Test
Så nåede vi testen, og da dette lydkort er lavet til Home Entertainment, vil testen også hovedsageligt være udført med musik og film.
Til testen er brugt:
- 2.1 højttalersæt fra Empire
- Creative Aurvana DJ headset
Vi starter med at smide lyden igennem et sæt bordhøjttalere, for at se om der er en mærkbar forskel imellem X-Fi og mit udmærkede onboard Realtek-lydkort.
Musik
Vi starter selvfølgelig med standard settings, og umiddelbart var der ikke nogen kæmpe forskel fra mit onboard lydkort. Men softwaren er jo ikke med for at fylde noget på computeren, så lad os lege lidt med de forskellige features der ligger i Audio consollen.
Vi starter med at lave en equalizer setting som passer til den musik der spiller (i dette tilfælde trance). Allerede her bliver musikrummet meget større, og ved at løfte bas og diskant, kommer der meget mere liv i musikken, så det starter meget lovende. Dog var det stadig som om der blev lagt lidt for stor vægt på den dybeste mellemtone, og den kunne måske godt virke en smule dominerende. Så det var tid til at afprøve Crystalizer, som Creative selv lægger meget stor vægt på i deres markedsføring af disse kort. Men inden vi gør det, så lad mig lige kort forklare hvad det er Crystalizer gør.
Creative Crystalizer virker lidt i stil med loudness funtionen på de gamle HiFi anlæg. Dog er denne feature noget bedre lavet, da den er meget omhyggelig i sin udvælgelse af hvilke toner der skal fremhæves. Crystalizer fremhæver dynamikken i musikken, så man oplever en mere punktlig og dynamisk lyd. Her er en lille graf fra Creative selv, som nok bedre viser hvad den egentlig gør.
Tilbage til testen. Så snart Crystalizer blev smidt på, var der en markant forskel. Bas slagene og diskanten blev fremhævet, og her må man sige at X-Fi virkelig trak fra onboard kortet. Meget imponerende og ren lyd, og helt klart en feature der fortjener at være aktiveret. Den får også musikken til at lyde højere, men hvis man skal vælge imellem at skrue op eller aktivere Crystalizer, er der ingen tvivl om hvad der gør mest for musikken. Helt sikkert noget at skrive hjem om, så det gør jeg lige. Hej mor, det er fedt!
Jeg prøvede med flere forskellige genrer af musik, og med Crystalizer og en tilpasset equalizer setting, var der en pænt stor forskel fra onboard, så indtil videre var der god grund til at anskaffe sig et eksternt lydkort.
Film
Der skal selvfølgelig også testes med film, så vi tager et kig på Independence day og Star Wars.
Det første jeg bed mærke i, var at der var en meget uovertruffen stereo effekt i lydkortet. forskellen mellem venstre og højre side af skærmen stod kniv skarpt i forhold til hvad mit Realtek kunne præstere, og da jeg aktiverede den virtuelle surround funktion, fik filmene et lille ekstra kick, i form af virtuel center og side højttalere. Det var faktisk rigtigt godt lavet, men da bordhøjttalere er placeret foran mig, er det svært at opleve den virtuelle bagside af surrounden, men det virker helt klart lovende for headset testen.
Selvom lydkortet understøtter et surround system, lød det kanon på mit 2.1 sæt, så endnu engang var der god grund til at anskaffe sig eksternt lydkort.
Til headset testen brugte jeg et af Creatives egne headsets, som er lavet netop til Home Entertainment. Så hvis ikke dette headset kunne komplimentere lydkortet, blev det nok svært at finde et der kunne.
Musik
Jeg slog softwaren over på headset, men samtidig gav jeg den lige en lille tand i bass boost, da der er rimelig stor forskel på en aktiv sub og et headset hvad bassen angår. Bass boost passer dog klart bedst til musik med dominerende bas, som techno og trance. På rock siden ville jeg nok lade være.
Igen var lyden knivskarp, og det var super nemt at adskille de forskellige instrumenter fra hinanden. Samtidig synes jeg man lagde mærke til nogle toner man ikke rigtigt havde bemærket med Realtek, så det gav en klar indikation af at X-Fi er langt bedre til at gengive musikken i de frekvenser instrumenterne ligger i. Endnu engang må jeg sige at jeg er helt pjattet med Crystalizer, for den giver altså bare et ordentligt skub i den fede retning.
