Test
Normalt når vi tester bærbare, ville denne side være domineret af resultaterne fra utallige benchmarks. Dette afsnit vil derfor i stedet være en gennemgang af maskinens programmer og hvad man rent faktisk kan bruge den til.
Meningen med XO er først og fremmest at den skal være så billig, at den kan uddeles til fattige børn i stor stil. Maskinen kommer derfor pre-installeret med en gratis Linuxdistribution, samt en række Open-Source programmer til en række forskellige formål. For de interesserede kan jeg oplyse, at den anvendte udgave af Linux er en modificeret udgave baseret på Fedora.
Selve den grafiske brugergrænseflade (GUI) er en del anderledes end den gængse, hvor man anvender et "skrivebord" da der her fokuseres på en enkelt opgave af gangen. Brugergrænsefladen går under navnet Sugar, og er også tilgængelig i visse andre Linux distributioner.
I øverste venstre hjørne af skærmen har vi fire knapper, disse bruges til at navigere rundt mellem menuerne til netværk, filsystem og menuen til at skifte mellem åbne programmer. Her nedenfor ses netværksdelen til højre og programskift til venstre. Aller nederst i billedet har vi adgang til de tilgængelige programmer, disse vil jeg komme tilbage til lidt længere nede på siden.
Til at holde styr på tidligere aktiviteter som f.eks. et gemt dokument bruges menuen her nedenfor. Den holder styr på de seneste aktiviteter, og det er enkelt nok at finde aktiviteten man søger, ved at sortere efter type. Med dette system kan det hurtigt blive uoverskueligt hvis man har mange filer, men man kan så sige at det ikke er det denne maskine er beregnet til. Hvis man vil flytte sine filer til en USB stick gøres dette meget enkelt via drag-and-drop.
At arbejde med maskinen føles langsomt, når man er vant til at sidde ved en almindelig computer. Hvis man væbner sig med lidt tålmodighed kan man dog sagtens få en masse godt ud af maskinen, der i kraft af programmerne lidt længere nede, er i stand til at løse en lang række opgaver. Når man efter lidt tid desuden har vendt sig til hvordan styresystem og programmer fungerer, så går det hele let, selv om det går lidt langsomt.
En af de ting jeg er blevet positivt overrasket over er skærmen. Selv om den er lille, har den en relativ høj opløsning og intet genskin på grund af den matte belægning.
For at teste strømforbrug og batterilevetid, har jeg brugt den indbyggede browser til internet surfing. Til dette formål nåede jeg op på 2 timer og 45 minutters brug før batteriet var løbet tør, hvilket må siges at være godkendt.
Maskinen kommer installeret med en række programmer til forskellige formål:
- Chat
- Browse (Web)
- Write
- Record (Webcam)
- Paint
- TamTam (Music )
- Etoys (Authoring environment)
- TurtleArt (Graphical programming environment)
- Calculate
- Measure
- Distance
- Pippy
- Memory (spil)
- News Reader
Som det ses er der programmer til de fleste basale formål. På den næste side vil jeg se nærmere på de vigtigste, og finde ud af hvor brugbare de faktisk er.