Test: Bundkort og OC-guide til AMD64

Projekter d.  05. august. 2005, skrevet af red_martians 24 Kommentarer.  Vist: 19702 gange.

Overclocking


Der er to måder at overclocke sin processor på. Ved hjælp af multipliers eller ved hjælp af frontsidebus eller hypertransport (forkortet FSB og HT) En processor har ikke en fastlagt intern clockfrekvens, men baserer den udfra den frekvens dets talerør arbejder med. Multiplieren fortæller så processoren hvilken gangefaktor den skal arbejde med i forhold til talerøret.

Eks. 200Mhz FSB/HT gange 18multiplier = 3600Mhz

Begge dele kan forhøjes eller evt. sænkes, alt efter hvad man er ude på. En højere HT/FSB vil sætte mange andre ting end lige processoren op i flere svingninger, da rigtig mange ting på bundkortet baserer deres egen-frekvens på HT/FSB. I dag er det største problem rammene.
I gamle dage arbejde praktisk taget alt ud fra denne frekvens, og det var generelt et stort problem er overclocke FSB, derfor arbejdede man i stor stil med dividers.

På mange processorer har man låst mulitplieren fast til enten en maxgrænse (altså man kan ikke hæve den over standard, men man kan godt sænke den) Eller til en fast multiplier(standard-multiplier).. Det gør at vi praktisktaget kun kan overclocke fsb. Der findes dog processorer der adskiller sog fra denne regel. Bl.a. AthlonFX der har ulåste mulitpliers, og man kan derved hæve og sænke dem som det nu passer én.





Et gamle-dage-scenarie


Vi forestiller os et scenarie i gamle dage hvor vi skal overclocke pentium3 800Mhz. Multiplierne er låst fra fabrikkens side af (ligesom de i høj grad er i dag) Så derfor har vi kun mulighed for at overclocke FSB'en for at få flere heste ud af processoren.
En pentium3 800Mhz arbejder med en 133Mhz FSB og med PCI'ens hastighed sat til 33Mhz. Rammene arbejder synkron med 133Mhz.
Div. at rammenes divider er sat til 1:1 og PCI'ens (og dermed hastigheden til south-bridgen) er sat til 1:4. Processoren arbejder med en multiplier på 6x (6x133Mhz = 800Mhz)

Det var svært og især dyrt at få hurtigere ram dengang, så man var tvunget til at stille på dem hvis man skulle overclocke. Et andet problem var PCI-bussen der indtil for et lille stykke tid sidenogså var forbindelsen til southbridgen. Rundede PCI-bussen's hastighed 37Mhz, var chancen for afbrændt eller ustabil hardware overhængende.

Vi forestiller os:
Vi overclocker fra de 133Mhz fsb til 150Mhz fsb.
Processoren hastighed er nu 6x150Mhz = 900Mhz
Rammenes hastighed er 150Mhz
Og PCI-bussen er på 37,5Mhz

Både rammene og PCI-bussen ligger ret højt.
Så man stiller på rammenes divider. 5:6 ville være en mulighed. = 125Mhz
PCI'en bliver man også ned til at sætte en tak ned. 1:5 ville være det oplagte = 30Mhz

Vi fortsætter på til 166Mhz.
Processorens hastighed er 1000Mhz
Rammenes hastighed er nu 139Mhz (ca. hvad man kan presse 133Mhz ram til)
PCI'ens hastighed er 33Mhz = perfekt

Processoren er nu presset 200Mhz og en FSB på 166Mhz er temmelig voldsomt for den tids hardware og dette var oftest max hvad man kunne trække ud af et chipsæt. Oftest var det sådan et det var bundkortet frem for processoren der satte grænsen.





Et moderne overclock af en athlon64-processor


I dag er det praktisktaget kun processoren der bliver påvirket når man overclocker på FSB/HT. Det skyldes at chip-producenterne har indbygget en lås i chipsættet således at frekvensen på de andre dele ikke bliver påvirket når man hæver hastigheden på HT/FSB.

I bios indstiller og låser man altså ens PCI-e(AGP) og PCI til en fast hastighed



Oftest sætter man blot dets frekvens f.eks. 66/33Mhz til AGP/PCI-lås, og 100/33Mhz til PCI-e/PCI når vi så hæver HT/FSB følger de ikke med længere og er låst fast til den angivne frekvens og ikke til en divider længere.
Dette gør det så langt lettere for os at overclocke processoren.

Til forskel for år tilbage, er det i dag muligt at købe meget hurtige ram, der kan tåle gale frekvenser, og også til ganske fornuftige priser. Det gør at rammene sjældent skal indstilles for at de kan tåle, at vi fyre op under dem. Til tider kan det dog være en nødvendighed, hvis vi virkelig skal have clocken op at ringe. I modsætning til AGP/PCI-e/PCI-bussen arbejder rammene stadig i dividers, det står bare sjældent angivet sådan længere. I dag står enten bare 100Mhz, 133Mhz, 166Mhz, 200Mhz eller også er de angivet i procenter af HT/FSB
Dette kan jo hurtig omregnes til dividers (1:2, 2:3, 5:6 og 1:1) hvilket kan være meget nyttigt hvis man overclocker så voldsomt at ikke engang de hurtigste ram kan følge med.

Dernæst skal vi se på HT-bussen. Da den ikke har samme betydning som den gamle FSB påvirker vi ikke systemets samlede hastighed særligt meget ved at skrue ned for hastigheden. Ja det lyder underligt men HT-bussen er yderst fleksibel.
HT arbejder med enten 4 eller 5 datapakker per clockslag og de kan sjældent være ret lette at clocke på grund af at de er så pressede. Men har HT-bussen ikke særligt meget at lave, kan vi presse frekvensen i vejret og dermed overclocke HT-bussen og dermed processoren og rammene.

De fleste bundkort har det bedst med en samlet HT-frekvens på lige over 800Mhz for 754-bundkort og 1000Mhz for 939-bundkort. De 800 og 1000Mhz er beregnet ud fra 200Mhz HT x antal datapakker. Og her kan vi stille på både datapakker og frekvens.

Vi forestiller os at vi har et socket939-bundkort med en Athlon64-processor med en rating på 3200+ og en frekvens på 2000Mhz. Det vil sige at vores processor har en multiplier på 10x da HT har en frekvens på 200Mhz

Vores bundkort køre 5xHT og 200Mhz fra standard. Så nu indstiller vi det til at overføre 4xHT ved 250Mhz og vi lander igen på de magiske 1000Mhz.

Processorens hastighed: 250Mhz * 10multiplier = 2500Mhz. Et overclock der er muligt især med de nye winchester-CPU'er


Billede af Award-bios indstillinger af ram-frekvens og HyperTransport. det øverste er selve vores gangefaktor
(5pakker per clockslag, hvor angivelsen med pilene, beskriver at den overfører 16bit per pakke upstream og downstream


Rammene skal selvfølgelig kunne tåle denne hårde frekvens og PC3700-4000-ram er rigeligt til det her brug.


Dette billede viser hvad der sker når man hæver HT-frekvensen.
Hvad der bliver påvirket, hvordan det bliver påvirket, og hvor man skal være påpasselig






