Opsætning af MediaPortal
Efter installationen af MediaPortal bliver det straks lidt mere indviklet at hitte ud af programmet. Installationen afslutter med at lave to ikoner på skrivebordet: En genvej til MediaPortal og en til opsætning af programmet.
De som måtte have prøvet Windows MCE ved at opsætningen sker via en slags 'wizard', hvor man navigere igennem med enten fjernbetjening eller mus og krydser af i nogle forskellige bokse. Udvalget af muligheder er langt større her og er komprimeret ned til ét vindue med en række undergrupper, hvor man altså kan vælge de punkter man har lyst til. Dermed skal man ikke sidde og zappe en halv wizard igennem for at komme til det nødvendige punkt. Selvfølgelig er der både menu i Windows MCE og i MediaPortal så man kan finjustere senere.
Umiddelbart er min første indskydelse dog at der er langt flere muligheder i MediaPortal også selv om man ikke tager plug-in delen med. Tages den med er der stort set ubegrænsede muligheder.
Når 'setup'-programmet startes op mødes man af følgende vindue:
Her finder man alle de nødvendige links til Team MediaPortal, plug-ins, forums, user guides og manuals.
Ude til venstre er der en 'forgrenings'-menu, hvor man let kan finde frem til det emne man måtte have lyst til at finjustere.
Klikkes der på 'general', kommer man til programmets visuelle indstillinger, samt hvordan MediaPortal skal opføre sig i visse sammenhænge. Desværre er selve 'setup' programmet ikke på dansk ligesom MediaPortal er når det kommer til at køre.
Noget bemærkelsesværdigt her er at man bl.a. har mulighed for at vælge skin, hvilket jeg naturligvis vil komme ind på senere.
Ellers den generelle opsætning af tastaturet. Man har også mulighed for at sætte Deamon Tools til automatisk at mounte .bin, .iso-filer osv. når man klikker på dem i MediaPortal. Ganske smart, hvis man har backup iso-filer til at ligge på harddisken.
I næste faneblad 'DVD' har man mulighed for at opsætte afspilning af DVD. Jeg har opsat den til automatisk at sætte danske undertekster på og dansk lyd, hvis det findes på DVD'en. Det kan naturligvis ændres under afspilning af DVD'en.
Der er også mulighed for at vælge om den skal strække vinduet, hvis opløsningen er mindre end den man køre i osv. samt vindueformat f.eks. 16:9 - den står på 'default' i mit eksempel da det er det jeg bruger.
Til sidst kan man vælge om MediaPortal automatisk skal afspille DVD-filmen, hvis man sætter den i drevet. Jeg siger ja tak.
Næstkommende faneblad 'Movies' er det mest avanceret sammen med fanebladet 'Music'. De er næsten identiske. Movies byder på en hel del indstillinger. En af dem jeg godt kan lide er at man selv er herre over underteksterne. Man bestemmer selv størrelsen, skrifttypen og om der skal være skygger på osv.
Yderligere er det her opsætningen af sine 'film mapper' sker. De kan lokaliseres på computeren så MediaPortal selv kan arrangere dem. Ganske dejligt. Der er også mulighed for at vælge player codec, hvilke filformater der skal kunne afspilles i MediaPortal og om der skal tillades 'post processing'. Det kræver dog at 'ffdshow' er installeret.
Der findes også en menukategori, hvor man har mulighed for at oprette en database over sine film, så man kan holde styr på dem man har og frit kan søge blandt dem.
Som før sagt er 'music'-menuen stort set identisk med 'movies'. Der er dog et par ting, som ikke kan findes i 'movies'. Bl.a. er det muligt at vælge om der skal være automatisk afspilning ved isætning af CD og hvor programmet skal gemme playlisterne.
Der er også fri mulighed for at vælge sit eget yndlings program som afspiller. Jeg har her sat den til Windows Media Player, men den bruger jeg kun fordi det så er muligt at få album art.
Ligesom ved 'movies' er det muligt at vælge, hvilke filformater der skal understøttes, hvor musikken skal findes på computeren og en database.
En lille kategori ved navn 'Music Import' beretter om en mulighed for at rippe dine CD'er til .mp3 format. Det kræver dog et lille download af en LAME decoder. Den har MediaPortal nemlig ikke rettighederne til at distribuere.
Til sidst er der mulighed for at vælge, hvordan ens musik skal sorteres når man bladre igennem listen.
Som sidste media skal man lave opsætning for billeder. De primære indstillinger er for, hvordan slideshow skal foregå, hvilken effekt der skal være tale om og hvor lang tid den skal bruge på det.
Derudover kan man tilføje mapper, hvor billederne er i og man kan redigere listen over understøttede filformater.
Så skal vi over til de 'live' emner. Først er der tale om radiostationer. Der er mulighed for at vælge, hvor playlisterne skal gemmes og så kan man tilføje radiostationer i undermenuen. Ganske simpelt og overskueligt.
I kategorien 'Television' konfigurere man opsætningerne for TV. Først er der mulighed for at bestemme hvilke codecs der skal bruges samt om afspilningen automatisk skal begynde ved klik på 'MyTV'.
Hvis ikke MediaPortal automatisk har fundet dit TV-kort klikker man på undermenuen 'Capture Cards' og tilføjer det. Dernæst kan samtlige TV-kanaler indstilles, man har også mulighed for at oprette grupper så f.eks. 'Discovery Channel' og 'National Geographic' ligger i en gruppe der f.eks. hedder 'Naturprogrammer'.
Yderligere er der mulighed for en række opsætninger af programguiden, hvor den skal gemme denne samt hvordan og hvornår den skal hentes.
Under 'recordings' opsætter man, hvor det optagede skal gemmes, om det skal slettes efter det er set første gang og om det skal tilføjes til mappen 'Movies' når det er optaget.
