Test
Testmaskinen består af :
Gigabyte G.1 Sniper 3
Intel Core i7 3770K CPU
G.Skill Ripjaws PC3-17000 2133Mhz 9-10-9-28
CoolerMaster Silent Pro Gold 800Watt
Western Digital Caviar Black 500GB
Microsoft Windows 7 professional x64
Køling:
CPU er kølet af en Antec Kühler H20 920
Sponsoreret af Antec.com
http://www.antec.com/believe_it/
Programmer:
SuperPI 1M
wPrime
3Dmark03
3Dmark05
3Dmark Vantage
7 Zip
Call of Juarez
Lightsmark
Stalker: Call of Pripryat
Cinebench 10
Cinebench 11.5
Sciencemark
PCmark Vantage
PCmark 7
Fritz Chess
Handbrake
Der sammenlignes denne gang med en Core i7 2600K CPU samt den tidligere testet Core i5 3570K CPU for at se hvad CPU'en her kan yde i forhold til den tidligere generation, samt hvor meget man får ud af at købe en Core i7 istedet for en Core i5.
SuperPI 1M:
SuperPI er et program, der sætter CPU'en til at udregne tallet PI. PI kender vi fra matematikkens verden, hvor man bruger PI i udregning af cirkler. Tallet PI er formodet at være uendeligt. Rekorden blev lavet i December 2002, hvor Yasumasa Kanada fra Tokyo Universitet fik udregnet over en billiard (1,241,100,000,000). Det vil naturligvis tage en rigtig voldsom super computer at udregne dette, og programmet her går "kun" til 32 millioner. Jeg har valgt at udregne PI med 1 million, og programmet gør dette 19 gange. Resultatet i graferne er det samlede resultat efter at have udregnet PI med 1 million decimaler 19 gange.
2600K og 3570K har begge samme clockfrekvens, både ved normal og turbo hastighed, og da SuperPI kun køre på en enkelt kerne, ryger CPU'erne ofte op på turbo frekvens. Her kan forskellen mellem de to arkitekturer ses, dog er vi så langt nede i sekunder at forskellen er minimal. 3770K køre med 100Mhz mere end de to andre, og det er derfor naturligt at den vil være den hurtigste.
wPrime:
wPrime udregner også tallet PI, her er der dog kun 2 muligheder; 32 millioner og 1.024 millioner. Programmet kan bruge alle CPU'ens kerner og tråde, så det tager derfor ikke helt så lang tid at udregne 32 millioner med wPrime som det gør med SuperPI.
Når alle kerner og tråde tages i brug, så kan 3570K ikke helt følge med længere. 3770K ender med at tage sejren.
3Dmark:
3Dmark fra firmaet Futuremark er kendt af de fleste inde for dette fag. Programmet kører forskellige grafiske tests, hvor nogle af disse bliver kørt på kun CPU'en for også at teste den. Programmet udregner til sidst en samlet score, og det er denne der bliver vist i grafen.
Alle 3Dmark programmerne her kan bedst lide 3770K, hvilket også var forventet.
7 Zip:
7 Zip er et zip program, som kan pakke filer op eller ned, og kan læse en del forskellige former for zip filer. Programmet har en indbygget benchmark der måler hvor hurtigt det er muligt for CPU'en at pakke filer op og ned i et minut, og det er gennemsnitshastigheden der står skrevet i grafen.
Et ganske flimrende resultat fra 3770K CPU'en.
Call of Juarez:
Call of Juarez er et spil der blev lanceret tilbage i år 2006, så det er ved at være lidt gammelt. Det benytter sig af Chrome Engine 3, som selv i 2006 kunne levere en ganske fin grafik, og grafikken er i dag stadig så god, at den kan køre flere mid-end grafikkort i sænk ved de helt høje opløsninger.
Spillet her er langt fra spilbart, men springet fra Sandy Bridge til Ivy Bridge er ret stor i spillet her.
Lightsmark:
Lightsmark er en syntetisk benchmark fra 2007 der for det meste tester grafikkortets ydelse ved forskellige lys indstillinger samt skygge indstillinger.
Grafikchippen har fået en spark bag i, og der kan faktisk hentes over 20 FPS ved 1024x768 ved at bruge 3770K fremfor 2600K.
Stalker: Call of Pripryat:
Spillet her blev lanceret i 2010 og kan stadig vise ganske glimrende grafik. Der er understøttelse for DirectX 11, Spillet benytter sig af X-Ray Engine der blev udviklet kun til Stalker spillene. Call of Pripryat bruger version 1.6 af denne engine.
Her valgte jeg at bruge DirectX 11 med Ivy Bridge, og DirectX 10 med Sandy Bridge, og selvom der er denne forskel, så yder Ivy Bridge bedre end Sandy Bridge.
Cinebench 10:
Cinebench 10 tester hvor hurtigt CPU'en kan lave et billede, både ved brug af en enkelt kerne/tråd og ved fuld udnyttelse af alle kerner/tråde CPU'en har. Der er også en grafisk test, der bruger OpenGL som render.
Her ser vi virkelig forskellen mellem en CPU med og uden Hyper-Threading. 3770K løber stærkt fra 3570K i multitask kategorien, og vi ser desuden at 3570K løber fra 2600K når der kun bruges en enkelt tråd. På grund af den noget bedre grafikchip ser vi også nogle fine point i OpenGL kategorien til Ivy Bridge arkitekturen.
Cinebench 11.5:
Version 11.5 af foregående test. Denne version tester kun CPU'en med alle kerner/tråde i brug, og bruger et lidt andet point system end version 10 gør, som det nok kan ses på grafen. I OpenGL får vi gennemsnits FPS istedet for point, og CPU'en får betydeligt lavere point end i version 10.
I OpenGL ligger Ivy Bridge meget højere end Sandy Bridge. I CPU kategorien ser vi at 2600K igen løber fra 3570K, da 3570K ikke har Hyper-Threading, hvilket 3770K har, og det er også den der ender med at ligge sig øverst.
Sciencemark:
Sciencemark måler, hvor mange Gflops CPU'en har ved at lave forskellige beregninger. Til sidst spytter Sciencemark en score ud, som er den, der vises på grafen.
Her ser det faktisk ud til, at selvom Sciencemark køre på alle tråde der er tilgængelige, så er 3570K med sine 4 tråde hurtigere end 2600K med sine 8 tråde, og igen placerer 3770K sig øverst.
PCmark Vantage:
PCmark fra Futuremark måler næsten alle aspekter af et system, hvor der bliver testet hvor hurtigt systemet kan vise hjemmesider, hvor hurtigt der kan vises billeder, film og spilles musik. Der bliver også vist nogle grafiske tests, samt harddiskens hastighed bliver testet. Hver kategori får deres egne point, og en samlet score bliver udregnet. På grafen vises hver individuel kategori samt den samlede score, som Futuremark har valgt at kalde "PCmarks".
Igen placerer 3570K sig foran 2600K, og igen ligger 3770K sig foran.
PCmark 7:
PCmark 7 gør det samme som PCmark Vantage, dog tager testen ikke over en time, men kun 25 minutter.
PCmark 7 er utrolig glad for Ivy Bridge arkitekturen, og der er over 1000 point at hente i den samlede score med en 3770K i forhold til en 2600K.
Fritz Chess:
Skak spillet her har en indbygget benchmark funktion, som er den der bliver brugt. Der bliver udregnet hvor mange træk CPU'en kan lave i løbet af en vis tidsperiode. Til sidst kommer der en samlet score, som er den der står på grafen.
Igen ser vi at Ivy Bridge uden Hyper-Threading ikke kan følge med den gamle Sandy Bridge, men så snart der kommer Hyper-Threading på, må den gamle arkitektur give op.
Handbrake:
Handbrake er et program der kan konvertere film. Programmet har mulighed for at gøre brug af alle systemets kerner og tråde til konverteringen. I denne test konvertere jeg den kendte gratis mini-film Big Bucks Bunny i fuld HD fra .avi til .mp4, og det er gennemsnittet af hvor mange billeder der i sekundet kan konverteres der er skrevet på grafen.
Skal der konverteres film kan det godt betale sig at købe modellen med Hyper-Threading. Der er hele 9FPS at hente fra 3570K til 3770K. 2600K følger også stadig godt med.
Strømforbrug:
Strømforbruget bliver målt med en strømmåler ved stikkontakten. Det betyder at det der måles er systemets samlede forbrug, og ikke kun den testede dels forbrug. Med idle menes der er systemet ikke laver noget, men viser blot skrivebordet i windows. Med load mener der at der bliver brugt et stress program til at stresse den testede del til det yderste.
I idle ligger begge CPU'er på 60Watt, men i load trækker 3770K en smule mere end 3570K.
Temperatur:
Temperatur måles med software, som ikke altid er 100% korrekte, derfor skal disse tal tages med et gran salt. Igen menes der med idle at systemet blot viser skrivebordet i windows, og med load menes der at den testede del bliver stresset til maks.
3770K har en tendens til at blive en smule varmere, især under load. CPU'en kan holde til hele 105 grader, så de 72 i load ved silent er ikke slemt, der er dog ikke meget plads til et overclock.
På næste side skal dyret overclockes.