. 700,-
LG DVD-brænder - Kr. 200,-
ATi Radeon HD3870, 512 MB - Kr. 1.100,-
Kortlæser - kr. 300,-
W-lan modul - kr. kr. 600,-
Windows Vista, Home Premium OEM - Kr. 600,-

I alt: Kr. 8.900,-

Så rundt regnet kr. 500,- er sparet, ved at samle det hele selv, installere, konfigurere osv. blah blah blah. Hvis du lægger de kr. 9.500,- hos Shuttle, hvad er det så du får oveni hatten?

Jamen, først og fremmest er systemet samlet for dig på forhånd. Al software og nyeste drivere er lagt ind. Du får 2 år on-site garanti (pick up and return). Så jow, jeg synes da bestemt at kr. 9.500-10.000,- er givet godt ud, og et klart 5-tal værdigt 🙂

-> #2

Vista/Longhorn har været i støbeskeen i rigtig lang tid. Så hvem der har "stjålet" fra hvem, er svært at sige. Men nu skal det ikke være en enten/eller-debat, men en både/og. Dér synes jeg, og igen - det er klart min egen subjektive og særdeles partiske holdning - at Windows Vista klart er det bedste Windows til dato. Det er stabilt, hurtigt og ret sikkert (jeg har kørt uden antivirus på min computer, siden 2002/2003, det er gået fint).

Jeg kan, af gode grunde, ikke tale på vegne af alle brugere på Verdensplan. Men det føles lidt som om, at mange basher Vista, bare for at brokke sig. Jeg har også oplevet crash i Vista, men det skyldtes som regel tredjepartssoftware, af en tvivlsom kvalitet, eller en ustabil harddisk eller to. Det til trods, så har det kørt uden problemer.

Jeg bruger selv min computer til video og billedredigering (når ellers den virker som den skal), og dertil må siges, at Vista er klart dejligere at arbejde med og se på, end Windows XP er/var det. Adobe Photoshop, Premiere og After Effects, har kørt upåklageligt, og selv mit nu aldrende Paint Shop Pro 8, gør sig det fint i Windows Vista.

En af fordelene ved at eje noget softwaren er jo netop, at man er berettiget til support og div. downloads. Det er de færreste udviklere af "seriøs" software, som ikke retter den slags fejl med det samme, og hvis man ikke indsender fejlrapporter og diagnosticerer, så har de pågældende udviklere eller Microsoft jo svært ved at vide, at der rent faktisk er en fejl - et eller andet sted. Så kan man jo diskutere om det er softwaren eller brugeren der er problemet.

Anyways.

Det er bestemt ikke tyndt, at sammenligne Mac OS X med Windows Vista. Især ikke, som du siger, når den ene har "stjålet" fra den anden. Så er det jo dermed ret interessant at se, hvor får man mest for pengene?

Det er klart, at Mac OS X er rigtig lækkert at arbejde med. Ingen tvivl dér. Men samtidig udvikles der langt mere software (og vira) til Windows, hvormed Apple er nødt til at bundle en masse software, så de kan holde på deres skare. De fleste switchere er ganske almindelige mennesker, der bare skal organisere feriefotos og brænde en DVD til moster Elly på Fyn.

Det er de kunder, samt en lille skare af gamersegmentet, som Shuttle går efter benene på. Apple har været i stor fremgang, og dét takket være en særdeles letfordøjelig brugerflade og en gennemskuelig arkitektur. Men, omvendt, så er det svært at spille spil på en Mac, da ikke alle titler udvikles hertil, men med Bootcamp kan man installere Windows på sin Mac og så er vi tilbage ved Microsoft igen.

Det er svært at sige Windows Vista, uden samtidig også at sige Windows XP eller Mac OS X. Hvorom alting er. Hvis Microsoft har fattet pointen, og endelig laver stabile operativsystemer, skal vi så ikke bare glæde os over dét, i stedet for at finde på nye ting at pive over? 😉


CrazyEyes^DK
 
Elitebruger
Tilføjet:
15-05-2008 13:47:41
Svar/Indlæg:
2388/52
Okay. Jeg har nu i min "indkøbsliste" på edbpriser et shuttle SP35P2 system og en hvor der er smidt samme hardware i et alm ATX kabinet.

Man sparer ca. 1000,- ved at vælge et alm kabinet. Men dertil har man jo oftest brug for en 520W psu. I shuttle er der en 400W som bare sparker røv! en Q6600 sluger jo en pæn del strøm, især når den nu bliver overclocket med 900mhz! og utroligt at I.C.E kølingen kan klare det :| tager virkeligt hatten af.

Størrelsesmæssigt får man også langt mere med en shuttle. En shuttle er lille, vejer ikke så meget og kan nemt være i en sportstaske sammen med skærm og tastatur (been there med min gamle SD37P2 og Samsung 913N). Hvorimod, med et ATX kabinet, skal man jo nærmest have en hel kuffert hvis man vil have den i en eller anden form for taske.

Når den står derhjemme, tager en shuttle heller ikke nær så meget plads (yay så er kæresten også glad 😲 ) og sluger også mindre strøm (igen er kæresten glad 🤣 ).

Det som shuttle tilbyder med Pick up and return er virkeligt lækkert. Hvem har ikke prøvet at der er noget galt med systemet?
Med denne service er man jo ikke nødt til at fejlfinde og sende ind til RMA selv, nu kommer de sgu lige til ens hovddør og henter den! Det er da bare service så det siger spar to!

nå ja, men ville bare lige skrive, at når jeg engang får lov til at få en ny computer (pladsmangel :( mangler en lejlighed der er større! 😩 ) så tror jeg faktisk at jeg hopper på sådan en prækonfigureret shuttle!

