Webinterface på 219P II
Ved at kunne tilgå et lager fra internettet (NAS), skabes der en rig mulighed for at dele sine filer overalt i verden. Lokale lagre er derved blever mere fleksible og alsidige og kan nemt anvendes af enhver.
Efter konfigurationen, skal NAS'en være tilsluttet dit netværksudstyr (formentligt router) for at fungere. Jeg satte den op ved min PC og skal derfor sætte den til min D-Link DIR 655 router med 1Gbit LAN port. Hastigheden på NAS'en og routerens switch er begge på 1Gbit og jeg vil derfor få mest ud at min forbindelse.
Det første man går igang med, er at åbne QNAP finder, eller den IP som NAS'en har fået og kommer dermed fluks ind i et dejlig grafisk interface, hvor alt det sjove skal ske. Default user og password, som man kunne ændre i opsætningen, er admin/admin og der kan vælges at logge ind med SSL log ind (sikker login).
Flow interface
Standard interface
Her ses "Flow" over standard interfacet. Jeg fandt flow versionen langt lettere og mere overskuelig.
Efter at have logget ind, ser man dette interface, som minder en del om Windows Stifinder, let og overskuelig. Jeg vil lige kort forklare hvert enkelt punkt i venstre navigationsbar og sige hvad jeg fokuserer på som værende vigtigt.
Intro er et overblik over alle de forskellige modus som findes på enheden.
System administration giver dig alle de tekniske aspekter (ligesom kontrolpanel i Windows) og det er her du bl.a. indstiller NAS'ens smartfan (til at styre blæserhastighed), sikkerhed (i form at adgangsbeskyttelse), strømstyring, opdatering af firmware mm.
Næste punkt er Diskstyring der indeholder RAID opsætningen, SMART aflæsninger (HDD sundhedstilstand) og ikke mindst iSCSI (præcist hvad denne funktion gør, vil jeg forklare forneden og under testen).
Her efter kommer Adgangs administration som giver mulighed for at oprette forskellige bruger, der kan anvende denne NAS, med forskellige tilladelser (meget smart ved fildeling).
Netværksservice, der bl.a. indeholder en FTP (File Transfer Protocol) ved brug af upload af hjemmesider.
Applikationsservere med mulighed for at aktivere flere modus, f.eks. en filadministrator til at vise filer, mediestation (til at vise billeder, lyd og video), iTunes server, Antivirus funktion mm.
Backup er vigtigt og her er der bl.a. mulighed for Cloud backup, Apple Time Machine, backup til en ekstern enhed og funktionen for den indbyggede USB one-touch sikkerhedskopiering.
Ekstern enhed giver mulighed for at indstille USB printer, UPS (Uninterruptible Power Supply) og selvfølgelig den eksterne enhed tilsluttet (via e-SATA eller USB).
MyCloudNAS sørger for data "i skyen" dvs. f.eks. adgang til NAS'en via en smartphone.
Styring er et lækkert værktøj der kan bruges til at få et overblik over temperaturer, ressourcer (forbrug af CPU, RAM osv.).
Der findes derudover også en søgefunktion, hvis det skulle gå helt galt.
Noget jeg gerne vil fremhæve er muligheden for iSCSI (virtuel lokal harddisk), som gør at en NAS kan fungere som en lokal harddisk i hvilken som helst netværksforbundet computer. Smart ikke?
Hvis nogle af jer kan huske SCSI forbindelsen, så er den tilsvarende SATA forbindelsen, bare med en meget mere intelligent controller. iSCSI er den samme forbindelse tilsluttet internettet (IP), som gør at man kan oprette en forbindelse fra ens computer (initiator) til en f.eks. NAS enhed (target) der opretter en eller flere lokale logical unit number (LUN) som muliggør drev F, Z, G osv. på ens target. Lidt ala det samme som en harddisk tilsluttet en computer via SATA porten, der muliggører en eller flere partitioner (C, D,E osv.).
Mere om det, samt NAS'en i brug på næste side...