Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: MSI
DK distributør: n/a

Kortet





Et bundkort er bare et bundkort, når man kigger på det, og det er da også det, man ikke ser, der er det vigtigste. Alligevel må man da sige, at MSI K8N Diamond Plus ser godt ud. PCB'en er sort, og der er masser af tydelige farvemarkeringer på hele kortet. Og så lægger man selvfølgelig mærke til chipset-kølingen med kobber og heatpipe.



Som man kan se, køles kortets southbridge med en lille køleprofil, som er forbundet med en større northbridge-køler med en heatpipe. Ved siden af batteriet ser man - en reset-CMOS-jumper? Nej, en reset-CMOS-KNAP! En rigtig god funktion til overclockeren - det er noget nemmere at finde og betjene denne knap end en tilsvarende jumper, når man rager rundt i et mørkt og fyldt kabinet. En anden lækker detalje er også, at den kun resetter bios - den tager ikke strømmen fra batteriet, hvilket vil sige, at man ikke behøver stille uret, hver gang man resetter CMOS.

Nord for southbridge findes to interessante ting. Den første er MSI CoreCell chippen, som holder styr på alle indstillinger for overclocking og tweaking. Den anden er det, der er dækket af en rød advarsel. Det er en jumper, og når man flytter den, får man mulighed for endnu højere spændinger i bios, op til 4,1V til RAM. Samtidig mister man garantien på kortet, derfor er jumperen forseglet. Det skal så lige siges, at man kan give 3,2V til RAM'ene i forvejen, så det er nok de færreste, som får brug for at bryde dette segl.



Udvidelsesportene er fra syd mod nord 1 PCI-port, 1 PCI-Express x4, 1 PCI, 1 PCI-Express x16, 2 PCI-Express x1 og igen 1 PCI-Express x16. Her ses også et molex-stik til at give grafikkortene strøm. Der er god plads mellem SLI-portene, så man kan have store køleløsninger. Til gengæld er der meget lidt plads mellem den nordlige port og nordbroen, så der er ikke plads til kort, som har noget af sin køling på bagsiden.



Bundkortets socket 939 ligner sig selv, men som man kan se, sidder der allerede skruer i de huller, som ofte skal bruges til montering af køleren. Det skyldes, at rammen er monteret med en bagplade, hvori gevindet sidder. Men skruerne kan sagtens nå ned til gevindet, selvom de også skal have klammen til en køler imellem.

Til gengæld sidder den ellers meget fine chipset-køler meget tæt på rammen, udover at den stikker ret højt op, så der vil ikke være plads til alle cpu-kølere. Lige ved stikket til chipset-køleren sidder et 12V strømstik, som i dette tilfælde er 8pin. Det var dog ikke noget problem bare at tilslutte et almindelig 4pin stik. Men i mange tilfælde ville det nok være mere bekvemt, hvis stikket sad i udkanten af bundkortet.

Til højre ses de fire RAM-sokler, som er farvekodede efter den sædvanlige omvendte MSI-logik: Hvis man skal have to RAM-blokke til at køre dual channel, skal de sættes i porte af forskellig farve. Sydpå sidder soklerne ret tæt på den nordlige PCI Express x16 port, men de ville stadig kunne åbnes, selvom der sad et langt grafikkort. Til venstre ses ATX-strømstikket, som er 24pin.



Til sidst I/O-portene, der som nævnt i specifikationerne er:

  • 2 stk. PS/2 porte.

  • 1 stk. parallel port.

  • 1 stk. COM port.

  • 1 stk. FireWire port.

  • 1 stk. Coaxial SPDIF port.

  • 4 stk. USB2.0 porte.

  • 2 stk. RJ45 LAN porte.

  • 5 stk. jack-lydstik.

  • 1 stk. S/SPDIF port.
  • Chromatoner
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    15-05-2006 19:46:31
    Svar/Indlæg:
    16/2
    Jeg mener, det er en mangel i reviewet, at læseren ikke får svar på, hvad den særlige lydchip betyder for bundkortet? Er lydchippen anbefalelsesværdig, og er den bedre, end hvad markedets øvrige udvalg af nForce4-chipset kan byde på? Triste AC'97-løsninger har jo hidtil præget nForce4/SLI-chipset... :x

    Ydermere kommer anmelderen i det teoretiske afsnit ikke ind på, hvad den anderledes opbygning (med en egentlig nordbro og sydbro - hvorimod øvrige nForce4/SLI "chipset" har været single-chip-løsninger) har af komplikationer... Jeg er heller ikke helt glad for, nForce4 SLI X16-chipsettet beskrives som værende hele to chipset - dette er decideret forkert! Der er tale om et chipset, hvorimod tidligere nForce4/SLI-baserede bundkort har været enkelt-chip-løsninger - det er dog blot en dårlig vane, at enkelte hardwaresider har benyttet begrebet "chipset".

    Jeg håber, I kunne bruge min trods alt konstruktive kritik! ;)



    flecks1
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    15-05-2006 19:58:55
    Svar/Indlæg:
    3/0
    noget af det syntes jeg lyder fair nok, men om den korrekte betegnelse er chip eller chipsæt......det syntes jeg ikke er andet end ordkløvere.

    syntes størstedelen af artiklen er udemærket ;)



    Stensgaard
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    15-05-2006 21:43:18
    Svar/Indlæg:
    2620/327
    #1 Jo tak, det kan jeg da - konstruktiv kritik er altid velkommen :)

    Hvad chipset-afsnittet angår, er det ikke mig, der har skrevet det - som det fremgår øverst, er det hugget fra en anden - men du har nok ret.

    Hvad lydkortet angår, så beklager jeg, hvis det ikke er gjort klart nok. Men som jeg har skrevet under specifikationer, er det et Sound Blaster Audigy SE, der er indbygget. Og det er ikke AC'97. Hvordan et Audigy SE så yder, ved jeg ikke - jeg har ikke prøvet det, og jeg har ikke andre nyere lydkort at sætte det op imod. Men det er altså et "rigtigt" lydkort, der er indbygget, ikke det sædvanlige bambus.



    Nautious
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    23-05-2006 21:02:52
    Svar/Indlæg:
    37/14
    Hey... kan se at der bliver skrevet at der muligvis kan blive prob med cpu kølere... nogen som har dette bundkort, som kan be- / afkræfte om NorthQ's store UFO køler kan sidde på dette bundkort??