Vcore og Vdimm


Hvis vi skal op og rode i de her frekvenser og stadig have en stabilt maskine, kan det være nødvendig at tilføre lidt ekstra power til dets dele. Processorens standard-spænding afhænger meget af model og frekvens, og kan øges ved hjælp af Vcore i bios. Ved at man tilfører mere strøm til processoren er den mere modtagelig for højere frekvenser, hvis altså den er kølet ordentligt. Generelt er god køling et must ved overclocking, men er man allerede oppe og rode i frekvenser hvor en øgning af Vcore er nødvendig, skal man virkelig tænke over hvad det er man har gang i.
Vdimm kan være en helt anden sag. Vdimm er en øgningen af spændingen til rammene, og med flere typer ram er det nødvendigt at give flere volt end standard for at opnå rammenes angivede frekvenser. Normalt er DDR-PC3200-ram 2.5v, men sidder man med et sæt DDR-PC4400-ram kan det være et den angivelse først kan nåes ved 2.9v. Her er man altså nødsaget til at hæve spændingen til rammene, dog uden det vil gå ud over garantien, hvis den er angivet sådan. Tjek derfor Vdimm på rammene inden i går i gang. Flere typer ram kan derudover nå endnu højere frekvenser ved endnu højere Vdimm. F.eks. de efterhånden nostalgiske BH5-ram der kan nå meget høje frekvenser ved stramme timings ved Vdimm på over 3.3v. Ligesom ved Vcore kræves der ordentlig køling ved så høje frekvenser, og ramsinks og evt. aktiv køling er et must. Til sidst kan man hæve spændingen af northbridgen. Fidusen er, at man med den gamle type chipsæt, kan hjælpe northbridgen til at køre med de frekvenser man har overclocket fsb'en til. Hvad angår Athlon64/Sempron754 har det slet ikke den samme betydning. For det første er er der meget lidt ydelse at hente ved at overclocke HT-bussen. For det andet bruger HT-bussen en multiplier, som kan indstilles, så man ikke behøver at bekymre sig om varme chips i samme grad.
Advanced
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-08-2005 01:34:42
Svar/Indlæg:
6899/119
dælen dylme godt lavet, det må jeg sige. :o

selvom jeg egentlig mere eller mindre ved meget af det der står, har jeg læst hele teksten igennem af bar nysgerrighed.

rigtig godt læsestof.

nybegyndere, se at komme i gang :)

Mvh. "AMD"




Emillos
 
Overclocker
Tilføjet:
06-08-2005 11:02:09
Svar/Indlæg:
14079/622
Kan rigtig godt lide jeres "OC-skema" :)

Har kun lige skimmet teksten, men De har sgu gjort et godt stykke arbejde, min kære Red_martians :P;)



Jesse
 
Superbruger
Tilføjet:
06-08-2005 11:16:03
Svar/Indlæg:
1373/34
Kanon arbejde, som sædvanligt :)

Til alle der ikke har oc'et deres spand endnu. Kan i så komme igang :e



mr.don
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-08-2005 13:08:52
Svar/Indlæg:
1762/36
Jeg har nærlæst testen og har fundet et par småfejl hist og pist - -tag nu ikke dette som negativ kritik af guiden, jeg synes at den er virkelig god,
men det kan godt forvirre en nybegynder når du er kommet til at skrive Vcore i stedet for Vdimm... (Håber ikke at der er nogen som giver deres socket 939 processor +3.3V):

--Bundkortets chips og interne kommunikation-- (midt på siden)
Der er 2-3store chips der styrer et moderne bundkort. Selve processoren(der er udskiftbar) North-bridge og South-bridge(der til tider er samlet i én chip) Processoren tager sig <B>generalt</B> af beregninger, men den har med Athlon64 og Sempron754 fået en mere central funktion.

--Vcore og Vdimm--
F.eks. de efterhånden nostalgiske BH5-ram der kan nå meget høje frekvenser ved stramme timings ved <B>Vcore</B> på over 3.3v. Ligesom ved Vcore kræves der ordentlig køling ved så høje frekvenser,

--Køling--
Det er ligeledes her man skal overveje hvad <B>amn</B> har gang i.

Et kendt problem er de såkaldte <B>mosphets</B>, der under overclocking kan blive så varme at de fejler.
Er det ikke mosfets? med f i stedet for ph...

BTW, så er jeg selv lige rykket op i gruppe 2 :p

Vand-kanont arbejde Red_Martians! ;):p



red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
06-08-2005 13:27:41
Svar/Indlæg:
7881/1165
Ups... Vcore er min fejl..... Mener at mosfets / mosphets kan staves på begge måder.

