Software:
Asus PC Probe 2: PC Probe 2 bruges til at overvåge spændinger, blæserhastigheder og temperaturer i Windows. Derudover kan det vise forskellig info via DMI, PCI, WMI og Usage knapperne. Der kan selvfølgelig aktiveres en alarm, hvis en overvåget parameter skulle overstige en fastsat tærskel.
Under Config kan man vælge hvilke parametre, der skal overvåges og ændre på generelle indstillinger.
Asus Update: Asus har som de fleste også et program til at opdatere BIOS fra Windows. Personligt synes jeg Asus' er et af de bedre.
Asus Cool'n'Quiet: Lidt Cool'n'Quiet software supplerer Asus også - det kan dog ikke bruges til andet end at overvåge CPU hastigheden og CPU spændingen. Om Cool'n'Quiet skal være aktiveret eller ej klares i BIOS.
Asus AiBooster: Ingen entusiast bundkort uden lidt overclocking programmer. Til dette formål har Asus smidt AiBooster i pakken.
Først og fremmest kan AiBooster vise nuværende hastigheder og indstillinger. Under de lidt mere avancerede indstillinger finder man N.O.S. setting, som er Asus automatiske overclocking software, for dem som gerne vil overclocke uden at få fingrene for dybt i det.
Fortrækker man selv at styre tingene, er dette selvfølgelig også muligt. AiBooster giver mulighed for at indstille clock generatorens hastighed, spændingerne til hhv. CPU og RAM samt blæsere i Windows.
Norton Internet Security: Nortons Internet Security er efterhånden en obligatorisk del af software til bundkort. Antivirus scanner, firewall og antispyware klarer det fint, så det burde de fleste kunne bruge.
InterVideo software: Sidst, men ikke mindst, har Asus valgt at bundle en stor software pakke fra InterVideo. Pakken består af de 4 programmer WinDVD Creator, DVD Copy, Disc Master og Photo Album.
WinDVD Creator: Med det meget sigende navn, kan det ikke overraske nogen, at WinDVD Creator bruges til at sammensætte videofiler og brænde dem ned på en DVD skive. Alternativt kan man også bruge en ganske normal CD.
DVD Copy: Navnet DVD Copy er også ganske rammende for hvad programmet kan; kopiere CD'er og DVD'er.
Disc Master: Bag det lidt mindre sigende navn Disc Master, gemmer der sig et program til at lave backup af CD'er og eller brænde diverse data ned på CD'er.
PhotoAlbum: Endnu et af de sigende navne fra InterVideo. Denne gang er det PhotoAlbum, som ganske overraskende bruges til at arrange fotos i album.
BIOS
Da indholdet af BIOS ikke ændrer sig synderligt meget fra bundkort til bundkort vil jeg ikke gå alle menuerne igennem slavisk, men kun kigge på de mere interessante, hvor der plejer at være lidt ændringer.
Asus bruger som altid AMI BIOS med det sædvanlige layout, som man kan elske eller hade.
Det er selvfølgelig under Advanced vi finder de spændende indstillinger.
Under CPU Configuration støder man på et par få muligheder for at indstille CPU parametre. Til gengæld kan man aflæse en hel masse og indstille 1T/2T timingen for RAM.
Lidt obskurt placeret findes og RAM indstillingerne også under CPU configuration, men på sin vis giver det vel mening, da RAM controlleren sidder på processoren. Jeg undres dog meget over ECC indstillingerne, da det er processoren og ikke bundkortet, der afgør om der kan bruges ECC RAM.
RAM indstillingerne er meget omstændige og DFI kan ikke længere bryste sig af at være de eneste, der tilbyder samme muligheder for indstillinger af RAM. Til gengæld har DFI et større indstillingsområde for hver parameter, mens Asus' er begrænset til lidt mindre områder, som dog er helt i orden.
Går man tilbage til Advanced hovedmenuen og inder under Advanced Chipset Settings får man muligheden for at indstille multiplieren og båndbredden for de to HyperTransport links. Der er mulighed for at sætte multiplieren så højt som 8, men det er ikke noget som man får noget ud af, ud over et bundkort der ikke kan starte op. Meningen med indstillingerne er at fremtidssikre bundkortet, hvis AMD laver nyere udgaver af Socket 939 Athlon 64'erne, som kan køre med hurtigere HyperTransport hastigheder.
Til overclockerne er der selvfølgelig Config System Frequency/Voltage menuen. De sædvanlige indstillinger af clockfrekvenser, multiplier og spændinger er at finde. Derudover kan man også indstille DDR Clock Skew. For dem som ikke er så meget for at gøre jobbet manuel tilbyde AI Overclocking en automatisk overclocking med forudindstillede procenter.
Asus har sørget for et sundt udvalg af spændinger til processoren med maks. ved 1,5625 V og yderligere et overvolt på 200 mV for i alt en maksimum CPU spænding på 1,7625 V.
RAM spændingen ser også fin ud med maksimum ved 3,2 V. Knap så meget som DFI, men nok til de fleste RAM, som ikke går under navnene Mushkin Redline eller OCZ VX.
De to bridge chips kan selvfølgelig også overvoltes og same gør sig gældende for de 2 HyperTransport links. Brugbarheden af det kan man selvfølgelig diskutere, men det vil jeg overlade til nogen der ved mere om den slags :).
CPU multiplieren kan selvfølgelig også indstilles og går fra 6x til 25x i spring af 0,5x. Ganske rart med halve multipliers idet det giver lidt større muligheder for at ramme RAM frekvenser mere præcist.
Under Power finder man Hardware Monitor menuen. Denne ligner sig selv med aflæsning af spændinger, temperaturer og blæserhastigheder. Dog ingen mulighed for at indstilling temperatur advarsel eller temperatur shutdown.