MediaPortal i brug
Så er vi kommet til det vel nok vigtigste emne. Vi skal i gang med testen det hele drejer sig om. Finjusteringerne er på plads. Alt burde virke som det skal og alt hvad jeg skal gøre er at læne mig tilbage i sofaen med fjernbetjeningen som eneste våben.
Det er et tidspunkt jeg har glædet mig til. Vi skal nemlig nu have afgjort om MediaPortal rent faktisk kan hamle om med Windows MCE og jeg må indrømme at jeg har været en smule skeptisk. Man forlanger som regel ikke det vilde når der nu er tale om freeware, men nok snak - lad os komme i gang med MediaPortal.
Design Ved start af MediaPortal kommer der i kort tid en splashscreen inden selve interfacet dukker op. Første indskydelse er at design og opbygning er stort set magen til Windows MCE og det har jeg bestemt heller ikke uret i. Der findes dog 5 forskellige skins til MediaPortal og man kan downloade flere eller personliggøre ved at lave sit eget.
Hvert skin har sit eget navn: Blue Two, MCE, MetalMedia, Project X og Razor. Primært er de medfølgende skins baseret på blå og mørke farver. Specielt Blue Two og MCE minder rigtig meget om Windows MCE. MCE temaet er da også stort set næsten identisk med Windows MCE, men mangler altså lidt mere oceanblå farver for at være helt det samme.
Jeg kan snakke meget og længe om de forskellige temaer. Det vil jeg ikke da det ikke er nødvendigt. Standardtemaet Blue Two er nemlig det mest spændende og formentlig også det mest brugte. Personligt syntes jeg det er det tema, hvor tingene harmonere mest muligt og intet virker dystert som i bl.a. Project X der er meget sort.
Farverne er skruet godt sammen. Det blå er virkelig behageligt at se på med de lyse rammer og knapper. Den grønne farve virker også ganske rolig. Den snupper en smule mere opmærksomhed, men er ofte også til for at man kan se, hvor man navigere rundt så det er helt okay. Farvevalget kommer naturligvis fra standardtemaet i Windows XP og om man kan lide det eller ej er en smagssag. Men siden Windows XP udkom har jeg kørt med det samme hele tiden og jeg kan stadig godt lide det.
Formerne er udført med runde hjørner og der er lagt et blødt skær ind over objekterne for at få dem til at fremstå roligt og behageligt. Selve funktionerne i de forskellige temaer er de samme. Det er kun det visuelle der er forskellen.
Men da programmet kun fylder 33MB og er freeware kan jeg kun anbefale folk selv at hente og afprøve programmet hvis man er blot en smule interesseret i HTPC. Det her er virkelig skruet godt sammen.
Som finesse kommer der små ikoner i siden når man navigerer rundt i menuen. Der er tale om en figur af en person der står med noget i hænderne. Objekterne i hænderne skifter alt efter, hvilken funktion i MediaPortal der er highlighted.
Jeg syntes denne figur er meget fin - den harmonere med farverne og de andre rammer omkring indholdet. Desuden tror jeg det grafiske ville blive kedeligt uden nogen form for objekter.
Indhold Hovedmenuen indeholder følgende punkter:
Mine Film Mit TV Min Musik Min Radio Min Vejrudsigt Mine Indstillinger Mine Billeder Mine Moduler Jeg vil gennemgå funktionerne i de forskellige kategorier da der er heri MediaPortal skal vise sit værd. Kvaliteten af TV afhænger naturligvis af tuneren og driverne så det vil jeg ikke komme så meget ind på. Selvfølgelig vil jeg give min vurdering, men i bund og grund er det ikke en test af selve TV-kortet, men af styresystemet.
Mine Film: Denne menu er samlingsstedet for alle videoklip man samler på computeren. I opsætningen har du mulighed for indstille MediaPortal til at indsamle videoklip fra forskellige mapper på computeren. Dette samlingspunkt byder på en mængde nyttige funktioner. Når du har optaget TV-programmer kommer disse også til syne i denne menu.
Visuelt er der mulighed for en række forskellige opstillingsmuligheder af mapper og ikoner. Opsætningen af menu og oversigt er dog altid den samme med menu ude til venstre og oversigten til højre.
Her vises opsætningen med store ikoner. Personligt foretrækker jeg den første liste. Den er super nem at navigere rundt i og overskue. Den anden bliver lige stor nok og man kan ikke se så meget af teksten. Men der er sikkert andre der vil have det modsat af mig.
Klikker man sig helt ind til filerne får man udspecificeret det nøjagtige filnavn samt størrelsen af klippet. Med en fil markeret med grøn er det bare at trykke 'enter' på tasteturet eller fjernbetjeningen og læne sig tilbage i sofaen og nyde dejlig dansk underholdning med Dolph og CO. i dette tilfælde.
Man har mulighed for at skifte visning ude til venstre. Så kommer der en menu frem, hvor man kan vælge en af følgende kategorier: Film, genres, actors, title og years.
Det betyder at man har mulighed for at gøre det let overskueligt, hvis man har mange filmklip liggende og leder efter noget bestemt. Det betyder selvfølgelig at man er nødt til at redigere i sin filmdatabase, hvilket tager noget tid. Men det vil sikkert være til gavn for de som har et ordentligt lager af filmklip.
MediaPortal har en integreret funktion, hvor man kan gå ind og læse informationer til film. Først vælges trailer i menuen til venstre. Herefter dukker der en oversigt op, hvor man kan udspecificere, hvilken kategori man leder efter filmen.
Straks kommer en nye oversigt med filmene i den valgte kategori. Der er rigtig mange film at vælge imellem og jeg savner da heller ikke umiddelbart noget.
Jeg har valgt Da Vinci Code for illustreringens skyld, men man får altså en detaljeret beskrivelse af plottet til filmen, hvornår den er/bliver udgivet, genre og i visse tilfælde lidt yderligere oplysninger tilføjet i 'plot'-vinduet.
En smart lille funktion så man kan sidde hjemme og tjekke ud om der er noget man gider leje.
Mit TV: Måske nok den vigtigste funktion i softwaren. Mulighederne er da heller ikke små og med et dual TV-tuner kort kan du optage på en kanal mens du ser en anden. Når man går ind i kategorien får man straks et mindre billede med live TV. Så kan man enten vælge en kategori i menuen eller klikke på billedet for at forstørre det.
Man får også en lille historie om filmen i bunden. Denne kommer selvfølgelig via EPG som jeg satte op i min opsætning.
Nu vi snakker om EPG - så kan man nemt vælge TV guiden ude i menuen, hvorefter man får en oversigt frem der er let overskuelig og hvor man kan bladre løs. Man kan klikke på de forskellige bokse for at få vist et lille plot over hvad der sker i programmet. Ganske smart.
Som sidste funktion kan man naturligvis sætte HTPC'en til at optage de forskellige programmer. Den røde cirkel i øverste højre hjørne indikere at jeg allerede er ved at optage på en kanal.
Herunder har jeg klikket mig ind på et afsnit af Desperate Housewifes. Det er allerede sat til at blive optaget. Kvinderne er jo helt vilde med den serie - så er det godt at have lidt på lager. Jeg har sat min EPG op til kun at vise 2 dage, men ellers ville man kunne se hvornår næste afsnit af serien kommer under kategorien 'Kommende episoder' og man kan bestemme om de skal optages også. Igen er programmet bygget nemt og logisk op. Det er bestemt ikke svært at sætte den til at optage sine yndlingsprogrammer.
Når man indstiller MediaPortal til at optage et program kan man både vælge optagekvalitet samt hvor længe at optagelsen skal gemmes på computeren. Nedenunder ses et billede af 'gem indtil'. Det er sådan set smart nok at computeren kan rydde op efter en selv. Det er bare trist, hvis man glemmer at få indstillet MediaPortal rigtigt og den sletter et klip første gang man har set det og man gerne ville beholde det.
I stedet for at sidde og bladre igennem hele TV guiden for at finde sit yndlingsprogram kan man gå ind og søge i guiden i stedet. Man kan dog umiddelbart kun søge blandt de dage man har indstillet EPG'en til at hente ned i forvejen, men listen kan også hurtigt blive lang nok, hvis man har mange kanaler. I mit tilfælde er der kun to.
Jeg springer nu tilbage til Mit TV hovedmenuen. Jeg har fortalt hvad der er værd at vide om TV guiden så det er tid til næste emne.
Hvis du har mange kanaler kan du indeksere dem under grupper. F.eks. kan vi bruge mit tidligere eksempel fra opsætningen af MediaPortal. Der fortalte jeg hvordan man kan gemme Discovery Channel og National Geographic i en gruppe med navnet "Naturprogrammer".
Jeg har dog ikke følt at det er nødvendigt med mine nuværende to kanaler.
MediaPortal giver også mulighed for tekst-TV. Der er måske ikke så meget brug for det når man nu har de andre muligheder som TV guiden og internet til at finde nyheder osv. Men funktionen er selvfølgelig rar at have og fungere ligesom ved et normalt TV. Det er også værd at nævne at tekst-TV er langt hurtigere med et TV-kort i en HTPC-maskine. Det tager maks. 1 sek. før at søgesiden er fundet uanset, hvor du navigere rundt fra på tekst-TV.
Det er også muligt at finde en oversigt over de optagede programmer. Her er lige ved at optage 'The Score' fra TV2. Læg mærke til at plottet også er med. Der er altså alt den information man kan drømme om.
Ved fullscreen ligner billedet et fra et almindeligt TV og der er ikke noget der umiddelbart indikere at der er tale om en HTPC.
Der er dog mulighed for at få vist en række informationer. Blandt andet ved informationsbjælken vist nedenfor. Tidspunkt for start og slut er vist samt en bar der indikere, hvor langt i forløbet man er. Titel på programmet samt næstkommende program findes også. Sidste ting der er tilgængeligt er plottet til nuværende program.
Når man skifter kanal kommer der en anden lille informationsbjælke frem. Den viser nuværende program og næstkommende. Start og sluttidspunkt for programmet og indikere, hvor langt handlingen er nået.
Så mener jeg ikke der er mere spændende at fortælle om denne sektion. Men jeg fortsætter med en ny på næste side.