Men takker for fejlen med Vcore... en grum satan at skrue den op på 3.3 jo mindre man har en gammel k6-2'er.



mr.don
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-08-2005 14:35:45
Svar/Indlæg:
1762/36
Det var så lidt, kom i tanke om er der ikke nogget med at HTT ikke kan/må komme over 1100 (ellers fucker det) - eller er det bare 1000?



red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
06-08-2005 14:42:58
Svar/Indlæg:
7881/1165
#6: Det har jeg beskrevet.... Godt nok beskrevet det som 1000, men det kommer vist meget an på bundkortet, og er vist ik så stort et problem længere som det har været. Men det er jo svært at sige, men kan jo ikke andet end at overclocke for at finde ud af hvor bundkortets grænse ligger :)

Kunne jo passende spørge om, om nogle er intereseret i andre Guides, og isåfald hvilke?? Har tænkt på en lignende til Intel/celeron og athlonXP/SempronA
Eller er en GFX-OC-tweak-guide vigtigere??
Eller evt. noget helt tredje?



DTU_XaVier
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-08-2005 15:25:00
Svar/Indlæg:
2786/120
Rigtig god læsning! Kudos herfra ;)
Var flad af grin da jeg så den øverste brik i dit OC-skema:
"You are Fucked!" :e
Rigtig god artikel R_M.... Lav lige en til GFX også ;)
Det må du da kunne finde ud af :00 :p

MVH.
Toke :)



mr.don
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-08-2005 19:47:35
Svar/Indlæg:
1762/36
Jeg synes også at en GFX-Guide ville være at foretrække...

Hvor lang tager sådan en artikel egentlig at skrive?



red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
06-08-2005 21:15:36
Svar/Indlæg:
7881/1165
#9: den her artikkel, har været en hygge én for min side. Men sådan en GFX-review som jeg laver, tager hvis jeg kører non-stop uden mad osv. 10-15timer alt efter hvor meget jeg selv står med. Og jeg har fået at vide jeg er hurtig. :l
Den her har taget mig et par formiddage her og dér.
Husk der er billeder, grafer, korrektur, opsætning osv. Og derefter sætte det ind på hjemmesiden, hvilket også tager sin tid at overfører tekst, billeder osv... Det er ingen lille opgave at skrive artikler og lave reviews, og langt større end jeg oprindeligt troede.
Men vil tro det her alt ialt har taget mig 8-12timer



Duckmann
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-08-2005 10:36:31
Svar/Indlæg:
188/2
Kanont arbejde !



meteorman
 
Superbruger
Tilføjet:
07-08-2005 13:26:26
Svar/Indlæg:
79/27
mosfet er vist ikke bare et ord men et akronym for metal oxide semiconductor field effect transistor, så det kan ikke staves med ph. :00



red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
07-08-2005 14:09:07
Svar/Indlæg:
7881/1165
#12: takker!!.. så ved jeg det :)
Tror jeg har rettet alle de fejl nu :s



mr.don
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-08-2005 17:57:11
Svar/Indlæg:
1762/36
10-15 timer er da ikke så slemt, ikke når man tænker på hvor lang tid en skriftlig opgave tager mig...



Jesse
 
Superbruger
Tilføjet:
07-08-2005 18:19:04
Svar/Indlæg:
1373/34
->#7

Tror en gfx - oc tweak guide vil være at fortrække ;)



Coctail
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-08-2005 18:20:28
Svar/Indlæg:
2353/24
Super artikkel :) Læste den af ren og skær nysgerrighed, da jeg ikke selv jeg ikke har amd64

Godt skrevet/ formuleret osv. 8)

