Smartphone/tablet d. 22. december. 2015, skrevet af Lyngze 1 Kommentarer. Vist: 14810 gange.
Der er ikke sket det helt store I Android 6.0 rent layoutmæssigt, alt ligner mere eller mindre sig selv udover app draweren som er blevet lavet om til et vertikalt layout hvor man altså kører op eller ned frem for at bladre frem og tilbage som man gør på ens home screen. Hvis ikke jeg husker helt forkert er det faktisk blevet set før på det meget tidlige Android telefoner fra HTC og vist nok også fra den første Nexus telefon tilbage i Androids barnedage. En af de ting jeg ikke kan huske om var med dengang er at man I højre side af draweren kan slide fingeren op og ned for hurtigt at gå igennem listen og der vises samtidigt det bogstav som apps I det område starter med, så man hurtigt kan finde en app. Ellers er det som sædvanligt også muligt at søge i app listen.
En af de nye features som Google selv ligger rigtigt meget vægt på er deres Google Now. Google Now er en live søgning på keywords omkring netop det du arbejder med på telefonen det øjeblik du aktiverer det. Google Now aktiveres ved at trykke på home-knappen i et stykke tid hvorefter den så kommer op, førhen aktiverede det som normalt Googles søgning, hvilket så er viderebygget yderligere nu. Nedenfor her har jeg klikket mig ind på et billede i min Reddit App og kunne egentligt godt tænke mig at vide noget mere om det billedet viser. Jeg trykker på home-knappen i et stykke tid og vupti, så er Google klar med en masse links jeg kan klikke mig ind på for at læse mere om de forskellige ting der står på siden. Jeg må indrømme at det ikke er noget jeg har benyttet mig synderligt meget af, men hvis man vender sig til at muligheden er der tror jeg det er rigtigt lækkert i hverdagen.
En anden af de nye features som Google har implementeret i Android 6.0 er det såkaldte Doze, som er en strømbesparelses funktion der kan sætte de apps der ikke bruges lige nu til at gå i dvale. Mange kender måske applikationer som Greenify som gør lidt det samme, men nu er det altså blevet indbygget i Android selv og klarer helt selv at skrue ned for forbruget når telefonen ikke bliver brugt. Hvis man ønsker at en app ikke skal gå i dvale kan man slå det fra under "Battery" i settings og klikke på "Battery optimisation" hvor man så manuelt kan vælge hvilke apps der ikke skal påvirkes af Doze.
Noget af det jeg synes der er rigtigt lækkert ved LG's Nexus 5X er fingeraftrykslæseren, den fungerer hurtigt og låser i de fleste tilfælde din telefon op ved blot at ligge din finger på skanneren i under et sekund, hvilket i hvert fald er noget hurtigere end jeg kan nå at skrive min kode ind på telefonen. I telefonens interface kan man vælge at tilføje fingre man kan bruge til at låse sin telefon op med, her skal den så skanne din finger 6 gange i forskellige positioner for at få et godt udtryk af hvornår den kan låse op, hvilket også virker til at fungere rigtigt godt.
Nu har vi snakket lidt om fingerprintsskanneren og derfor er det også passende at nævne at Google har lanceret Android Pay, hvor man kan bruge telefonen til at betale med. Det foregår via NFC som mange telefoner er udstyret med i dag, men det kræver selvfølgeligt også at terminalen man betaler ved også har understøttelse for NFC og kan modtage Android Pay. Når man betaler med Android Pay skal man efter sigende bruge netop ens fingeraftryk til at verificere betalingen, så alle og enhver ikke kan bruge ens telefon som betalingsmiddel. Det er dog af gode grunde ikke kommet til Danmark endnu, men mon ikke det kunne blive indført, services som Mobilepay findes flere og flere steder så jeg tror helt sikkert at Android Pay også kunne gå hen og blive stort. Samsung og Apple har også lanceret en lignende løsning til deres produkter, en af fordelene over f.eks. Samsungs løsning er dog at når det samles under Android kan det lettere udbydes til mange forskellige producenter af telefoner, hvor det så kan gå hen og blive brugbart i praksis. Men vi må vente og se hvad fremtiden bringer her.
Nå, tilbage på sporet. En anden ting som Android 6.0 har ændret er måden hvorpå permissions håndteres i Android, altså hvilke apps der har adgang til hvilke services, informationer osv på din telefon. Du kan nu gå ind i "app permissions" og specificere netop hvilket apps der har adgang til f.eks. dine kalender oplysninger, kamera osv.
Android 6.0 bringer også muligheden for at bruge en version af Chrome inde i din app til f.eks. at tilgå websider. Det betyder også at du nu kan klikke på et FAQ link inde i en app og frem for at blive smidt ud af appen og over i din browser bliver hjemmesiden vist direkte i appen. Jeg har ikke lige umiddelbart fundet nogen steder hvor det bliver brugt endnu, så jeg kan ikke svare på hvordan netop det tager sig ud endnu.
En anden feature som mange nok har manglet, især med nyere versioner af Android er en fornuftig måde at bruge ens SD kort på. I begyndelsen var det stort set kun brugt som ekstra plads til film, billeder osv. så blev der åbnet op for muligheden for at applikationer kunne bruge pladsen også, dog er dette i nuværende versioner af Android begrænset til at bruge filer i netop den applikations specifikke mappe på SD kortet, så der er nogen begrænsninger her, jeg må f.eks. ikke bruge Google Photos på min LG G3 til at slette billeder som mit kamera har gemt til SD kortet. Hvor meget af netop disse begrænsninger der kommer til at ændre sig ved jeg dog ikke. Men Android 6.0 gør det muligt at bruge et SD kort som internt lager, altså bruge det på samme måde telefonens indbyggede lagerplads. Dette kræver dog efter sigende, at SD kortet bliver formateret så det kun kan bruges på netop din enhed. Jeg har dog af gode grunde ikke kunne teste dette da LG's Nexus 5X desværre ikke har mulighed for udvidelse med et SD kort.
Alt i alt er jeg rigtig glad for Android 6.0, jeg har personligt også været rigtigt glad for stock Android som Nexus 5X selvfølgeligt kører med, og har også tidligere kørt med bl.a. Cyanogenmod på mine egne telefoner som ligger meget tæt op af stock Android og som faktisk også har haft et par af de ting med som Android 6.0 byder på, bl.a. den nye app drawer. Ikke desto mindre savner jeg dog lidt mulighed for at ændre i layoutet på Googles launcher, f.eks. at måtte have flere ikoner i ens app dock hvilket nok bunder i at jeg er blevet vandt til at have 7 apps i docken på min LG G3. Ikke desto mindre har jeg været rigtigt glad for at bruge telefonen, hvilket nok også skyldes at jeg er rigtig glad for Googles stock apps, som Chrome og især Google Camera som vi også kigger ser lidt mere til på næste side.
På næste side kigger vi på kameraet på LG's Nexus 5X.