Og nå ja, det ville også være lækkert med nogle flere anmeldelser af shuttle's andre produkter :yes:
såsom deres SP38P2 ? den kunne jeg godt tænke mig at se en anmeldelse af. Især med Crossfire på to HD3850 kort 😀


aNker
 
Superbruger
Tilføjet:
15-05-2008 17:35:25
Svar/Indlæg:
740/37
Jeg savnede bare nogle billeder 😉

*******EDIT********

Men så kunne jeg jo bare se på den gamle anmeldelse 😛


hamderD
 
Elitebruger
Tilføjet:
17-05-2008 12:47:22
Svar/Indlæg:
7263/260
#5 Enig. 🙂


Illgor
 
Elitebruger
Tilføjet:
17-05-2008 19:53:27
Svar/Indlæg:
512/68
Nonig, vil bare lige sige at det jeg mente med prisen var at man kunne samle et næsten tilsvarende system (tænker ikke på shuttle) til en langt mindre pris. Alstå hvis man samler en hele masse ting til billigere penge.
Ikke fordi man så muligvis får samme ydelse, men det er lidt ligesom en fiat og en mercedes - med mercedesen får du naturligvis en satans nice bil og alt muligt, men hvis man punger en million ud så kan man da ikk sige man har gjort et kup for 4 hjul der kører der fra punkt A til B. (ved godt det måske ikk er den beste sammenligning, men overdrivelse fremmer...du ved:D)
Men kan godt se det med inno/tek når man tænker på 3 er jævnt:D

Mht graferne prøvede jeg også at skrive at man godt kunne forstå dem, men at der blot manglede forskel i selve grafen:

Lige for at sige en ting. Har selv en shuttle og synes da det er en vældig nice comp, så skal da selv være med til at rose dem. Håber bare du forstår det med at pris.

Og tak for svar:D 🤡

'Edit: Vil os lige sige en ekstra ting mht pris. Feks når kølere eller andre enkeltprodukter bliver anmeldt her på siden, så kan en køler blive rost til skyerne og virkelig slå andre produkter (feks thermalright har denne tendens) men så er prisen måske 500kr hvilket jo er en del for en køler.
Min pointe er bare i bund og grund at det er pointfordelingen som er meget skæv/ujævn i mange test og nok det der irreterer mig mest.
For hvis man laver pointsystemet sådan at prisen følger produktet, så skal det også gives point ud fra det og så kan et 5 tal måske være berettet i din anmeldelse, men sådan ser jeg ofta bare ikk pointskalaen blive brugt herinde.


NoNig
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-05-2008 13:20:27
Svar/Indlæg:
23132/740
-> #7

Man vil jo, stort set altid, kunne samle sig et billigere setup, hvis man selv køber delene (især brugt) og ved hvad man skal gå efter. Men, så ville man jo netop ikke købe et færdigt produkt til at starte med. I så fald, så burde OEM-markedet være en kæmpe-fiasko, hvilket det jo ikke er 🙂

Du kan læse mere om vores ratings hér: http://hwt.dk/literaturedetail...

Man skal altid vurdere ud fra pris/målgruppe. Hvis man går ud, og vil investere f.eks. kr. 10.000,- for en computer, hvor får man så mest for pengene? Især hvis man tager div. faktorer med ind over til betragtning. Tag f.eks. Apples Macs. Det er jo klart for enhver, at de koster kassen, men, det samme gør IBM eksempelvis også. Men man får bare en langt mere attraktiv softwarepakke med i prisen. Så hvilken af de to er så det bedste køb?

Der skal man, igen, holde det op imod målgruppen, og så kommer vi til hele sagens humle. Det er den enkelte skribent der vurderer varen. Man har jo naturligvis sin ret til at være uenig (på samme måde, som en filmanmelder måske kan være lidt spøjs i sin pointgivning), men så må man jo blot håbe på, at skribenten/anmelderen har været så grundig i sin anmeldelse, at man selv kan vurdere ud fra de ting der bliver fortalt om produktet.

Hvis nu det havde været et kamera, så synes jeg det er lækkert, at kameraet er ergonomisk udformet, så man kan arbejde med det i længere tid ad gangen (f.eks. dSLR). Omvendt, så vil det jo ikke være passende for en familie der bare skal have et "point and shoot"-kamera. Der skal det helst være lille og håndtérbart 🙂

Igen. Det hænger meget sammen med anmelderens opfattelse af produktet og målgruppen. Hvis anmelderen ikke selv hører til målgruppen, bør man i det mindste være objektiv nok, til at kunne sige det ligeud 😉


Illgor
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-05-2008 17:03:03
Svar/Indlæg:
512/68
Tak nonig - så blev jeg det klogere:D
Så er der bare andre test som har gjort mig forvirret mht jeres score. For har da set adskillige test hvor produktet er rost til skyerne og prisen så bare har trukket meget ned (hvilket den jo ikk bør gøre hvis den passer til hvad man får)

Nå, men lad diskussionen ligge.

Rart lige at få det afklaret i hvert fald...



NoNig
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-05-2008 17:30:47
Svar/Indlæg:
23132/740
-> #9

Jamen. Jeg er da fuldstændig enig med dig. Det kan godt være mærkeligt at se f.eks. en Ferrari blive rost til skyerne, men så falde ned på eksempelvis pris og/eller interiør.

Vi kan jo godt have det vildeste grafikkort til test, med den lækreste køler. Men hvis det koster tre gange så meget som modellen lige under, der kan det samme (måske med 1-10 % mindre ydelse, respektivt), så er der nok ikke megen mening i at vælge lige præcis dét produkt. Især ikke hvis man, som du siger, bare skal fra A til B 🙂