Layout / Design
ATI’s sædvanlige røde og sorte farver er brugt på kortets køler og helindkapslingskasse. Kortet er mærket ”ATI” på bagsiden med et massivt logo på metalpladen. Dette viser dels, at der er tale om et reference kort; og ikke et HiS selv har bygget fra bunden af. Dels, at vi nok ikke kan forvente at se ATI-brandet aflivet fuldstændigt hos AMD. Jeg har før skrevet, at vi inden længe kunne forvente, at se AMD aflive ATI-brandet helt - hvilket de da også har snakket en del om før. Men set i lyset af det massive, flotte metalprægede ATI-logo kunne noget tyde på, at AMD måske har ombestemt sig.
Kigger man derimod på den del af printpladen der er synlig ser man her tydeligt AMD/s navn og logo:
Kortet er gedigent veludført - og meget tungt. Man kan virkelig mærke, at det er ultra kvalivare, man står med i hånden. Da kortet er indkapslet fuldstændigt i køleløsningens kasse, kan vi ikke se hvilken blæser, heatsinks og heatpipes, der er anvendt. Kortet er mærket RoHS compliant, hvilket vi glæder os over, da det derved opfylder miljøkravene for farlige stoffer i loven, i EU(uden samme kunne det faktisk heller ikke lovligt sælges).
Den røde stribe i toppen er UV-reaktiv og lyser kraftigt op under UV-belysning - en fin detalje synes jeg
Der er monteret AMD/ATI’s referencekøler, der dækker hele kortet og gør brug af radialblæser. Kølerens overramme er dog af plastik, og ikke af metal, som på AMD/ATI HD4770. HiS har meget flot brandet kortet med et Excalibur-sværd, da dette er HiS' eget produktnavn for deres ene grafikkortserie . Den nye køleløsning er generelt meget stille og puster den varme luft ud af kabinettet. Et gennemprøvet design der bare virker og holder såvel grafikkort, som PC'ens andre komponenter på acceptable temperaturer - og derved mindsker blæserlarm og forlænger komponentlevetiden.
Her ses kortets enorme, jetjager lignende indsugningsporte bag på dette:
Rent faktisk kan man forlænge komponentlevetiden med hele 3 gange ved, at holde sin PC velafkølet. Kortet kører yderst velafkølet i Windows og under hård belastning i 3D-applikationer, spil og benchmarks. Her er der intet, at udsætte på kortet, eller temperaturen målt inde i testmaskinen. Dette kort egner sig dog ikke, grundet dets størrelse(28cm langt, og optager 2 slots) og placeringen af strømstiksportene, som basis for et Mediecenter.
Siden kortet har integreret HDMI, behøves der ikke yderligere kabler til lyd-ud via HDMI-stikket, da AMD/ATI benytter et andet hardware og driverdesign end nVidia. Kudos for det til AMD/ATI, da man på den måde slipper for at rode med kabler, eller bekymre sig over lyd via HDMI - her virker kortet direkte ud af kassen.
Grundet kortets systemkrav det ikke anbefales, som opgraderingskort til ældre maskiner. Hvis man går op i spil og 3-D i store opløsninger, eller går overdrevet op i benchmarking og overclockning, er kortet til gengæld et, der mere end indfrier ens forventninger til et high-end gaming kort - og det i særdeles overvældende grad endda.
Støj og strøm:
Støjmæssigt er der ikke meget, at udsætte på HiS HD5870. Det larmer ikke mere idle i Windows, eller ved jævn belastning, end man kan forvente - hvilket for HiS HD5870 betyder en blæserhastighed på ca. 10-30%. Man kan høre kortet meget tydeligt, når det laver selvtest spin-up ved boot, men dette er kun kortvarigt og adskiller sig ikke fra andre kort i samme klasse. Selv under den ret lange Stalker:Clear Sky test i Ultra Mode, og OC-testen med Furmark spinner kortet ikke meget hørbart op, men holder sig på et acceptabelt støjniveau for en sådan stor belastning, og for det highend-segment det befinder sig i. Under OC-torturtesten, der varede 45 minutter med FurMark 1.7.0 sat til "Stability Test" med MSAAx8 kørt i 1680x1050, lå kortets temperaturer på acceptable 78-81 grader celsius, uden dette larmede mærkbart.
Idle i Windows ligger kortets temperatur med Windows Vista Power Options sat til "Power Save" på stabile 38-42 grader på GPU og RAM. Dette er langt lavere temperaturer, end eks. vis MSI R4890 OC-edition det fremviste. Jeg vil derved konkludere, at den nye referencekøleløsning er brugbar og effektiv.
