Test
Testmaskinen består af :
ASUS Maximus IV Gene-Z, Intel Z68
Intel i7-2600K
N9600GT 512MB
2x1 GB Kingston DDR3-1333
OCZ Powerstream 600W
WD Raptor 74GB
OCZ Synapse SSD 64GB
Køling:
Standard luft
Programmer:
ATTO
PCmark Vantage HDD suite
HD Tune Pro
Crystal DiskMark
Windows 7 Professional 64 bit
Lad os starte med at finde ud af om det har en effekt på opstartstiden. Jeg starter stopuret samtidig med at power-on knappen aktiveres. Første gang er der ikke indlæst nogen filer på SSD'en, så det vil være som at boote på harddisken alene. Anden gang bør der være en markant tidsforskel til det bedre.
Og det er der. De første 12 sekunder skyldes bundkortet, der er en evighed om at snegle sig forbi POST rutinen. Trækker vi det fra, så halverer brugen af Synapse SSD'en tiden for selve Windows opstart fra 44 til 22 sekunder, og skærer yderligere 2 sekunder af ved tredje boot. Ikke dårligt.
Crystal DiskMark
For at teste ydelsen smider jeg et par syntetiske tests efter systemet og kører dem et par gange for at se forskellen. Crystal DiskMark er første på banen. Her måles læse og skrivehastighed.
Her er første overraskelse. Det lader til at denne cache løsning både håndterer læse OG skrive operationer. Et Z68 bundkort med SSD caching indbygget i Intel chipsettet, bruger udelukkende SSD'en til at booste din læsehastighed. Crystal DiskMark programmet er lidt spøjst til tider, og det lader ikke til at den kan lide Raptor disken, eller også er den bare mega sløv til at håndtere 4K blokke. I hvert fald er der tydelig forskel hen til det cachede system.
HD Tune Pro
HD Tune indeholder en hel suite af tests, men jeg har valgt kun at bruge læse/skrive testen med 32kb hhv. 512MB filer.
Det er tydeligt at der sker en forandring når man kobler Synapse cachen på systemet. Det er forskellen på den grønne og den røde graf. Der er også en tydelig sammenhæng mellem min Raptors opførsel og hastigheden på cachen. Raptoren har problemer med store blokke over 1MB, og følgelig vil cachen også yde dårligere her. En lidt mere moderne harddisk vil ikke vise dette dyk, og følgelig vil cachen også kunne arbejde for fuld damp. Men et lidt sjovt resultat alligevel, for det viser en tydelig sammenhæng mellem de to enheder.
PCmark Vantage
Også i PCmark Vantage bør der være en kraftig stigning i ydelse efter et par gennemløb, da Synapse vil cache benchmark programmets aktive del. Jeg har brugt HDD suiten.
Her går vi fra 4005 point med Raptoren alene til 5567 i første gennemløb med SSD'en, der så tydeligt tager ved lære, og derfor i andet gennemløb kan næsten firedoble ydelsen på mit harddisksystem til 19945 point. Det er ret imponerende.
ATTO
Jeg har også til slut lavet en enkelt måling med ATTO programmet, blot for at verificere mine resultater. ATTO er det program producenterne selv henviser til når de skal måle ydelsen på deres diske.
OCZ Synapse 64GB VS SSD caching på et Z68 bundkort med OCZ Solid 3 60GB og en Seagate ES.2 500GB.
Synapse vinder stort, og læg mærke til at Z68 kun bruger SSD'en som read-cache.
Læg mærke til at der her er målt på C drevet, altså i princippet min Raptor harddisk. Cache funktionens effekt er her klar som glas, med en læs/skriv der rammer 510/476 MB/s på toppen. SSD'en i sig selv er opgivet til 550/490 MB/s som maks, så det får vi nok ikke ret meget bedre i denne omgang.
Ydelsen er med andre ord helt på højde med en ægte SATA-600 SSD, men her har du muligheden for at koble dig sammen med eks. 1TB mekanisk harddisk, og få SSD ydelse ud af den. Der er selvfølgelig begrænsninger i det. Har du mange store filer du bruger ofte, så vil du ramme loftet på 64GB (som er 32GB) cache ret hurtigt, og selv med 128/64 GB versionen vil du på et tidspunkt nå toppen. Men til dig der bruger din PC som arbejdsredskab på nettet, bruger Office pakker og lignende ofte, og har et par favoritspil, så vil OCZ Synapse være et gevaldigt spark bagi til dit eksisterende system.
Til sidst en konklusion...