Der er også mulighed for at opsætte MediaPortal til at optage x antal minutter før og efter programmet starter og slutter så man er sikker på det hele er der.
Her er der også mulighed for at aktivere 'post processing', hvis man altså har 'ffdshow' installeret.
I denne menu skal kanaler for TV og radio indstilles. I undermenuen 'Capture Cards' klikker man på sit kort og vælger 'edit'.
Her er en oversigt over kortets funktioner. Jeg vælger fanebladet 'Autotune'. Her vælges Danmark og antenne for mit vedkommende og MediaPortal klare resten ved et tryk på 'scan'. Så simpelt det kan være.
Herefter vælges fanebladet 'Autotune radio', hvis dit TV-kort også har radio - ellers er det lige meget.
Danmark og antenne er indstillet fra før - så det er bare at trykke 'scan' og vupti - så er vi færdige. Simpelt og behageligt. Den fandt dog et par dubletter ved søgning på radio, men hellere for mange end for lidt og de overskydende kan fjernes med 'delete'-tasten.
Jeg har også lavet en EPG guide som skal indstilles under dette menupunkt. Du kan finde den i bunden af siden.
Opsætningen af fjernbetjeningen sker ret let, hvis man blot ønsker standardindstillinger. Som det første skal man vælge, hvilken type fjernbetjening man bruger. Jeg har en efterligning af MCE-remoten så det er selvfølgelig den jeg vælger.
Der er også mulighed for at vælge, hvilken port modtageren er tilsluttet til systemet. Yderligere er der mulighed for at aktivere/deaktivere en række funktioner på fjernbetjeningen, hvis man måtte ønske det.
Under afsnittet 'decoder filters'. Har man naturligvis de normale muligheder for at indstille disse til ens eget behov. Jeg vil ikke komme yderligere ind på dette da det er en hel artikel i sig selv.
Opsætningen af dekoder filterne er alligevel sat op så det virker allerede fra start.
Jeg tjekkede kun om MediaPortal havde fattet at jeg havde installeret PowerDVD dekoderen. Den fremgår på billedet så intet problem der.
Sektionen 'encoder filters' er også en artikel i sig selv. Igen har man mulighed for at finjustere sin encoder. Men alt står så det virker og jeg har ikke pillet ved noget.
MediaPortal har en indbygget vejrmeldingsfunktion, som kan være ganske nyttig. Den skal naturligvis opsættes for at man kan få vejret det sted man bor. Nærmeste by jeg lige kan finde er København, men det er også fint nok.
Som sidste punkt kan man tilføje plug-ins, hvis det måtte være nødvendigt. MediaPortal er selvfølgelig fuldt funktionsdygtigt uden, men hvis man ønsker at tilføje nogle programmer osv. er der selvfølgelig masser af muligheder for det.
Opsætningen af MediaPortal er nu overstået og det er ikke meget sved på panden man kan få over det. Det avancerede er allerede sat op for en med codecs og filters. Det eneste man stort set skal gøre er at bestemme, hvilke mapper MediaPortal må hente media fra og nogle andre småting. Lad os komme videre.
EPG-guide
For at kunne bruge EPG skal du hente et lille program der kan hente TV guides ned fra TV2's serversystem. Du kan følge nedenstående link:
http://sourceforge.net/projects/xmltv
Den du skal have fat i hedder ' xmltv-0.5.42a-win32.zip' - den kan godt ligge der i en nyere udgave, men det er i hvert fald win32-udgaven du skal have fat i. Når den er hentet skal du udpakke den et sted, hvor du kan huske det. Jeg har blot lagt programmet i Team MediaPortal mappen som jeg har installeret her 'C:ProgrammerTeam MediaPortalXMLTV'
Nu åbner du opsætningen til MediaPortal, hvis du ikke allerede har den til at køre og finder menupunktet: Television > Program Guide.
I fanebladet 'General' ved punktet 'Path to TVGuide.xml' indsætter du den rette sti til XMLTV-programmet, altså: 'C:ProgrammerTeam MediaPortalXMLTV' i mit tilfælde.
Under 'Compensate time zone with' sætter du den til '-2' så er der taget højde for tidsforskel også.
Så går du videre til fanebladet 'Scheduler', hvor du først vælger 'grabber'. Det skal være den danske så det bliver 'tv_grab_dk', hvilket den også står til på billedet.
Under 'Parameters' skriver du '-configure' og trykker på 'Run Grabb'.
Et lille DOS-baseret program køre nu og du gør sådan set bare som det forlanger. Du kan oprette en bruger på http://tv.tv2.dk/indstillinger og oprette en bruger for at personliggøre din liste.
Når du er færdig kommer du tilbage til vinduet fra før, men denne kan skal du fjerne '-configure' fra 'Parameters' og i stedet tilføje '-days 2 -output a.xml'. Du kan udskifte 2-tallet med et andet alt efter, hvor mange dage du vil have med i TV guiden.
Derefter trykker du på 'Run Grabb' igen.
DOS-programmet starter nu op igen og denne gang er det vigtigt at du går det rigtigt. MediaPortal er nemlig møg modbydelig til at lave det om igen, hvis det går galt. Du indtaster brugernavn og password til tv2.dk
Nu tilføjer du så de enkelte kanaler ved at skrive 'yes' og 'no' ud for dem den spørger om.
Listen er lang og når du til sidst er færdig beregner programmet dataene for dig og lukker sig selv. Så skulle du gerne være færdig og EPG skulle virke. Hvis ikke har du formentlig gjort noget forkert og du kan prøve guiden om igen. Desværre er MediaPortal som før nævnt meget irriterende når man skal prøve anden gang. Så jeg kan virkelig anbefale at man tager sig god tid første gang.