Ganske som med tidligere Radeon grafikkort, skrues clockfrekvenserne på HD5870 ned, når dette står idle i Windows. HD5870 skruer helt ned til en GPU-clock på 157 MHz i Windows(og et estimeret strømforbrug herved på blot 27W). Her lå MSI R4890 OC-edition på ca. 190 watt og kørte ved 250 MHz. Denne frekvensreduktion sparer varme, blæserstøj og din el-måler fra at løbe løbsk. Med Windows Vista's Power Options sat til "Power Save" drosler testmaskinen ned til ca. 130 watt. Med "High Performance" bruger den ca. 160 watt. Det er en forskel der kan mærkes. Dette lyder måske ikke af så meget, men skal vi tage den globale opvarming i betragtning, samt forureningen ved at lave el, kan man ved 12 timers daglig (normal) brug spare mange kilowatttimer pr. måned ved, at sætte computeren til "Power Save", når man ikke spiller.
Skal jeg perspektivere dette yderligere, er forskellen på "Power Save" og "High Performance" for denne maskine ca. 144 Kwh pr. år, hvilket i mit område af landet (Syddanmark) bliver til en merpris på ca. 241 DKK på et år, hvis maskinen står til "High Performance" hele tiden, kontra "Power Save". Det lyder stadig ikke af meget, men set udfra et skønnet årsforbrug for en enkeltperson i lejlighed på 2356 Kwh bliver dette til en hel del, bare for at maskinen står "idle" - og det er da værd at tage med, synes jeg. Nu ligger miljø og strømforbug måske ikke de fleste gamere så meget på sinde, men hvis vi forestiller os af alle brugere af HWT.dk skiftede mellem de forskellige strømprofiler, hvilket man jo nemt med en genvej på menuen kan gøre med 3 simple museklik, så antager den samlede besparelse faktisk ret store dimensioner. Og den besparelse kan jo så igen bruges ved gaming og overclocking og indkøb af nyt hardware :)
Nedenstående billede viser temperaturer og frekvenser, i idle i Windows
Kabling og stik:
Strømstikkene monteres denne gang heldigvis fra oven, som NVIDIA begyndte på fra serie 9800GTX+, af hensyn til plads bagud, så stikkene ikke kommer i karambolage med harddiske, eller andet grej i gamle, eller små kabinetter. Og dette er stærkt nødvendigt med HD5870; for det er virkelig meget langt.
Med dette korts længde skal man have et større moderne kabinet for, at stikmontagen til PCI-E 6-pin strømstikkene ikke bliver et problem. På min testmaskine kan jeg være glad for, der lige akkurat var plads. Jeg måtte faktisk vinkle kortet ind i kabinettet og så dreje det til siden, da montagerammen ellers stødte på bagsiden af kabinettet, eller bagsiden af grafikkortet på drevmontagerammerne til harddiskene. Se billedet længere nede, af forskellige grafikkort lagt op til sammenligning af størrelse.
BEMÆRK OGSÅ at kortet rager så langt bagud og køleren er så stor så dette kan komme i karambolage med SATA-stik, hvis disse IKKE er sat med montagen lavet vandret/horisontalt (se billedet nedenfor) og man vil bruge de nederste PCI-e slots til sit grafikkort, eller køre med 3 kort i CrossFireX. Det kan altså være et problem, at få plads til 2, eller 3 HD5870 grafikkort, hvis en motherboard/bundkort er designet på den "gamle" måde, mht. SATA-stikkenes placering.
HDMI-lyd virker som nævnt bare ud-af-æsken, da der er HDMI-port på selve kortet. Denne gang har AMD/ATI valgt, at droppe analog TV-OUT via dongle. Dette er sket, da de fleste analoge TV er ved, at være udfasede, da TV-signalerne på sendenettene i USA og store dele af Europa er udfaset. I DK udfaser vi det analoge signal pr. 31. oktober, hvilket ikke kommer bag på nogen med alle de informationsspots. der har været herom på TV.
Udfasningen af donglen, skyldes også AMD/ATI's skift til en ny generation af grafik-chips, der som standard understøtter hele 3 skærme, med den svimlende opløsning af 2560x1600 på hver skærm. Derfor er der også en - for privatforbrugere - ny port på kortet der hedder DisplayPort. Det er den der sidder ved siden af HDMI-porten og under kortets udblæsningsriller.
Man er altså mere end godt dækket ind med HiS HD5890, rent forbindelsesmæssigt til fremtidigt brug.
Mål og vægt:
Vægt: |
Kortet vejer præcist 943 gram |
Længde: |
Kortet er præcist 28 cm langt |
Bredde: |
Dual slot bredde (3.5/4 cm) |
Kortet hører som sagt absolut slet ikke til blandt de mindste af slagsen - se billedet herunder for en sammenligning. Her har jeg lagt forskellige kort op mod HD5870. For at sammenligne med andre grafikkort i størrelseforhold ses her HiS HD5870, HiS HD5850, AMD/ATI HD4770, HiS HD4870, HiS HD4890 og NVIDIA 7800GT reference no-name:
Da der ikke er mere at bemærke her, spæner vi videre til softwaredelen...