Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: AMD
DK distributør: AMD

Software

 

AMD/ATi Catalyst Control Center 

 

  

 

Det skal ikke være en hemmelighed, at jeg personligt altid har haft en forkærlighed for nVidia's grafikkort samt deres drivers. Det har på mig, virket som om, at ATi's driversystem har virket tungt og uoverskueligt. Men siden nVidia lancerede deres ControlPanel, begyndte ATi's system at se mere tillokkende ud. Og Catalyst Control Center er faktisk et helt udmærket værktøj, der er overskueligt og hurtigt.

Når man starter Catalyst Control Center op, får man muligheden at vælge Advanced eller Basic, så der så at sige er til både nybegynderen og entusiasten. 
Tilhører man den første kategori, vælger man Basic, og bliver mødt af 2 umiddelbare muligheder. Man kan enten vælge at tilgå den indbyggende video-converter, eller justere skærmopløsningen.

 

               

 

Avivo video-converteren er let at bruge, og er helt forrygende hurtig til at konvertere film. Hvor mange converter-programmer blot kan udnytte én CPU-kerne, med relativt langsom afvikling til følge, kan Ati's bud udnytte både 2 CPU-kerner OG GPU'en, som tilsammen giver en sindssygt stor regnekraft.

 

                

 

Desværre har softwaren i dens nuværende version, en mangler rent feature-mæssigt, og man får alt for ofte at vide, at kilde-formatet ikke understøttes. Det lykkedes os at konvertere MPEG2 og WMV i lav kvalitet – men WMV eller MPEG4 i High Definition ville den ikke æde. Og så virker det næsten som spil for galleriet, at programmet kan konvertere til næsten alle tænkelige formater. Converteren er dog en ekstrafeature; det vigtigste er nu engang, hvordan softwaren i øvrigt fungerer.

 

                      

 

Går vi ind i den avancerede del af CCC, bliver vi først og fremmest mødt af Avivo-indstillingerne. Her kan der videoafviklingen fintunes. Der kan stilles på alt fra deinterlacing til diverse farver og lysstyrker. Vi finder også muligheden for at tilkoble flere skærme til systemet. 


 

                    

 

Mere spændende bliver det, når vi går op i ”Graphics”-rullegardinet, hvor vi finder diverse menupunkter. Første vigtige punkt punkt er "Information center", hvor man kan se nyttige ting, såsom driverversion, samt hvilken Direct3D- og OpenGL-version man kører med. Yderligere er der mulighed for at se kortets nærmere specifikationer. Deriblandt clockfrekvenser, ramtype og endda BIOS-version. Alt sammen sat op på en overskuelig måde.

 

 

Under ”Desktop Properties” får vi igen mulighed for, at stille på skærmopløsning, opdateringshastighed og farvekvalitet. Her kan vi også vælge, at rotere skærmbilledet, samt fintune farvetemperatur mm.

 

               

 

”3D”-punktet er nørdens Mekka. Her kan vi stille på den obligatoriske Ydelse/Kvalitet-prioritering. Også her finder vi Anti-Aliasing, der både kan udføres med forskellige metoder - hhv. Box, Narrow-tent, samt Wide-tent. Sidstnævnte er den virkelig aggressive metode, hvor pixels fanger hele halvdelen af sin egen farvekode hos naboerne. Narrow-tent er mindre aggressiv og finder 33% af sin farvekode ved siden af. Den sidste kaldet Box, som den står til som standard, er den gamle tunge almindelige Anti-Aliasing. Mere præcis, men også tungere, og mere sløvende. Man kan også slå Adaptive Anti-Aliasing til, hvilket forbedrer billedekvaliteten en hel del. Anisotropic Filtering er der naturligvis også blevet gjort plads til.

 

 

ATi Overdrive er et eksempel på, at man hos AMD/ATi prøver at fange nogle af entusiasterne ind som kunder. I modsætning til hos nVidia, hvor man skal hente et eksternt program for at overclocke, er der indbygget et overclockingsværktøj i CCC. Auto-tune er der selvfølgelig til nybegynderne, men man kan uden problemer også selv stille på de enkelte frekvenser. Naturligvis er der dog en sikkerhedsmæssig begrænsning for, hvor meget man kan overclocke, så eventuelle nybegyndere ikke risikerer at brænde noget af.
Endvidere er der blevet plads til smarte features, såsom temperaturovervågning, GPU-aktivitetsniveau, samt overvågning af blæserhastighed. Let, enkelt, overskueligt. Sådan.

(Ovenstående afsnit er skrevet af Emillos. Den benyttede driverversion er 9.10, og det benyttede grafikkort er Radeon HD4830 - men visuelt vil driveren være identisk med den driver, der er benyttet her i test-afsnittet)

.

Ingdam
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-01-2010 10:40:06
Svar/Indlæg:
1771/62
Synes det er lidt ærgerligt du kun tester i så høje opløsninger, hvor kortet slet ikke kan følge med i spil. Burde det ikke også efterhånden være fast inventar at have en strømmåler nu i disse klimadage?
Men ellers fin test 🙂


red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
14-01-2010 11:06:09
Svar/Indlæg:
7881/1165
Hej Kan du huske om kølere er single-slot, eller om den er de der 2-3mm højere end den burde være?
Har længe ledt efter sådan et kort nemlig.


tom81
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-01-2010 11:37:46
Svar/Indlæg:
20170/383

god tests, høje opløsninger eller ej.

Rigtigt fedt at se at der bliver testet i en masse forskellige benchmarks. Godt arbejde. 🙂

Nogle kunne lære af det, når de tester GFX.



SDK
 
Redaktør
Tilføjet:
14-01-2010 14:53:28
Svar/Indlæg:
573/108
Jeg har testet i så høje opløsninger, fordi jeg ellers ikke har nogle tal at sammenligne med. Det er korrekt at jeg ikke har en strømmåler endnu..

red _martinas mener du om køleren er højere end selve slottet? Jeg kan ikke huske det på stående fod, men jeg skal med glæde kigge, når jeg kommer hjem.

Tom81 tak tak 🙂


red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
14-01-2010 15:00:26
Svar/Indlæg:
7881/1165
#4: Super.. tak tak.. ville være en stor hjælp. Alle de "single-slot" der findes på markedet er det faktisk slet ikke. Min shuttle har desværre ikke plads til andet.


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
14-01-2010 15:56:58
Svar/Indlæg:
15982/637
Go test. Selvfølgelig ville det være spændende at se hvordan kortet arbejder i 1280x1024, men det er fair nok at sammenligne med de andre i højere opløsning når andet ikke er muligt.
Klar forbedring over den seneste test her på siden. :yes:


DetIkkeVidereVilde
 
Superbruger
Tilføjet:
14-01-2010 16:38:33
Svar/Indlæg:
77/9
#5

HD4850 er ofte i single slot som flugter direkte med bracket :) kiggede lige for sjov på mit nemlig


SDK
 
Redaktør
Tilføjet:
14-01-2010 17:14:13
Svar/Indlæg:
573/108
#5 køleren er en single-slot, den er 1mm lavere end bracket'en. Så den skulle fint passe i din shuttle.


Funcky
 
Elitebruger
Tilføjet:
17-01-2010 09:32:11
Svar/Indlæg:
645/33
Jeg har hørt en fugl synge om at 5xxx understøtter lossless lyd. kan/har du testet det?

Glimragende test ellers!