Tror snart at du slår Stamps i at være paint1337 master :e (syntes det er lang tid siden jeg har set ham herinde)
10-15 timer for en artikkel/test og så er det hurtigt :o jeg vidste godt at det tog lang tid, men ikke så lang tid :o Men det er vel grunden til at de er så gode :D





jmose
 
Moderator
Tilføjet:
07-08-2005 18:42:47
Svar/Indlæg:
3863/538
God og saglig artikel. Takker for læsning. Jeg er faktisk ikke den store GFX-OC, så jeg vil hellere se en artikel om XP-CPU´er. For jeg vil tro at 70% af alle pc ejere stadig har Soc A / 478. (incl mig selv) Det kunne også være skægt at OC en rigtig gammel kasse. Men det findes sikkert i utallige artikler.



hamderD
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-08-2005 23:34:37
Svar/Indlæg:
7263/260
Faktisk en dejlig artikel med masser af fyld ;)

og som nogle andre skriver, hvad med en oc af gfx artikel? 8)

Men heelt sikkert et godt stykke arbejde det du har lavet der, ;), forsæt med det red_martians 8) ;) :e :p



mr.don
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-08-2005 23:42:50
Svar/Indlæg:
1762/36
#17 Nu er jeg lige selv skiftet over fra A til 939, men der er en gammel overclocknings guide herinde til generel OC af processor...

Men så vil jeg tro at 100% af de faste brugere har et grafikkort fra enten ATI eller nVidia...
med faste brugere menes at man har en stationær computer.



4532602
 
Overclocker
Tilføjet:
17-08-2005 00:47:51
Svar/Indlæg:
15/0
[b]Præcisioner / Teknikaliteter[/b]

Bundkort med socket 754 har HT med en hastighed på 4x200Mhz mens socket 939 har en hastighed på 4x250Mhz. Der står et sted i teksten noget med 5 x 200Mhz ?:(

Og PCI Express har en frekvens der er langt højere end 100Mhz... Ifølge allle de 3 dokumter jeg har downloadet fra Intels hjemmeside så skulle frekvenser være 2,5 GHz: 2,5 Giga transfers / second / direction / lane. Grunden til at jeg har downloadet så mange dokumenter er jeg ikke helt kan få matematikken til at passe: 2,5Ghz -> 2,5Gigabit / s = 312,5 GByte / s. Hvordan kan det blive 250 ?:(

Jeg tror faktisk at der er en fejl i begge de dokumenter jeg har downloadet fre Intels hjemmeside... :x og at den reelle frekvens er 2Ghz :l - Men det kan jo ske for den bedste :r

Jeg læste forresten et sted at et af de nyeste chipsets fra nVidia til Intels processorer bruger HyperTransport til kommunikation mellem nordbroen og sydbroen, så AMD tjener nok lidt penge hver gang der bliver solgt et bundkort med et af disse monteret :e



Assassin
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-08-2005 10:34:51
Svar/Indlæg:
1081/37
Rigtigt god guide, vil måske lige sige at det der med mosfets er lidt noget producenterne af kølings ustyr har opfundet for at tjene penge, fordi en mosfet kan ikke fejle/blive ustabil, på sådan et bundkort fungere den som en simpel kontakt der enten er åben eller lukket og dens fuktion bliver ikke påvirket af varmen, og tror heller ikke at man skal være bange for at den brænder af, da det er meget lidt af den strøm som går igennem den som også bliver afsat i den som varme, og den skal alligevel op i nærheden af 200 graders celsius for at brænde af, eller den kan brænde af hvis man overskrider dens specifikationer, og der vil køling af den ikke hjælpe nogle steder, men det skulle heller ikke være muligt da de somregel er rimelig over dimentioneret fra designerne side.



TontonE
 
Superbruger
Tilføjet:
19-09-2005 10:35:49
Svar/Indlæg:
1093/51
hrokai



Chronos
 
Elitebruger
Tilføjet:
31-10-2005 08:51:49
Svar/Indlæg:
566/150
dvs. en HTT på 1088mhz gør ikke noget? (kører jeg med, 9x272=2450mhz, er en 3200+)



#24
xt0m
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-04-2006 14:13:40
Svar/Indlæg:
2587/91
Er lige snublet over denne.. Blot som tilføjelse :)
http://www.short-media.com/rev...