Jeg testede også lige de medfølgende EAX effekter, siden de ofte virkelig kan give noget i et headset. Nogle af dem var rimelig kiksede, men rent faktisk kan et par af de features der ligger i EAX renk faktisk give musikken endnu mere. Jeg sad og hørte musikken så højt, at det kun kan have været skadeligt for min hørelse, men jeg var heldigvis ligeglad, for det lød bare så fedt!
Film
Endnu engang blev de 2 føromtalte film smidt på, og endnu engang lød der rigtigt lækkert. Jeg aktiverede samtidig CMSS-3D Virtual surround, for at høre om baghøjttaler delen fremstod mere klar her, og især i Star Wars lagde jeg med det samme mærke til, at lyd der kom bagfra, rent faktisk lød som om det kom bagfra. Ret godt lavet må jeg sige.
Der blev selvfølgelig også lige testet med et enkelt spil, og i Counter-Strike:Source var der også en mærkbar forskel. Lydene var meget skarpere, og det var en del lettere at høre hvor folk kom fra. Men når det kommer til spil, ville jeg stadig vælge et af Fatal1ty X-Fi kortene, som er specielt designet til spil.
Vi har altså konstateret at der er en mærkbar forskel i lyden fra dette X-Fi og et Realtek onboard. Men hvad er det så der giver den forskel? Er det kun effekterne, eller er lyden bare renere i X-Fi?
Til at teste dette har vi brugt Right Mark Audio Analyzer, og her er resultatet af de 2 lydkort sat op imod hinanden.
Summary
Test |
[DirectSound] Realtek HD Audio output |
[DirectSound] Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio |
Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB: |
+8.89, -25.74 |
+0.00, -0.00 |
Noise level, dB (A): |
-90.1 |
-98.2 |
Dynamic range, dB (A): |
78.9 |
98.2 |
THD, %: |
31.476 |
0.0003 |
IMD + Noise, %: |
30.875 |
0.0034 |
Stereo crosstalk, dB: |
0.2 |
-98.7 |
Frequency response
Frequency response viser om lydkortet afviger fra den frekvensgang der bliver afspillet, og her er det tydeligt at se at X-Fi holder sig til det der afspilles, hvorimod Realtek hopper og danser på linien.
Noise level
Noise level viser hvor meget baggrundsstøj er dæmpet, og det vil sige jo lavere jo bedre. Her er der igen en forskel mellem de 2, dog ikke så markant som før.
Dynamic range
Dynamic range viser hvor meget dynamik der er i kortet, og her gælder det om at ligge højt. På grafen kan vi se at X-Fi er meget stabil i forhold til Realtek.
THD + Noise (at -3 dB FS)
THD viser hvor meget forvrængning der er på en dynamisk tone ved 1000Hz, og på X-Fi er det næsten ingenting, hvorimod Realtek udsender utrolig meget støj.
Intermodulation distortion
Her tester vi forvrængningen ved mange frekvenser på én gang, og jeg tror nok grafen taler for sig selv.
Stereo crosstalk
Stereo crosstalk viser hvor god stereo effekt der er i kortet. Jo mindre tallet er her, jo bedre. Dette er nok den mest markante forskel, og hovedgrunden til at stereo effekten lyder så meget anderledes. Som det kan ses på grafen, afspiller X-Fi næsten ingen lyd fra venstre højttaler i den højre, og omvendt. Realtek derimod, afspiller en hel del af lyden i begge højttalere, hvilket forringer stereo effekten betydeligt.
This report was generated by RightMark Audio Analyzer 6.0
Håber den lille forklaring har gjort det overskueligt for alle. Testen er slut, og der er måske nogen som vil sige at det ikke er helt fair at teste X-Fi imod et onboard lydkort. Men her må jeg sige at jeg synes det er helt fair, for der er mange derude som bruger onboard lydkort, fordi kvaliteten af onboard idag er ganske udemærket, så testen er også lavet for at vise hvilken forskel der er på dette test kort og onboard. Det skal jo kunne betale sig at købe et eksternt, og det er hvad jeg har forsøgt at vise med denne test.
Lad os hoppe til konklusionen.