Layout / Design
Skal man skille sig ud blandt de andre bundkort i 2000kr's klassen, så skal produktet helst ose af kvalitet. Gigabyte er ikke kendt for at lave billigt OEM skrammel, og EX58-UD5 giver da også et solidt førstehåndsindtryk.
Det er tydeligt at man har villet designe et flot udseende bundkort, og farvevalgene er meget bevidste. Gigabytes high-end grej plejer at have en mørkeblå farve på printkortet, og mere spraglede farver på sokler mv. Men her har man altså valgt et mere afdæmpet udtryk og lysere farver, og jeg synes bestemt det klæder elektronikken.
Et nærmere kig på området omkring cpu soklen afslører en 12 faset strømforsyning, og yderligere 4 faser til uncore og nordbroen. Der er altså masser af strøm at tage af når systemet skal fodres. Der er naturligvis brugt solid-state elektrolytter, der ikke tørrer ud og sikrer en længere levetid på produktet ift. de gammeldags typer.
Lige under cpu sidder ramsoklerne, tre af dem til DDR3 ram, og med hver deres strømforsyning. I samme afdeling finder vi også en Tænd/Sluk knap med lys i så man kan finde den i mørke, og lige under den en Reset knap som der sjovt nok ikke er gjort ret meget ud af.
På turen videre rundt på bundkortet kommer vi så til sydbroen, der styrer 6 SATA kanaler og diverse USB stik, lyd, Ethernet og de PCIe porte der ikke bruges til grafikkort. Den er her forsynet med en gigantisk køler, der strækker sig op til nordbroen via en heatpipe.De fire hvide SATA stik styres af Gigabytes egen controllerchip, og giver nogle muligheder for at køre backup med Gigabytes software.
Det hele er holdt i så lav profil at det ikke generer selv meget lange grafikkort. Firewire, Floppydrev og IDE kanalen varetages af ekstra controllerchips, mens eSATA muligheden varetages af en bøjle til at fastgøre bag i kabinettet, der så forbindes til et eller to af de eksisterende SATA stik. Altså ikke nogen separat eSATA controller, men hvor mange har egentlig også brug for 10 harddiske/optiske drev.
Sokler er der rigeligt af, men vær opmærksom på at PCIe x1 soklen sidder meget tæt på nordbroens køleprofil. Jeg ville også gerne have set at man byttede om på PCIe x4 soklen og den ene PCI. Som det er nu vil du hurtigt aflive muligheden for at bruge PCI soklerne hvis du installerer et CF eller SLI system. Det er altså med at have planlagt sit setup på forhånd.
Sidst men ikke mindst er der IO panelet med et udvalg af stik og forbindelser.Som nævnt er der ikke nogen separat eSATA mulighed, men derimod en bøjle med stik til strøm og data der skal forbindes i kabinettet, som en slags forlængerledning. Der følger eksterne kabler med i tilbehøret til en løs SATA harddisk, og det fungerer udmærket. Det er en hurtig måde at lave backup på, eller hvis man skal have tømt en gammel SATA disk hurtigt.
Ellers er der jo hvad der skal være af USB, dual Ethernet, lyd osv. Der er også en CCMOS knap til at resette BIOS med, hvis ens overclocking evner bliver lidt for ambitiøse. Jeg havde dog ingen problemer med at boardet ikke kunne enten starte eller gå i safe mode under mit OC forsøg.