Software
Der medfølger en kupon til en fuld version af spillet Colin McRaye: Dirt 2. Dette er ikke udkommet endnu, men når det gør det kan man indløse kuponen og derved har man fået et spil i fuld udgave forærende. Udover denne kupon er der ikke anden software med til kortet, end AMD's driver og en HiS 3D-screensaver på CD-ROM.
AMD/ATI's driverpakke:
På driversoftwaresiden ser alt ud, som det plejer for AMD/ATI-kort. Så de fleste der er vant til at bruge AMD/ATI-kort vil føle sig hjemme hér. Samtidigt er ATI’s CCC-panel nemmere og mere kompakt at navigere rundt i, end NVIDIA’s - i hvert fald iflg. min personlige mening. Der er masser af muligheder for, at indstille på alt man kunne ønske sig. Og særligt indenfor området til tilslutning af TV eller andre skærme, har AMD/ATI virkelig gjort meget ud af, at man kan indstille på alle relevante parametre. Og softwaren er dejlig kompakt og gennemskuelig - alle kan virkelig være med her. Selv "Hr. og Fru Jensen" vil kunne finde ud af, at tilslutte og indstille dette kort helt uden problemer! Driverne er klippestabile og fungerer fuldstændigt upåklageligt. Før nogen begynder, at stille spørgsmål så er det ganske korrekt set, at billederne af CCC-panelet er genbrugt fra HD4770-testen, da intet har ændret sig siden sidst hér. På Linuxsiden fås der pt. version 9.5 af Catalystpakken med grafisk interface - og også her er driverne klippestabile.
Jeg vil gerne indskyde, at vi ikke har fået opdateret screenshots af driverne endnu, men dette kommer inden længe. Den største forskel mellem de gamle og nye drivere er, at man ikke har en liste ude til siden, men i stedet er der kommet en valgbox foroven der folder nedad hvor man så kan vælge den sektion man vil springe til. Inde i sektionerne er der ikke sket nogle særlige ændringer. Yderligere er der med understøttelsen for 3 skærme ad gangen og 6 skærme med en senere model kaldet Eyefinity Six Edition blevet tilføjet en tab i driverpanelet øverst, der hedder HydraVision (hvilket den også hed i gamle dage - en Hydra er en slags vanddrage fra den græsk mytologi med netop 3 hoveder). Det nye design kan ses kort under punktet "Overclocking" i sektionen "Test og Overclockning". Vi opdaterer denne sektionen hurtigst muligt.
Look-and-feel mæssigt deler min kæreste Freke der tester gamerbærbare ikke denne holdning. Hun synes NVIDIA’s højreklik-på-tray-ikonmenu er tydeligere, samt at det store kontrolpanel er mere nemt, at navigere i. Og da hun samtidigt ser lidt dårligt og bruger briller, finder hun at ATI kunne lære af NVIDIA og indsætte ikoner i højreklik-på-tray-ikonmenuen, samt benytte større skrifttyper i ATI-kontrolpanelet. Til gengæld finder hun, at hun som brillebruger synes langt bedre, om ATI’s valg af farver i software og menuer. Her er den røde farve bedre og mere ”sigende” for funktionen, mener hun. Så fik I lidt at vide om ”usability"-designet af AMD/ATI's driverpakke.
Her følger en yderligere, dybdegående gennemgang af Catalystpakkens indhold og funktionalitet, skrevet af Emillos:
Første punkt er "Information center", hvor man kan se nyttige ting som driver version, samt hvilken Direct3D- og OpenGL-version man kører med. Yderligere er der mulighed for at se kortets nærmere specifikationer. Deriblandt clockfrekvenser, ramtype og endda BIOS-version. Alt sammen sat op på en overskuelig måde.
Under Displays Manager kan man vælge hvilke skærme man ønsker at køre med, og i hvilken opløsning og opdateringshastighed de skal køre med.
I Digital Panel kan vi bl.a. stille på farverne, når der skal vises film. Man kan også tvinge sin skærm eller sit TV, til at køre i forskellige HDTV-formater.
Men det er naturligvis under 3D vi finder de spændende sager. Her kan man stille på den obligatoriske Ydelse/Kvalitet-prioritering. Også her finder vi Anti-Aliasing, der både kan udføres med forskellige metoder - hhv. Box, Narrow-tent, samt Wide-tent. Sidstnævnte er den virkelig aggressive metode, hvor pixels fanger hele halvdelen af sin egen farvekode hos naboerne. Narrow-tent er mindre aggressiv og finder 33% af sin farvekode ved siden af. Den sidste kaldet Box, som den står til som standard, er den gamle tunge almindelige Anti-Aliasing. Mere præcis, men også tungere, og mere sløvende. Man kan også slå Adaptive Anti-Aliasing til, hvilket forbedrer billedekvaliteten en hel del. Anisotropic Filtering er der naturligvis også blevet gjort plads til.
Avivo-punktet er stedet hvor man for alvor fintuner sine filmvisningsindstillinger. Her kan der stilles på alt fra deinterlacing til diverse farver og lysstyrker.
ATi Overdrive er et eksempel på, at man hos AMD/ATi prøver at fange nogle af entusiasterne ind som kunder. I modsætning til hos nVidia, hvor man skal hente et eksternt program for at overclocke, er der indbygget et overclockingsværktøj i CCC. Auto-tune er der selvfølgelig til nybegynderne, men man kan uden problemer også selv stille på de enkelte frekvenser. Endvidere er der blevet plads til smarte features, såsom temperaturovervågning, GPU-aktivitetsniveau, samt overvågning af blæserhastighed.
Vi går videre til Test og Overclocking da vi nu er færdige hér: