Kortet
Borte var den karakteristiske gule PCB farve, da Asus startede high end produktionen af nForce 4 baserede bundkort og den er da også fraværende på A8N32-SLI Deluxe. I stedet er bundkortet sort og de forskellige porte er holdt i hhv. sort, hvid og blå. Som man kan se er bundkortet domineret af det store heatpipe kølesystem, som vi skal kigge nærmere på længere nede.
Her er vi lidt tættere på CPU soklen. De 8 små firkantede "blokke" ved siden af rammen er med til at levere den 8-fasede strømforsyning.
RAM soklerne er der som sædvanligt 4 stk. af og de er farvet efter hvilke sokler, man skal sætte sine RAM i for at køre dualchannel.
Asus har holdt sig til et mellemrum på 2 slots imellem de PCI-E x16 porte og der er dermed plads til grafikkort med abnormt store kølere. Ydermere er South Bridge placeret midt imellem disse, så det skulle også være muligt at placere et sædvanligt vandkølehoved på denne, hvis man er til den slags.
Til gengæld er der ofret et slot for at få plads til begge chipsæt og heatpipe køleren og med to grafikkort installeret er der meget lidt plads til PCI kort. Det burde dog være muligt at få plads i PCI-E x4 slottet, når disse kort begynder at vinde ind.
Låsen til PCI-E x16 portene er af typen, der lige skal skubbes til for at få kortet ud. Dette er som sådan ikke noget problem, bortset fra at mange grafikkort gør det næsten umuligt at komme til låsen og jeg kan derfor ikke bifalde denne.
Floppy og IDE portene befinder sig som altid ved kanten af bundkortet. Hvorfor Asus har valgt at vinkle den ene IDE port skal jeg ikke kunne svare på, men det burde ikke give nogen problemer.
Omkring South Bridge chippen finder man 4 SATA porte, USB2.0, COM og game porte samt et blæserudtag. Clear RTC jumperen er placeret i umiddelbar nærhed af batteriet og lige under låsen til det nedeste PCI-E x16 slot. Denne er i forvejen svær at flytte og med 2 grafikkort installeret er det nærmest umuligt. Man må håbe, at Asus' CPU Parameter Recall (C.P.R) virker hver gang, så man ikke skal have æren af at resette BIOS manuelt, hvis man har overclocket for meget.
Den 5. SATA port finder vi et ganske malplaceret sted i nærheden af PCI-E x4 porten. Grunden hertil er selvfølgelig, at den anden port til Silicon Image SATA controlleren er til eSATA. Et er at porten onboard er placeret uhensigtsmæssigt, et andet er, at eSATA porten gør det meget besværligt at køre RAID på Silicon controlleren, da det vil kræve, at man fører et SATA kabel fra ydersiden af kabinettet ind til harddisken eller have den ene af de to RAID diske placeret udenfor kabinettet.
EZ strømstikket er til gengæld blevet flyttet fra sin placering ved grafikkortene til kanten af bundkortet, hvor man også finder 24 pin ATX strømstikket.
12V strømstikket befinder sig også nær kanten af bundkortet oppe ved CPU soklen.
I/O porte - bagpå: 2 stk. PS/2 porte. 1 stk. parallel port. 2 stk. S/PDIF out optisk/koaksial. 4 stk. USB2.0 porte. 2 stk. RJ45 LAN porte. 6 stk. lydstik. 1 stk. eSATA port. Og så er det vist tid til at få kigget nærmere på kølingen af bundkortet.
Først den passive aluminiumskøler, som sørger for at det ene sæt MOSFETs kølige. Denne sidder, så både airflow fra strømforsyningen og CPU køleren vil fjerne varm luft omkring den.
Lidt længere sydpå finder man South Bridge chippen. Kølingen af denne klares med en blok kobber med 1 stk. heatpipe i til at føre varmen væk.
Lidt nordpå klares varmen fra North Bridge chippen med en lidt større blok kobber og en ekstra heatpipe. Denne blok er kommet lige lovlig tæt på rammen til CPU køleren og i værste fald kan der være problemer med at montere CPU køleren.
De to heatpipes leder varmen videre til en stor kobberprofil, som også sørger for at fjerne varmen fra de resterende MOSFETs. Ligesom aluminiumsprofilen køles denne også er airflowet fra CPU køleren og strømforsyningen. I tilfælde af at man ønsker at installere vandkøling på CPU'en og derved fjerne en del af dette airflor, har Asus vedlagt en lille blæser, som monteres ovenpå kobberprofilen. Denne larmer ganske lidt, så man behøves ikke frygte en mindre jetmotor i computeren. Faktisk ligger støjen fra denne ikke meget højere end støjen fra støjsvage diske.
Til sidst et oversigtsbillede af hele heatpipe kølesystemet. En ting som slog mig var, at heatpipen imellem North- og South Bridge meget let kan komme til at sidde i vejen for store PCI-E x4 kort, f.eks. RAID kort.
Alt i alt et ganske fornuftigt layout, som dog lider lidt under det antal komponter, der er monteret, heriblandt 8-fase strømforsyning til processoren, 2 stk. nForce 4 chipsæt og et stort passivt heatpipe kølesystem.